Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Bitterkoekjespudding, een gegarandeerd succes na de maaltijd

Bitterkoekjespudding met grote stukken koek die eerst hebben liggen weken in een likeur. Typisch zo’n dessert dat je niet uit een pak of beker haalt.

0 3.728

Bitterkoekjespudding; een gegarandeerd succes na de maaltijd – Als ik een toetje voor na het eten zoek waarmee ik al mijn tafelgenoten blij maak dan hoef ik helemaal niet lang na te denken welke dat zal gaan worden, eigenlijk is er maar één toetje waarvan ze allemaal blij worden. De één vind vanille vla lekker, de ander heeft liever een bakje yoghurt en vind vla maar niks. Voor griesmeelpudding vind ik ook nog wel één of zelfs wel twee liefhebbers maar de rest bedankt ook daarvoor.

Wil ik echt 6 blije gezichten aan tafel als ik het toetje serveer dan zal ik toch echt bitterkoekjespudding moeten maken voor na de maaltijd.

Ik vind het zelf ook smullen hoor, lekker met flinke stukken koek erin die eerst hebben liggen weken in een likeur. Standaard word eigenlijk altijd een amandellikeur gebruikt, maar onlangs kwam ik een recept tegen waar de koekjes werden geweekt in advocaat met cognac. Omdat ik het toch moeilijk vind om de amandellikeur helemaal los te laten in deze bitterkoekjespudding heb ik gekozen voor een mix. Het resultaat was overheerlijk, dit is smullen met een hoofdletter S.

Bitterkoekjespudding

Nagerecht

  • 250 gram bitterkoekjes
  • 40 ml amandellikeur
  • 35 ml advocaat
  • 500 ml amandelmelk
  • 80 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 5 eidooiers
  • 12 gram gelatine
  • 500 ml slagroom

Met de genoemde hoeveelheden maak je 1 liter bitterkoekjespudding, deze kun je maken in glazen maar je kunt ook een puddingvorm of cakeblik gebruiken. Als je de bitterkoekjespudding wil storten spoel de vorm dan eerst met koud water en gebruik voor een cakeblik huishoudfolie in de vorm.

Snijd de bitterkoekjes in 4 stukken (houd er 6 apart voor de decoratie), doe ze in een kom en schenk hierbij de likeur en de advocaat, mix even om en laat de koekjes nu zeker 12 uur weken. Splits de eieren, leg de blaadjes gelatine in een bakje koud water en laat dit minimaal 5 minuten wellen. Snijd het vanillestokje overlangs doormidden en schraap met de punt van een scherp mes  het merg uit het stokje.

Doe de amandelmelk met 60 gram suiker, het merg van het vanillestokje en het uitgeschraapte vanillestokje in een pan en breng zachtjes aan de kook. Roer de overige suiker samen met de eidooiers tot een romige massa. Zet het vuur van de melk laag en haal het vanillestokje uit de melk. Schenk een klein beetje van de hete melk bij de eieren en roer dit even flink om, schenk vervolgens het ei-mengsel bij de melk. De melk nu niet meer laten koken, maar blijven roeren tot het indikt. Neem de pan van het vuur. Knijp de gelatine uit en roer door de warme pudding. Laat de pudding nu verder afkoelen. De pudding kun je sneller laten afkoelen door in de gootsteen wat koud water te laten lopen en de pan hierin te zetten.

Klop ondertussen de slagroom voor 3/4 stijf (yoghurtdikte). Zodra de pudding voldoende is afgekoeld schep je de bitterkoekjes erdoor en vervolgens de slagroom. Verdeel de bitterkoekjespudding over 6 glazen of schenk in een andere vorm en laat in de koelkast minimaal 4 uur opstijven. Decoreer vlak voor opdienen met de achtergehouden bitterkoekjes en eventueel wat geklopte slagroom.

Doordat in deze bitterkoekjespudding enkel eidooiers worden gebruikt houd je eiwitten over, gooi deze niet weg kijk hier eens voor leuke, lekkere ideeën met eiwit.

Tafel lekker !!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer