Banoffee – Dit dessert is een zalig zoete beleving van banaan, toffee en natuurlijk chocolade, dit alles bedolven onder een wolk luchtige slagroom.
De banoffee pie, maar dan op een makkelijke manier
Oorspronkelijk wordt banoffee gemaakt als taart. Die kun je prima bij de koffie, maar ook als nagerecht serveren. Door de taart in een glas te serveren, maak je het jezelf een stuk makkelijker. Je voorkomt daarmee uren wachten tot de bodem is opgesteven of karamel die wegloopt na het snijden. In een glas blijft alles mooi op zijn plek en je hebt geen wegschietende bodems als je er met een vork in prikt. Banoffee uit een glas eet je gewoon lekker makkelijk met een lepel.
Een feestje van smaken in een kommetje
We beginnen met een laagje Oreo kruimels. Daarop komt een karamelpudding, waar we geprakte banaan door spatelen. Daar gaan schijfjes banaan en stukjes fudge op, waar we vervolgens een zalige karamel ganache over druppelen. Natuurlijk mogen we de slagroom niet vergeten, die komt er dan ook in een royale laag op. De banoffee werken we verder af met nog meer karamel ganache, stukjes toffee, schijfjes banaan en geraspte chocolade. Wat een feest!
Eenvoud wordt luxe met banoffee
We maken voor de banoffee een karamelpudding, niet moeilijk, wel erg lekker. Voor die pudding op basis van melk heb je niet meer nodig dan melk, suiker en custard. Gewoon een ouderwetse custardpudding met karamel. De eenvoud is de kracht. Als de pudding afgekoeld is scheppen we er nog geprakte banaan doorheen. Eigenlijk heb je dan al een eenvoudige vorm van banoffee, die je best vaker op tafel kan zetten, in plaats van de standaard pakken van de supermarkt. Een heerlijk dessert met banaan is gewoon lekker en gezellig.
De basispudding is ook heerlijk als dessert voor de doordeweekse maaltijd
Karamel en chocolade in één saus
Bij banoffee hoort karamel, maar ook chocolade. Dat komt zeker goed met de karamel ganache. Dit klinkt ook weer moeilijker dan het is. Gebrande suiker blus je af met slagroom, als de karamel opgelost is voeg je er de chocolade aan toe die door de warmte vanzelf smelt. Nog even doorroeren en klaar is de karamel ganache. De ganache is zowel warm als koud lekker om over ijs te serveren.
Desserts met banaan; van eenvoudig tot lekker luxe
Warm als loempia, koud of zelfs bevroren, desserts met banaan zijn altijd lekker. Wij hebben de lekkerste recepten met banaan in de hoofdrol.
Puddingen op basis van melk
De lekkerste puddingen op basis van melk komen uit je eigen keuken! Maak zelf eens pudding in plaats van er een te kopen. Proef het verschil!
Banoffee; het dessert van banaan en toffee
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 ml melk
- 15 gram custard
- 60 + 25 + 15 gram suiker
- 3 bananen
- 100 + 150 ml slagroom
- 65 gram pure chocolade in stukjes
- stukje pure chocolade voor decoratie
- 6 Oreo koekjes
- 6 blokjes fudge, in kleine stukjes gesneden
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je banoffee:
De karamelpudding:
Verdeel de 60 gram karamel over de bodem van een steelpan.
Doe een scheutje van de melk in een klein kommetje en los daar de custard in op.
Zet het vuur aan en laat de suiker tot karamel verkleuren. Blijf erbij want het kan ineens erg snel gaan. Niet roeren! Als de suiker begint te verkleuren mag je met een siliconen spatel even roeren zodat de suiker gelijkmatig verkleurt. Laat de karamel niet te donker worden, dit smaakt bitter.
Zodra de karamel mooi goudbruin is, giet je er voorzichtig de helft van de melk bij. Pas op want dit geeft veel stoom.
Giet de rest van de melk erbij. Laat even doorkoken tot de karamel opgelost is. Giet nu een beetje van de karamelmelk bij de melk met custard in het kommetje. Roer goed door en giet dit al roerende weer bij de rest van de melk. Laar dit even goed doorkoken. Giet de karamelpudding in een schaal en dek af met huishoudfolie. Laat helemaal afkoelen.
De karamel ganache:
Brand, op dezelfde manier als bij de pudding, de suiker tot karamel en voeg er voorzichtig de 100 ml slagroom aan toe. Laat even doorkoken tot de karamel opgelost is. Haal van het vuur en voeg er de chocolade stukjes aan toe. Roer tot ze zijn opgelost en giet alles over in een kommetje.
De slagroom:
Klop 150 ml slagroom met 15 gram suiker tot hij lobbig is.
Samenstellen van de banoffee:
Verkruimel de koekjes en verdeel ze over de bodem van de 4 glazen.
Roer de karamelpudding met een spatel los. Prak anderhalve banaan grof en schep die er doorheen.
Verdeel de karamelpudding over de schaaltjes.
Snijd 1 banaan in plakjes en verdeel die over de karamelpudding.
Bestrooi met de fudge, maar bewaar iets voor de decoratie.
Druppel karamel ganache erover en zorg er ook hier voor dat je iets bewaart voor de decoratie.
Lepel er de slagroom overheen en verdeel dit in grove pieken.
Snijd de nog over gebleven halve banaan in plakjes en leg ze op de slagroom.
Bestrooi met de stukjes fudge en druppel er nog iets ganache overheen.
Schaaf met een kaasschaaf of dunschiller langs het stukje chocolade voor flintertjes chocolade. Doe dit boven de glaasjes voor het beste resultaat.
Zet de banoffee koud weg tot gebruik.
Tafel lekker !!