Blauwe bessen pannenkoekjes – Kleine dikke blauwe bessen pannenkoekjes, ook wel american pancakes genoemd. De kleine pannenkoekjes zijn gevuld met verse blauwe bessen. Ze lenen zich perfect om een mooi stapeltje van te maken en daar de meest zalige bosbessen saus over te gieten.
Blauwe bessen of bosbessen
Bosbessen worden ze ook wel genoemd, maar er is toch echt een verschil in blauwe bessen en bosbessen. Bosbessen groeien alleen in het bos, zijn klein en groeien los aan een struik. Ze hebben prachtig donker vruchtvlees en sap. Blauwe bessen zijn iets dikker en groeien in trosjes, die hebben wit vruchtvlees.
Als je de besjes verwarmd wordt de smaak veel intenser. Net als de kleur die wordt prachtig blauw/paars. De bessen die je in de winkel ziet zijn dan ook altijd blauwe bessen.
Blauwe bessen niet alleen lekker in de kwark
De blauwe bessen worden, net als veel ander vers fruit, vaak in de kwark of yoghurt gegeten. Ook zie je ze regelmatig op gebak. Maar wist je dat die blauwe bessen ook in een pannenkoekje superlekker zijn? Door het verwarmen laten de bessen hun sap los en zorgen zo voor heerlijke kleine sappige bommetjes in de pannenkoekjes. Serveer ze eens bij het ontbijt!
Dit keer geen poedersuiker of stroop
Je kunt natuurlijk poedersuiker of suikerstroop eten bij de pannenkoekjes, maar met een klein beetje extra moeite maak je een heerlijke blauwe bessensaus waar je je vingers bij aflikt. Het maken van die saus is kinderlijk eenvoudig maar gastronomisch lekker. Laat dit dan absoluut niet achterwege.
Mooie pannenkoekjes van gelijke grootte
De bosbessen pannenkoekjes lijken wel een beetje op de oer-Hollandse drie-in-de-pan. Het verschil is eigenlijk ook niet zo groot, het beslag van drie-in-de-pan schep je in een koekenpan met een beetje boter. Door de pannenkoekjes in een steek- of bakring te bakken krijg je mooie ronde pannenkoekjes. Het is hierbij voor het tempo wel fijn om meerdere steekringen te hebben, die ringen worden vaak los of per 4 verkocht en zijn erg handig voor heel veel doeleinden.
Bessen; vers fruit met de mooiste kleuren
Zoete blauwe bessen, maar ook zure rode, witte of kruisbessen. Genoeg inspiratie om de lekkerste gerechten te maken met dit fruit.
De pannenkoek; een smakelijke traktatie voor jong en oud
Jong en oud, iedereen houdt van pannenkoek. Wij hebben een goed basisrecept en vele tips en recepten voor de lekkerste pannenkoeken.
Blauwe bessen pannenkoekjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 135 gram bloem
- 35 gram suiker + 1 eetlepel
- 5 gram bakpoeder
- 1/2 theelepel zout
- 130 gram melk
- 25 gram gesmolten boter of olie + boter om in te bakken
- 150 gram blauwe bessen
- sap van een halve citroen
- 1 ei
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je blauwe bessen pannenkoekjes:
Zeef de bloem met de bakpoeder boven een kom.
Voeg er de 35 gram suiker, het zout, het ei, de gesmolten boter en de melk aan toe. Roer goed door tot een egaal beslag.
Voeg er de helft van de blauwe bessen aan toe. De andere helft wordt in de saus gebruikt.
Verwarm een pan en smelt er een klein beetje boter in.
Smeer een klein beetje boter in de rand van een bakring van ongeveer 8 cm doorsnede en zet die in de pan.
Schep een sauslepel beslag in de ring en bak tot het beslag begint te stollen. Haal de ring er voorzichtig met een tang af en draai het pannenkoekje.
Zet de ring er eventueel weer terug op en bak tot het beslag mooi bruin en gaar is.
Leg op een bord en dek af met een schone theedoek. Bak zo alle beslag op. Heb je geen bakring? Schep dan kleine pannenkoekjes in de pan. De randen zullen iets minder mooi zijn, maar dit doet aan de smaak niets af.
Als je alle pannenkoekjes gebakken hebt, doe je 1 eetlepel suiker, 2 eetlepels water en het citroensap in de warme pan.
Voeg er de rest van de bosbessen aan toe en kook dit tot de besjes zacht zijn en hun sap loslaten. Voeg, als dat nodig is, nog een beetje water toe als er te veel vocht verdampt is.
Verdeel de blauwe bessen pannenkoekjes over 2 of 4 bordjes en verdeel er de warme saus overheen.
Tafel lekker !!