Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Mont Blanc: een berg als toetje!

Je kunt het zomaar tegenkomen op de kaart van een restaurant tijdens het skiën. Mont Blanc…. de berg die natuurlijk bekend staat om de wintersport mogelijkheden. Zet de Mont Blanc eens als dessert op tafel en droom samen weg bij het idee dat je daar de volgende wintersportvakantie door gaat brengen.

0 2.212

Mont Blanc: een berg als toetje! – Het is niet zozeer een wintersport-toetje, maar wie denkt er niet aan skiën, als je Mont Blanc zegt? Ja, misschien die enkele bergbeklimmer, maar over het algemeen houdt die ook van skiën! Het is een toetje dat zowel in Italië – daar heet het Monte Bianco, hoe kan het ook anders – als in Frankrijk gegeten wordt in de winterperiode en ook wel op de kaart staat in de skigebieden.  Het is namelijk een nogal calorierijk toetje, en wordt dus bij voorbaat verorberd na een dagje winterse inspanning in de buitenlucht. Bovendien worden de tamme kastanjes in het late najaar geplukt en verwerkt tot geglaceerde kastanjes en kastanjepuree.  Nog nooit kastanjepuree gegeten? De textuur is een beetje plakkerig en een beetje korrelig, de smaak is een beetje zoet maar niet té, nootachtig en met een hint van vanille. Ik ben er dol op, maar smaken verschillen.

Het toetje ontleent zijn naam aan zijn uiterlijk. Je maakt een bergje van kastanjepuree, chocolade, schuimpjes en slagroom en voilà, je krijgt een witte berg (met bruin onderin in, daar sneeuwt het immers niet). De combinatie is heerlijk, maar machtig. Maak het toetje daarom niet te groot.

Rondom de kerstperiode kun je meestal wel aan kastanjepuree komen in je supermarkt. Als je geluk hebt, kun je witte schuimpjes bij je (banket)bakker kopen, anders moet je ze zelf maken. Verder is het toetje té simpel voor woorden. Het is meer een in elkaar zetten van een toetje, dan echt koken.


Mont Blanc: een berg als toetje!

Nagerecht voor 6 tot 8 personen:

  • 1 blik kastanjepuree à +/- 400 ml.
  • +/- 1 dl melk
  • 10 à 12 witte schuimpjes *
  • 200 ml slagroom
  • 2 el (of zakjes) vanillesuiker
  • +/- 50 gram pure chocola

Kastanjepuree uit blik is soms erg compact. Doe de puree in dat geval in een pannetje en voeg wat melk toe. Zet op een laag pitje en roer met de garde door totdat de puree de dikte heeft van een (aardappel)puree.

Klop de slagroom stijf met de suiker en rasp de chocola met een grove rasp.

Doe per persoon in een schoteltje of bakje eerst een bodempje kastanjepuree, leg daarop een schuimpje en een kloddertje slagroom. Tot slot aan de voet van de berg nog wat chocoladeschaafsel strooien.  Eventueel nog wat schuimpjes fijnknijpen en wat poederige stukjes op de slagroom doen als tiefschnee. Uw Mont Blanc toetje is klaar!

Naar alle waarschijnlijkheid heb je nog wat kastanjepuree over. Lekker op de boterham, op wafels of op een pannenkoek. Wel binnen een paar dagen consumeren.

* Maak zelf je schuimpjes

Je kunt het jezelf natuurlijk makkelijk maken door schuimpjes bij de banketbakker te kopen, maar het is wel zo leuk om ze zelf te bakken. Als je het schuimpjes bakken eenmaal onder de knie hebt, kan je er nog veel meer leuke dingen mee doen.

Nodig voor 10 à 12 schuimpjes:

  • 3 eiwitten
  • snufje zout
  • 180 gram fijne suiker

Zet de oven op 140 graden en haal er een bakplaat uit. Leg er een vel bakpapier op.

Zorg dat je een kom en gardes hebt die absoluut vetvrij zijn. Haal er eventueel eerst een stukje citroen langs om (extra) te ontvetten.  Klop de eiwitten met een snufje zout stijf, tot er pieken ontstaan die rechtop blijven. Voeg dan pas de suiker toe, beetje bij beetje. Doe je dat eerder, dan krijg je de eiwitten niet meer zo stijf.

Doe het opgeklopte eiwit in een spuitzak en spuit mooie torentjes op de bakplaat of maak kleine bergjes met behulp van twee lepels. 

Doe je schuimpjes in de oven en zet de oven na een half uur op 100 graden. Dan na 2 uur in de oven, de oven uitzetten en nog een half uurtje laten staan. Voilà uw schuimpjes zijn klaar en nog mooi bleek.

Meer desserts met eiwitschuim vind je hier.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer