Appel custard uit de oven – Een nagerecht of dessert van appels dat je alleen voor de geur al zou willen maken. Je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig en die heb je misschien zelfs al in huis. Er gaan appels in, een paar eieren, een beetje suiker en een beetje bloem. O, ja, en echte boter, niet veel, maar het maakt echt verschil, roomboter dus!
Mooie schijfjes appel gebakken in een custard
Appels zijn een goede keuze voor een nagerecht. Je kunt ze in de pan bakken, maar als je ze in de oven gaart samen met een custard, krijg je een erg lekker dessert waar je bijna geen omkijken naar hebt. Je moet wel even de appels in schijven snijden. Een beetje handigheid met een mes is wel fijn of je moet een mandoline hebben, dan krijg je de mooiste schijven. Maar een beetje ongelijkheid is niet erg, zo kun je zien dat het echt zelfgemaakt is. Het is net als met mensen het uiterlijk telt mee, maar de binnenkant daar gaat het om.
Geen fornuis nodig
Bij dit nagerecht van appel custard uit de oven heb je geen fornuis nodig, maar zoals de naam het al zegt een oven. De ingrediënten voor de custard hoef je alleen maar te mengen en bij de mooi gerangschikte appels te gieten. Een beetje kaneelsuiker zorgt voor de extra smaak en natuurlijk ook voor een heerlijke geur. Want een dessert van appels, custard en kaneel is wel heel erg lekker. Eet dit dessert het liefst ook nog een beetje warm. Koud kan ook hoor, maar je kunt het je vast wel voorstellen hoe lekker dit nagerecht is al je het warm serveert. Wil je nog een stapje verder gaan? Serveer de appel custard uit de oven dan met een bolletje ijs.
12 keer de allerlekkerste toetjes met appel
Ontdek de meest verrassende toetjes met appel in de hoofdrol. Van super simpel tot echte klassiekers en frisse combinaties.
Appel custard uit de oven
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 3-4 jonagold appels
- 3 eieren
- 80 gram suiker + 2 eetlepels
- 50 gram bloem
- 3 eetlepels gesmolten boter
- 240 ml volle melk
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 theelepel kaneel
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je appel custard uit de oven:
Snijd de appel van af het stokje naar onderen doormidden. Snijd nu met een appelboor of mesje het klokhuis eruit. Leg de snijkant op een snijplank en snijd de appel in plakjes van ongeveer een halve cm dik. Besmeer een ovenschaal van ongeveer 20-24 cm doorsnede met 1 eetlepel gesmolten boter. Zet de appelschijven met de rechte kant naar onderen netjes in de vorm.
Klop in een litermaat, de eieren, 80 gram suiker, de vanillesuiker, 2 eetlepels gesmolten boter, de bloem, de melk en een beetje zout tot een glad en vrij dun beslag. Dit gaat perfect met een staafmixer maar een gewone garde kan ook. Zorg er wel voor dat er geen klontjes meer in zitten. Meng 2 eetlepels suiker met de kaneel.
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius. Giet de custard voorzichtig bij de appels zorg dat de custard minimaal 1 cm onder de rand blijft. Bestrooi de appels met de kaneelsuiker. Zet de appel custard in de oven en bak hem in ongeveer 40-50 minuten gaar. Dit is een beetje afhankelijk van de grootte en diepte van de schaal en de dikte van de schijven appel.
Laat de appel custard wanneer hij uit de oven komt nog 10 minuten staan voor je hem serveert. Zo kan de vulling zich nog een beetje zetten. De custard kan licht vloeibaar blijven.
Serveer de appel custard lauwwarm met eventueel een bolletje ijs.
Tafel lekker !!
Ik ben heel blij met het recept van de griesmeel appelpudding/taart. Vroeger op de huishoudschool wel eens zoiets gemaakt.
Fijn dat we je hiermee blij kunnen maken. Het is een erg lekkere pudding die jammer genoeg een beetje in het vergetelhoekje is geraakt.
Het was lekkerrrr!!!
Fijn dat het lekker was Anneke.
Kan ik dit dessert ook een dag van tevoren maken en vervolgens opwarmen?
Zeker kan dat, het zal dan wel ietsjes steviger zijn.
Ik begrijp het recept van de appels in custard niet zo goed.
Moet ik nu eerst een curstard pudding maken? En van hoeveel custard?
Het ziet er heerlijk uit en ik wil het graag maken
Anneke, eerst doe je schijfjes appel in een vorm. Dan maak je een mengsel van eieren en melk en nog een paar andere ingrediënten, dit is de custard. Samen bak je dit in de oven tot een appel custard.
Goede,
Ik heb t gemaakt en lekker, maar waarschijnlijk te kleine vorm.. T was niet helemaal door en door gaar.
Echter op de buitenste stukken die dat wel redelijk waren, lijkt t meer op een omelet dan ..een cake..
Teveel ei?
grt THeo
Het is een custard/pudding geen cake dus, dit mag een beetje lopend zijn, zeker als hij warm is. Het heeft iets weg van een Franse clafoutis.
Welke diameter is de ovenschaal die je gebruikt? Het lijkt me een heerlijk recept!
Deze vorm is 22 cm een beetje groter of kleiner kan ook zolang het mengsel maar niet overloopt. Ik heb het in de werkbeschrijving erbij gezet
Appelcustard, maar volgens mij moet er ook custard in. Staat niet in het recept ook niet bij de ingredienten.
Waarschijnlijk denk je aan custardpoeder, dat is de makkelijke weg. Het vloeibare mengsel is ook een custard gemaakt met eieren, bloem en vanille, een andere manier van custard maken dus.