Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Aardbeien bavarois; Samen delen zoals bij oma!

Aardbeien bavarois, zoals oma die vroeger maakte. Niet uit een bakje maar gewoon homemade. Nu noemen we dat social dinner, toen noemden we dat gewoon delen.

0 8.107

Aardbeien bavarois; Samen delen zoals bij oma! – Toen ik nog klein was maakte mijn moeder voor de zondagse maaltijd vaak een pudding of een bavarois. Geen toeters of bellen maar goed en eenvoudig. Een grote en niet in van die kleine bakjes want dat was handiger. Het was bij ons thuis namelijk heel gewoon dat het bezoek bleef mee eten. Ze hield er stiekem altijd al rekening mee. Tja als je uit een gezin van 13 kinderen komt ben je gewend om voor veel te koken. Zondagse soep, een groot stuk vlees, genoeg aardappels en groente uit eigen tuin. Er was altijd wel genoeg want ze gaf gewoon een groter of kleinere portie al naar gelang het aantal personen en soms zette er wat extra’s bij. En als er overbleef was het voor de volgende dag, dat was dan ook weer makkelijk. Zo ook met het nagerecht wat toch wel het hoogte punt was van de zondagse maaltijd. Was de pudding niet groot genoeg? Een bolletje ijs, extra fruit of wat geklopte slagroom erbij en het probleem was opgelost. Nu zouden we het een sharing dinner noemen vroeger noemde we het gewoon delen.


Aardbeien bavarois

  • 225 gram aardbeien
  • sap van ½ citroen
  • 6 gram gelatineblaadjes
  • 25 gram water
  • 175 gram slagroom
  • 65 gram suiker
  • extra aardbeien en slagroom voor decoratie

Tip: Proef de aardbeien voor je ze gebruikt. De smaak van je aardbeien is essentieel!

Was de aardbeien en ontkroon ze. Pureer de aardbeien en het citroensap met de staafmixer of prak ze zo fijn mogelijk met een vork. Week de gelatineblaadjes in een bakje met koud water. Kop de slagroom met de suiker lobbig. Verwarm 25 gram water en een paar eetlepels aardbeien puree en los hier de uitgeknepen gelatineblaadjes in op, roer goed tot de gelatine is opgelost. Laat het mengsel niet koken want dan werkt de gelatine niet meer, verwarmen mag wel. Wanneer de gelatine is opgelost voeg je er de rest van de aardbeien puree aan toe en roer goed door. Schep er nu de voorzichtig de geslagen room doorheen. Spoel een kom met water en doe in de nog vochtige kom de bavarois. Zet dit minimaal 12 uur in de koelkast om op te stijven. Spoel een bord met water en leg het vochtige bord omgekeerd op de kom. Draai alles nu in een keer om. Wanneer de bavarois niet los laat kun je eventueel de kom kort in wat heet water zetten, maar let op niet te lang!! Werk de bavarois af naar maak.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer