Charlotte met stoofperen – Een dessert met een ‘wauwfactor’? Met een Charlotte met stoofperen maak je indruk op je gasten. Het leuke is dat dit nagerecht ook nog eens heel simpel te maken is. En jij kunt dat ook. Zo sluit je een bijzonder etentje, of natuurlijk je kerstdiner, wel heel feestelijk af!
Najaar, dan zijn er weer stoofperen!
De liefhebbers van stoofperen kijken steevast uit naar het najaar, want dan zijn ze er weer. Gestoofde peren zijn heerlijk om zo te eten, door de yoghurt of met wat vanillevla. Maar soms wil je eens een wat meer bijzonder nagerecht serveren, en dan is de Charlotte met stoofperen een geweldig idee. De stoofpeer die we hebben gebruikt in het recept is Gieser Wildeman. Dat is een stoofperenras dat je in vrijwel elke supermarkt, of groentekraam kunt kopen, tenminste in het stoofperenseizoen natuurlijk. Maar je kunt uiteraard ook elk ander stoofperenras gebruiken.
In het recept voor de Charlotte met stoofperen wordt uitgegaan van stoofpeertjes die al gestoofd zijn. Daarvoor hebben we 1250 gram geschilde en in partjes gesneden peren gestoofd in 750 ml wijn, 150 gram suiker, 2 kaneelstokjes, 3 steranijs en 5 kardemompeulen. Stoof tot de peertjes goed gaar zijn en laat ze afkoelen. Dit is een basisrecept. Je kunt ook gewoon je eigen recept voor stoofpeertjes gebruiken.
Een Charlotte met stoofperen kun je makkelijk voorbereiden
Je kunt de vulling voor de Charlotte met stoofperen een dag van tevoren maken. Dan kan hij ten eerste goed koud worden en op de dag dat je het nagerecht serveert heb je meer tijd voor andere dingen. Je kunt de Charlotte vlak dan voor het serveren in elkaar zetten en afwerken.
De bereidingstijd van de Charlotte met stoofperen is exclusief het stoven van de peren.
Je hebt voor het maken van dit nagerecht een staafmixer of een blender nodig. Als je geen hoge, niet te grote vorm hebt, kun je hiervoor een kleine pan gebruiken.
Stoofperen; De heerlijke smaak van herfst en winter
Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.
Charlotte met stoofperen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 900 gram gestoofde stoofperen (uitgelekt)
- 500 ml Griekse yoghurt
- 250 ml slagroom
- 8 eetlepels suiker
- 8 blaadjes gelatine
- 2 pakken lange vingers
- lint
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een Charlotte met stoofperen:
Week de gelatine in een schaaltje koud water.
Pureer 400 gram stoofperen in een blender of met een staafmixer.
Klop 250 ml van de slagroom met 5 eetlepels suiker stijf. De rest is om de Charlotte met stoofperen te garneren.
Verwarm een paar eetlepels gepureerde stoofpeer en los hier de gelatine in op. Goed roeren!
Spatel de Griekse yoghurt door de slagroom. Voeg vervolgens de stoofperenpuree en de puree met de gelatine toe en spatel ze er voorzichtig doorheen.
Schep alles in een hoge, niet te grote vorm. Gebruik hiervoor eventueel een kleine pan. Bedek het mengsel met in stukjes gebroken lange vingers. Dek af met plastic huishoudfolie en plaats voor minstens 4 uur in de koelkast. Langer mag ook. Dit kan eventueel al een dag voor gebruik.
Houd de vorm heel even (ongeveer 8 seconden) in een pan met heet water. Stort vervolgens op een groot bord of een taartschaal.
Plaats rondom, langs de rand, de lange vingers. De hoeveelheid is afhankelijk van het formaat vorm dat je hebt gebruikt.
Bindt er een mooi lint omheen om alles bij elkaar te houden.
Werk de bovenkant af met de rest van de stoofperen, eventueel kun je ze in stukjes snijden als ze te groot zijn.
Klop de rest van de slagroom met 3 eetlepels suiker stijf. Doe de geslagen room in een spuitzak en garneer de Charlotte zoals jij dat mooi vindt, of geef de slagroom er bij het serveren apart bij.
Serveer de Charlotte met stoofperen direct.
Tafel lekker !!
Ziet eruit als een heerlijk recept, helaas staat er alleen niet vermeld hoeveel blaadjes gelatine er gebruikt worden.
8 blaadjes gelatine, Bianca. De ingrediëntenlijst is inmiddels aangepast.