Appelbollen – Heerlijk bij de koffie, maar als nagerecht doen ze het ook erg goed.
Appel verstopt in een jasje
Een appelbol is gemaakt van een stevige niet te grote appel zoals bijvoorbeeld de welbekende Elstar. Het fruit krijgt vervolgens een jasje van bladerdeeg. Nu kun je zelf bladerdeeg maken maar je kunt ook een pakje met plakjes bladerdeeg of een rol bladerdeeg nemen.
Appelbollen vullen
De appel wordt geschild en met een appelboor wordt er netjes een tunneltje uitgestoken. Dit is om het klokhuis te verwijderen maar we maken er natuurlijk gelijk gebruik van om deze holte te vullen. Je kunt de holte zoals in dit recept vullen met een beetje suiker gemengd met kaneel maar je kunt het ook spannender maken door koekkruimels van bijvoorbeeld bastogne of kletskoppen nemen. Ga je voor echt luxe dan kun je de appels vullen met amandelspijs. Neem de vulling die jou het lekkerste lijkt.
Serveer appelbollen met vanillesaus, slagroom of een bolletje ijs.
Probeer ook:
Tijdens een vakantie ontdekte ik de Bourdelots Normandië. Een appel, geweekt in Calvados (WOW) en omhuld met een knapperig jasje van bladerdeeg.
Lees verderAppelbollen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 8 kleine Elstar appels
- 8 plakjes bladerdeeg of een rol
- suiker om te vullen en in te rollen
- 2 theelepels kaneel
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je appelbollen:
Meng 3 eetlepels suiker met de kaneel en zet opzij. Doe en paar scheppen suiker in een soepkom en zet opzij. Haal de plakje uit de vriezer en laat licht ontdooien, zorg wel dat ze nog koud en stevig zijn dit werkt makkelijker. Haal daarom als je een rol bladerdeeg gebruikt deze pas op het laatste moment uit de koelkast. Schil de appels en haal het klokhuis eruit met een appelboor. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol de rol bladerdeeg uit en snij deze in 8 gelijke stukken. Zet midden op ieder plakje bladerdeeg een appel. Vul de holtes met de kaneelsuiker. Vouw nu een voor een de appels in de bladerdeeg door eerst de punten naar het midden te brengen en daarna de stukjes deeg die uitsteken ook neer het middelpunt te vouwen. De bovenkant wordt de onderkant. Besmeer de bollen met een beetje water en rol deze door de suiker die in de soepkom zit. Zet de appelbollen met de egale kant boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Steek met een mesje een gaatje in het midden om de stoom te kunnen laten ontsnappen. Doe je dit niet dan is de kans op barsten van de appelbol veel groter. Bak de appelbollen in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Serveer de appelbollen lauwwarm. Erg lekker erbij vanillesaus, slagroom of een bolletje ijs.
Tafel lekker !!