- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Broodpudding met gekaramelliseerde appeltjes

Broodpudding met gekaramelliseerde appeltjes – Broodpudding wordt niet zo heel veel meer gemaakt terwijl het toch echt een lekkere manier is om al die sneetjes oud brood te verwerken. Meestal wordt er wit brood voor gebruikt maar vaak ook rozijnenbrood of croissants. Die Pannetone uit je kerstpakket bijvoorbeeld is een perfecte basis voor een broodpudding. Het brood wordt geweekt in een mengsel van ei en melk en vaak ook suiker, rozijnen en kruiden of specerijen. Dit wordt in een hete oven afgebakken zodat het gaar wordt en een lekkere knapperige korst krijgt. Wanneer het eenmaal is afgekoeld kun je er makkelijk porties uit snijden maar persoonlijk vind ik het warm het lekkerst.

Gebruik wat je hebt

Voor deze broodpudding heb ik gekozen voor een oud wit brood. Het brood moet een beetje droog zijn zodat het de smaken goed kan absorberen. Heb je ander brood liggen wat je hier graag voor wil gebruiken kan dat uiteraard ook. Koffiekoeken, croissants, een stukje rozijnenbrood of overgebleven zachte broodjes die zo niet erg lekker meer zijn, ze zijn allemaal geschikt. Neem wat er is en wat jou lekker lijkt. Meestal worden er rozijnen aan toegevoegd, daar zijn al vele recepten over te vinden. Het leek mij lekker om er gekaramelliseerde appeltjes in te verwerken en daarmee een frisse draai aan de broodpudding te geven.

Broodpudding met gekaramelliseerde appeltjes

Haal van de sneetjes brood de korstjes en snijd de sneetjes in 6 grove stukken. Schil de appels en haal het klokhuis eruit. Snijd 8 parten en snijd deze weer doormidden. Neem een koekenpan en verhit deze, strooi er 100 gram van de suiker in en laat deze smelten zonder te roeren. Wanneer de suiker gesmolten is en begint te karamelliseren, het vuur laag zetten en voorzichtig de appels erbij doen en even zachtjes doorroeren. Leg nu een deksel op de pan en laat de appels 5 minuutjes sudderen.

Zet het vuur uit. Haal de appels er voorzichtig uit en roer de resten karamel goed door het sap. Laat dit afkoelen. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Smeer de vorm in met wat boter. Hussel de afgekoelde appels door de stukken brood, niet te lang want de stukken moeten grof blijven. Doe het broodmengsel in de vorm. Klop het ei met de melk en een snufje zout los en schud dit in de pan. Roer de karamel er doorheen en schud dit gelijkmatig over het broodmengsel. Bestrooi de schotel met de overgebleven suiker. Bak de schotel 45 minuten tot een uur tot deze gaar is en een mooi bruin korstje heeft gekregen.

 

Links in dit artikel
  1. appels: https://lekkertafelen.nl/special/appel/