Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Monkey bread oftewel broodje aap

Monkey bread is in Amerika razend populair. Dit zoete plakkerige brood doet denken aan suikerbrood of Zeeuwse bolussen. Het is natuurlijk een ongezonde hap, maar Monkey bread is wel erg lekker. Maak dus niet te vaak zo’n monkey bread, maar op je weekend ontbijttafel mag een plakje monkey bread echt niet ontbreken.

0 3.424

Monkey bread oftewel broodje aap – Dit, in Amerika, reuze populaire brood wordt daar meestal gemaakt van brooddeeg uit blik. Ja je leest het goed brooddeeg uit blik !!! Dat gaan wij hier dus echt niet doen, wij maken lekker zelf een deeg. Helemaal niet moeilijk en tig keren lekkerder.

Waar de naam monkey bread vandaan komt is niet helemaal duidelijk, er gaan geruchten dat het brood lijkt op de vruchten van de apenboom. Andere benamingen voor dit brood zijn: Monkey puzzle bread, Bubble loaf, African coffee cake , pinchpinch me cake en er zijn er vast nog veel meer.

“Broodje aap” is een Nederlands gezegde voor een onzin verhaal, nou de grootste onzin in dit verhaal is dat het vriendelijk voor de lijn is. Maar het is wel erg lekker, dat dan weer wel.

Dit brood is een zoet en plakkerig brood wat verdeeld is in stukjes en door de boter en de kaneelsuiker is gerold. Deze stukjes worden weer samen in een (meestal) tulbandvorm gebakken tot een brood. Het heeft wel iets weg van de alom bekende Zeeuwse bolussen. Bij de bolussen wordt wel minder boter gebruikt maar de kaneel en de bruine suiker hebben ook hierin de boventoon. In Amerika wordt het als ontbijt gegeten, lijkt mij erg zwaar voor een ontbijtje, ik zou het eerder bij de koffie na een lange wandeling aanraden, liefst nog een beetje warm. Lekkere kop hete thee erbij en met je vingers plukken uit het brood trekken en opsnoepen.


Monkey bread

  • 500 gram bloem
  • 50 gram suiker
  • 275 gram melk
  • 50 gram boter
  • 10 gram zout
  • 25 gram gist
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 100 gram gesmolten boter
  • 100 gram pecannoten

Maak van je ingrediënten tot en met de gist een lekker soepel deeg. Weet je niet zo goed hoe het moet bekijk dan dit recept van zoet gistdeeg. Na het kneden mag het deeg afgedekt op een warme en tochtvrije plaats 30 minuten rijzen. Smelt ondertussen de boter en smeer een vorm dik in met deze boter. Maak op een bord de kaneelsuiker, door de suiker met de kaneel te mengen. Doe een klein beetje olie aan je handen en knijp stukjes van je deeg af. Dit hoeft niet netjes en gelijk. Leg steeds 3-4 stukjes deeg in de gesmolten boter, laat een beetje afdruipen en rol ze dan door de kaneelsuiker.

Leg de bolletjes deeg kriskras op elkaar en strooi er tussentijds wat stukjes pecannoten tussen. Wanneer alle bolletjes in de vorm zitten alles licht aandrukken. Trek er nu een stukje huishoudfolie over en zet minimaal een uur warm en tochtvrij weg om het te laten rijzen. Het deeg moet verdubbeld zijn in volume. Verwarm de oven voor op 175 graden, trek de folie van de vorm en bak het brood in 30-40 minuten gaar. Laat het brood 5 minuutjes in de vorm en stort het dan op een bord. Strooi er nog wat extra pecannoten overheen. Let op de suiker wordt erg heet! Laat het brood niet te lang in de vorm want dan is het er bijna niet meer uit te krijgen. Warm is monkey bread het lekkerste maar afgedekt bewaren kan ook goed.

Tafel lekker !

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer