Appelbollen met Calvados – Bourdelots Normandië – Als de appels weer van de bomen rollen is het een feest om er in te bijten. De frisse, jonge smaak van een net geplukte appel is ieder jaar weer een feest. Hou die even vast! Kom je iets verder in het seizoen dan wordt de appel al snel weer heel gewoontjes. We zijn er niet meer van onder de indruk want appels, dat is gewoon standaard fruit. Het hoort erbij. Een hele rare gedachte, maar we herkennen het zelf ook. Het is een beetje zoals bij een vogelliefhebber die niet meer opkijkt van een merel of een huismus. We pakken dan ook direct weer even terug op dat feestje. Een feestelijk gevoel, een feestelijke smaak, die we graag nog heel lang vasthouden.
Door aan de slag te gaan met een appel ontstaan er soms recepten die je heel lang bijblijven. Tijdens een vakantie ontdekte ik de Bourdelots Normandië. Een appel, geweekt in Calvados (WOW) en omhuld met een knapperig jasje van bladerdeeg. Mijn echtgenoot was er dol op, en ja, ook dat verdwijnt weer. Nu met de komst van het nieuwe appelseizoen bedacht ik me die mooie tijd en dook ik de keuken in om deze appelbollen opnieuw te maken. Graag deel ik met jullie ons favoriete recept
Tip 1: De appelbollen kun je gewoon bij de koffie of thee serveren maar ook als dessert. Voor een dessert serveer je met zelfgemaakte vanille-saus en wat karamel. Doe er wat Bresiliënne nootjes bij om textuur te krijgen.
Tip 2: In plaats van Calvados kun je ook een andere vloeistof of likeur gebruiken. Neem een drankje dat past bij de appel en bij je eigen smaak.
10 keer de allerlekkerste toetjes met appel
Ontdek de meest verrassende toetjes met appel in de hoofdrol. Van super simpel tot echte klassiekers en frisse combinaties.
Appelgebak; ontdek deze heerlijke recepten
Soms lekker luxe, maar meestal erg eenvoudig. In welke vorm dan ook, van huisgemaakt appelgebak smult iedereen.
Appelbollen met Calvados
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 kleine appels
- 4 eetlepels karamelsaus
- 4 ronde vellen bladerdeeg van 15 cm. in diameter
- 1 ei, geklutst
- Calvados
- 4 eetlepels kristalsuiker
- roomboter
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je appelbollen met Calvados:
Verwarm de oven voor op 150 graden. Verwijder het klokhuis uit de appels met behulp van een appelboor. Snij de appels in, maar zo dat deze niet volledig openbarsten. Vul de appel met wat roomboter, doe er per appel 1 eetlepel kristalsuiker bij en vul af met Calvados.
Zet de appels in een ovenschaal met een beetje water op de bodem. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en laat de appels in 20 a 30 minuten licht garen. Haal ze weer uit de oven en laat rustig enige tijd afkoelen.
Vul de appels nogmaals met een klein klontje boter. Doe er een koffielepeltje karamelsaus bij en vul nogmaals af met calvados. Plaats elke appel nu op een bladerdeeg cirkel. Bestrijk de binnenkant van het bladerdeeg met losgeklopt ei zodat de randen goed sluiten. Vouw het bladerdeeg nu voorzichtig rond de appel.
Verwarm de oven alvast voor op 190 graden.
Van de restjes bladerdeeg maak je blaadjes, bestrijk deze met eigeel en plak ze op de ingepakte appels. Strijk nu de appels, met een bakkwast, volledig in met losgeklopt ei.
Bak de appels in de voorverwarmde oven in ca. 25 a 30 minuten gaar. Uiteraard is de baktijd volledig afhankelijk van grootte de appels. Laat in ieder geval het bladerdeeg mooi goudbruin kleuren.
Tafel lekker !!