Advokaat tiramisu – Een heerlijke variatie op de traditionele tiramisu. Advokaat tiramisu gevuld met stukjes pure chocolade en een hint van amandel door de amaretti koekjes.
Tiramisu in heel veel soorten
Als er een nagerecht is waar je geweldig mee kan variëren is het wel de tiramisu. Laagjes mascarpone room en lange vingers zijn de basis. De manier waarop de mascarpone room gemaakt wordt, verschilt ook nogal eens. In dit recept voor advokaat tiramisu maak je gebruik van hele eieren die je au bain-marie verwarmt. Zo krijg je een heerlijk romige en volle mascarpone room.
Tip: Los in het warme eimengsel 3 blaadjes gewelde gelatine op voor je deze opklopt. Door gelatine te gebruiken kun je de mascarpone room ook op een koekbodem in een springvorm doen en als taart serveren.
Maak ook de advokaat voor de tiramisu eens zelf
Advokaat is vrij makkelijk zelf te maken. Veel heb je er niet voor nodig, eieren, suiker en een soort van alcohol zijn de basis. Hoe je zelf advokaat maakt, vind je hier. En advokaat is niet alleen lekker in de tiramisu. Maak er eens een taart mee of geef het met slagroom en lekkere koekjes om te dippen als makkelijk en gezellig nagerecht met vrienden.
Koffie of chocolademelk
De advokaat tiramisu maak je met koffie en een beetje suiker. Er gaat geen (zoals bij de traditionele tiramisu) likeur doorheen. Dit is omdat er in de mascarpone room ook al een likeur zit en je niet te veel alcohol in het recept wilt verwerken. Een leuke optie is om in dit recept de koffie te vervangen door warme chocolademelk. Hierdoor wordt de smaak zachter en voller dan als je koffie zou gebruiken en de advokaatsmaak zal hierdoor meer uitgesproken zijn.
Advokaat tiramisu is net als iedere tiramisu het lekkerst de dag erna. Door de tiramisu minimaal 6 uur in de koelkast te laten rusten zullen de smaken zich beter verdelen en zal hij een beetje opstijven waardoor hij makkelijk uit te scheppen is.
Tiramisu; fantastische variaties vanuit één basisrecept
De bekende klassieker tiramisu in vele variaties. Mascarpone, lange vingers en nog veel meer lekkers met steeds een ander resultaat.
Advokaat (of advocaat) ouderwets? Echt niet!
Advokaat is niet alleen lekker in een glaasje met wat slagroom. Ook in nagerechten en gebak steelt deze eierlikeur de show!
Slagroom
Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.
Advokaat tiramisu
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram mascarpone
- 250 ml koffie
- 3 eieren
- 150 + 100 ml advokaat
- 125 + 25 gram suiker
- 75 gram puur chocolade
- 8 amaretti koekjes
- 1 pak lange vingers
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je advokaat tiramisu:
Begin met het zetten van de koffie en los hier 25 gram suiker in op. Giet dit in een schaaltje waar de lange vingers in passen.
Snijd de chocolade in kleine stukjes.
Roer de mascarpone los tot een gladde massa.
Zet een pannetje met een laagje water op het vuur en neem een glazen of metalen kom die er op past en wat de stoom van het water in het pannetje houdt. Doe de 150 gram suiker en de 3 eieren in de kom en klop die goed los. Zet de kom op de pan met water dat zachtjes kookt. Blijf nu roeren tot het eimengsel dikker begint te worden. Sla geen plekje over, anders wordt het roerei en dat is niet de bedoeling. Het eimengsel is goed als het ongeveer 55 graden is en je een streep (op de achterkant van een spatel) met eimengsel kunt trekken zonder dat het direct weer tegen elkaar aanvloeit. Haal van het vuur af en klop het mengsel dik, lichtgeel en schuimig.
Meng dit inmiddels afgekoelde eimengsel in gedeeltes door het mascarponemengsel. Probeer er zoveel mogelijk lucht in te houden. Verdeel dit mengsel over 2 kommen.
Doe in een kom de 150 ml advokaat erdoor en in de andere de stukjes chocolade.
Neem een schaal waar de helft van de lange vingers op de bodem passen.
Dip de lange vingers even door de koffie en leg ze weer in de schaal. Doe dit een voor een want ze breken vrij snel.
Verdeel hier het mascarpone chocolade mengsel over.
Herhaal het proces met de lange vingers en leg ze op het chocolademengsel.
Verkruimel er de amaretti overheen en bedruppel eventueel nog met een beetje overgebleven koffie. Verdeel nu het advokaatmengsel erover en strijk dat glad.
Roer de 100 gram advokaat los en giet dat op verschillende plekken over de tiramisu. Trek er een mes kriskras doorheen voor een mooi effect. Tik een paar keer op het aanrecht met de schaal zodat de luchtbellen verdwijnen en alles mooi aansluit. Zet de advokaat tiramisu minimaal 6 uur koel weg tot gebruik.
Tafel lekker !!