Bavarois van kwark met mandarijn – Bavarois wordt vaak gemaakt op basis van fruit. Maar een bavarois van kwark kan ook. Dat kan, maar daar worden wel vaak rauwe eieren in verwerkt. Je kunt echter ook een lekkere en romige bavarois van kwark maken waarbij de eieren wel verhit worden, zodat iedereen dit nagerecht kan en mag eten.
Mandarijntjes
Zoek een groenteboer waar je de mandarijnen mag proeven voor je ze koopt. Je kunt dan verse mandarijnen gebruiken voor de bavarois van kwark met mandarijn. Dat is echt veel lekkerder dan de bewerkte mandarijntjes uit blik.
Bavarois van kwark met …
Zoals bij zoveel recepten kun je hier ook weer volop variëren met fruit. Varieer met het seizoen. Bijvoorbeeld met bosbessen, frambozen, aardbei, perzik, mango. In het recept staat ‘mandarijn rasp’ dit kun je dan weglaten en in plaats van het mandarijnensap neem je een ander sap naar keuze, bijvoorbeeld citroen of limoen. Overigens is mandarijn ook erg lekker in combinatie met ander fruit. Volle kwark is het lekkerst, maar als je liever de magere variant neemt kan dat natuurlijk ook.
Bavarois of bavaroise?
Bavarois kennen we wel, maar de bavaroise is minder bekend. Hè zul je denken, dat is toch hetzelfde, maar verkeerd of anders geschreven? Nee hoor, een bavarois is een puddingachtig dessert met slagroom en gelatine en vaak nog fruit of andere toevoegingen. Bavaroise is een ouderwetse koffie of thee variant, met eidooiers, melk en een alcoholische drank.
Tip: Spoel je bord of schaal af met koud water, laat uitdruppen maar droog niet af. Doordat het bord vochtig is kun je de bavarois eventueel nog verschuiven als deze niet goed op het bord staat.
Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel
Vooral gegeten als ontbijt vanwege de vele eiwitten, maar ook in gebak en nagerechten is kwark een veel gebruikt zuivelproduct.
Mandarijn; niet alleen lekker als tussendoortje
Ze staan erom bekend dat ze zo lekker uit het vuistje te eten zijn, maar met mandarijn kan nog verrassend veel meer.
Slagroom
Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.
Bavarois van kwark met mandarijn
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram kwark
- 2 eidooiers
- 50 gram melk
- 100 gram suiker
- 10 gram gelatine ( 6 kleine blaadjes )
- sap en rasp van 1 mandarijn
- 2 mandarijnen in partjes
- 200 gram slagroom
- 150 gram slagroom
- 15 gram suiker
- 2 mandarijnen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bavarois van kwark met mandarijn:
Leg de gelatine in koud water om te wellen. Ontvlies de 2 mandarijntjes en vang het sap op. Was een mandarijn en maak droog. Rasp de schil bij het opgevangen sap en pers de mandarijn uit.
Klop de slagroom op tot lobbig en zet deze koud weg. Klop de dooiers met de suiker en de melk in een klein pannetje schuimig. Zet op het vuur en verwarm onder voortdurend roeren tot de eieren beginnen te binden. Let op! Het mag niet koken want dan krijg je klontjes. Haal de pan gelijk van het vuur als de eieren gebonden zijn en los hier dan de uitgeknepen gelatine in op. Zorg dat deze geheel opgelost is.
Voeg er het sap, de rasp en de kwark aan toe. Roer goed door en zet opzij. Laat de massa enigszins geleren. Roer tussen door om te checken. Hoe snel de gelatine geleert, ligt aan de temperatuur van je ingrediënten en aan de omgevingstemperatuur. Je moet er een streep door kunnen trekken zonder dat deze gelijk dicht loopt.
Voeg er nu 1/3 van de lobbige slagroom aan toe en roer met een spatel door. Dit heet familie maken. Spatel er dan de rest van de slagroom voorzichtig doorheen om er zo veel mogelijk lucht in te houden. Schep er de uitgelekte mandarijntjes doorheen. Als het goed is zakken deze nu niet direct naar de bodem. Anders de bavarois nog even staan laten.
Spray een tulbandvorm in met bakspray of spoel een glazenschaal of siliconen vorm om met koud water. Verdeel de bavarois in de vormen en zet deze een nachtje koud weg. Gebruik je een siliconenvorm met veel reliëf zoals de kleine variant van de foto? Vries de bavarois dan in anders krijg je deze niet mooi gelost. Laat deze als ze eenmaal gelost zijn minimaal 4-6 uur ontdooien in de koelkast.
Snij de mandarijntjes in partjes of plakjes naar wens. Klop de slagroom op met de suiker. Zet de vorm zeer kort in een bak met heet water. Leg je bord erop en draai snel om. Geef eventueel een tik en de bavarois komt uit de vorm.
Decoreer de bavarois van kwark met slagroom en fruit en eventueel een beetje chocolade naar wens.
Tafel lekker !!