Bananasplittaart; net als het ijsje maar dan anders – Een bananasplit die ken je toch wel en dan bedoel ik niet dat televisieprogramma uit de jaren ’80, nee ik bedoel dat ijsgerecht met een banaan, roomijs en chocolade. Een ijsje die volgens mij al sinds mensenheugenis op menig menukaart staat als nagerecht maar welke je ook kunt bestellen bij de ijssalon als je lekker op het terras van het zonnetje zit te genieten. De bananasplit is een geliefd ijsgerecht en daarom ga ik op basis van dit ijsgerecht eens een taart maken. De Bananasplittaart.
Kapsel: zo wordt de cake genoemd die wordt gebruikt in een taart.
Bakken met banaan
Of het nu muffins, cake, een tarte tatin of een luxe taart is, bakken met banaan is leuk en lekker voor iedereen.
Bananasplittaart
Voor een vorm met een doorsnee van 20 cm
Voor het kapsel;
- 75 gram boter
- 6 eieren
- mespunt zout
- 140 gram suiker
- 105 gram bloem
- 70 gram pistache noten
- 20 gram cacao
Voor de chocoladesaus;
- 40 gram pure chocolade
- 65 ml slagroom
- 1/2 tl cacao
- 1/2 el suiker
- mespunt kaneel
Voor de vanillesiroop;
- 100 ml water
- 100 gram suiker
- 1 vanillestokje
Voor de vulling;
- 1 citroen
- 3 bananen
- 500 ml slagroom
- 2 zakjes klop-fix
- 3 el vanillesiroop
Extra benodigdheden;
- bakvorm 20 cm
- taartring met een doorsnee van 20 cm
- spuitzak met spuitmondje
Verwarm de oven voor op 175 graden. Maal de pistachenoten met een keukenmachine heel fijn, net zo lang tot het meel is. Smelt de boter. Splits de eieren. Klop de eiwitten met een mespuntje zout, in een vetvrije kom, stijf (als de kom niet vetvrij is krijg je het eiwit niet stijfgeklopt). Klop in een andere kom het eigeel met de suiker lekker romig. Meng het pistachemeel met de bloem en de cacao en voeg dit bij het eigeel. Schep nu voorzichtig het stijfgeslagen eiwit hierbij en schep het geheel om tot het vermengt is. Schenk als laatste de gesmolten boter erbij en schep dit er voorzichtig doorheen. Bekleed de bodem van de bakvorm met een stukje bakpapier en vet de randen van de bakvorm goed in. Schep het beslag in de bakvorm en plaats in het midden van de oven. Bak het kapsel in 45 minuten gaar. Neem het uit de oven en laat 5 minuten in de bakvorm rusten. Haal na 5 minuten het kapsel uit de bakvorm en laat helemaal afkoelen. Zodra het kapsel helemaal is afgekoeld snijd je deze 2 keer door zodat je drie lagen krijgt. Leg 1 laag op de bodem in de taartring.
Vanillesiroop maken
Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap met de punt van een mes het merg uit het stokje. Doe de suiker, het water, het merg en het leeggeschraapte vanillestokje in een pannetje en breng het aan de kook. Zodra het kookt vuur laag zetten en 10 minuten zachtjes laten doorkoken. Na 10 minuten vuur uit en laten afkoelen. Haal het stokje eruit en je vanillesiroop is klaar. Bewaar in een schoon potje.
Het vullen van de taart
Pers de citroen uit en schil de banaan. Snijd de banaan doormidden en dan iedere helft over de lengte doormidden. Wentel de banaanhelften door het citroensap. Besprenkel de taartbodem met een beetje van de vanillesiroop. Verdeel vervolgens de helft van de bananen over de taartbodem. Klop de slagroom met 2 zakjes klop-fix en 4 el vanillesiroop stijf.
Verdeel ongeveer 1/3 van de slagroom over de bananen op de taartbodem. Leg hier een laag van het kapsel op. Besprenkel ook deze lichtjes met wat vanillesiroop, verdeel hierover de overige banaan en als laatste opnieuw 1/3 van de slagroom. Laatste kapsellaag erop en afwerken met slagroom, gebruik ongeveer de helft van de slagroom die je nog over hebt, doe de overgebleven slagroom in een spuitzak om toeven te spuiten.
De chocoladesaus
Voor de chocoladesaus doe je alle ingrediënten in een pan en laat de chocolade op een laag vuur smelten. Als de chocolade helemaal gesmolten is alles goed doorroeren, vuur uit en de saus wat laten afkoelen.
Verwijder nu de taart ring en decoreer de Bananasplittaart af met de chocoladesaus, toeven slagroom, wat gehakte pistachenoten en wat bananenchips.
Tafel lekker !!