Aardbeien bavarois – Wie tegenwoordig zin heeft in een toetje, giet een pak leeg in een kommetje of trekt een bak ijs open. Overal kun je kant-en-klare toetjes kopen. Vroeger ging dat anders. Ja, in de tijd van jouw oma! O, en stiekem is dat een reden om stikjaloers te zijn. Oma maakte pudding of bavarois. Zo eentje die qua smaak niet te vergelijken is met de bavarois uit een bakje. Ze maakte dan in het voorjaar zo’n hele grote aardbeien bavarois. Als het niet opging, werd de rest bewaard voor morgen, maar als de hele familie kwam eten was er ook genoeg. Diezelfde bavarois kwam dan op tafel, maar aangevuld met een bolletje ijs, extra fruit of geklopte slagroom.
‘Sharing dinner’, dat heet ook wel gewoon ‘delen’
Wat je tegenwoordig met een luxe woord een ‘sharing dinner’ noemt, noemde je vroeger gewoon ‘delen’. Die aardbeienbavarois is daar het perfecte voorbeeld van. Een heerlijk luxe, en lekker luchtig gerecht. Precies wat een nagerecht met aardbeien zou moeten zijn. Je las het al, dit haalt het in de verste verte niet bij de kant-en-klaar toetjes. In de aardbeien bavarois proef je vers fruit. De keuze van de aardbeien is dan ook een belangrijke. Een lekkere, sappige, supersmaakvolle aardbei is de absolute basis. Van die aardbeien waar je het bakje al van leeg snoept voor je aan de bavarois begint dus. Daarnaast is slagroom een belangrijk ingrediënt. Aardbeien met slagroom dus, maar dan in een minder bekende vorm. En eigenlijk is dat heel jammer, want dit is zo’n nagerecht dat je wel van tevoren in moet plannen (het moet minimaal 12 uur opstijven in de koelkast), maar het is een goedkoop en echt lekker dessert. Zet die aardbeienbavarois op tafel, zet er extra fruit, ijs en slagroom bij en jij geniet straks van het beste ‘sharing dinner (oké, nagerecht) dat je in tijden gezien en geproefd hebt.
Toetjes met aardbeien; lekker vers en helemaal zelfgemaakt
Verse aardbeien, een paar andere ingrediënten en een klein beetje tijd. Meer is er niet nodig voor de allerlekkerste toetjes met aardbeien.
Slagroom
Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.
Aardbeien bavarois
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 225 gram aardbeien
- het sap van een halve citroen
- 6 gram gelatineblaadjes
- 25 gram water
- 175 gram slagroom
- 65 gram suiker
- extra aardbeien en slagroom voor decoratie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardbeien bavarois:
Was de aardbeien en verwijder de kroontjes.
Pureer de aardbeien en het citroensap met de staafmixer of prak ze zo fijn mogelijk met een vork.
Week de gelatineblaadjes in een bakje met koud water.
Klop de slagroom met de suiker lobbig.
Verwarm 25 ml water en een paar eetlepels aardbeienpuree en los hier de uitgeknepen gelatineblaadjes in op. Roer goed tot de gelatine is opgelost. Laat het mengsel niet koken, want dan werkt de gelatine niet meer, verwarmen mag wel. Als de gelatine is opgelost voeg je er de rest van de aardbeienpuree aan toe en roer goed door.
Schep er nu de voorzichtig de geslagen room doorheen.
Spoel een kom met water en doe de bavarois in de nog vochtige kom. Zet dit minimaal 12 uur in de koelkast om op te stijven.
Spoel een bord met water en leg het vochtige bord omgekeerd op de kom.
Draai alles nu in een keer om. Als de bavarois niet los laat, kun je eventueel de kom kort in wat heet water zetten. Maar let op, niet te lang!
Werk de aardbeien bavarois af naar smaak met ijs, extra fruit, slagroom en misschien een stukje chocolade.
Tafel lekker !!
Graag informeer ik mij over speciale technieken met diverse desserten met een speciale afwerking