Mosselen met spinazie, venkel, witte ui en tomaat. Verse mosselen kunnen altijd en wie heeft er geen trek in een lekkere verse mosselpan. Helaas hoorde ik van een vriend van me die mosselvisser is dat ook dit jaar de verze Zeeuwse mosselen vertraagd zijn. Door de kou in het voorjaar van 2013 is ook de bodemcultuur vertraagd. Nog even watertanden, maar toch komen ze eind van de maand. Verse mosselen uit de hangcultuur zijn nu al wel volop te verkrijgen. Dit is een lekker recept wat neigt naar de Franse keuken. En verse mosselen reken dan altijd 1 kilo per persoon want dat is doorgaans voldoende.
- 4 kg verse mosselen
- 4 tomaten
- 1 grote zoete witte ui
- 1 flinke venkelknol
- 1 glas droge witte wijn
- 2 flinke handen panklare verse spinazie (± 300 gr)
- Peper en zeezout
Spoel de mosselen af en verwijder de kapotte schelpen. Ontvel de tomaten, snij in vieren, verwijder de zaadjes en halveer. Snij of schaaf de venkel in dunne plakken en snij het groen grof. Pel de ui en snij in ringen. Breng de mosselen met de ui, venkel en wijn in een ruime pan met deksel erop aan de kook. Til het deksel op als het kookt en schep de mosselen om. Druk het deksel weer op de pan en laat het kookvocht het deksel nog twee keer omhoog drukken. Roerbak de spinazie en voeg de tomaat stukken toe. Breng op smaak met peper en zout. Schep bij de mosselen. Schud de pan om en bestrooi voor het serveren met venkelgroen.
Kooktip: Lekker met frietjes en mosterdsaus (½ el mayonaise met ½ el yoghurt en 1 tl grove mosterd).