Cheesecake met frambozen – Zoek je een zomerse taart dan is een kaastaart met framboos een goede keuze. Friszuur, zacht en romig met stukjes witte chocolade, lekkerder kunnen we het niet maken.
Cheesecake? Of kaastaart framboos?
Dit is een recept van cheesecake met frambozen, maar eigenlijk is het gewoon kaastaart framboos, hij wordt tenslotte gemaakt van roomkaas. Het recept is overgewaaid uit Amerika met de naam cheesecake en die naam zijn we blijven gebruiken. Zou het komen omdat cheesecake lekkerder klinkt dan kaastaart dat we die naam steeds gebruiken? Laat het ons weten, we zijn benieuwd.
Frambozen zijn zalig zoet, maar ook een beetje zuur
In de zomer heb je volop zacht fruit en een van de favorietste zacht fruitsoorten zijn toch wel frambozen. De combinatie van romige cheesecake met de frisheid van frambozen is bijna onweerstaanbaar. De cheesecake is dan ook erg lekker bij de koffie maar ook als nagerecht bij een zomerse maaltijd. Bij frambozen heb je net als bij veel andere soorten fruit verschillende rassen, maar de smaak is altijd zoet met een licht zuurtje. Als je de framboos verwarmt krijgt die een prachtige rode kleur en de smaak wordt iets intenser. Dat is een van de redenen dat je voor de taart de frambozen gaat verwarmen. Nu hebben frambozen pitjes die je bijna niet opmerkt als je ze vers eet. Verwarm je ze, dan zie je best veel pitjes. Die kun je er dan ook het beste uit zeven omdat een saus met pitjes niet echt lekker is.
Cheesecake framboos is heerlijk als dessert bij een zomerse maaltijd
Gebakken of ongebakken cheesecake?
Cheesecake is er in twee versies gebakken en ongebakken. Bij de ongebakken variant wordt er vaak vers fruit in verwerkt, de gebakken versies zijn vaak met meer winterse smaken als karamel, chocolade maar ook peer en kaneel.
Cheesecake is niet een echt luchtige taart, de gebakken taart is iets steviger dan de ongebakken variant. Bij de cheesecake met frambozen ga je voor de ongebakken variant. Dit is behalve minder zwaar ook een stuk frisser van smaak. De frambozen verwerk je zo dat het een mooi marmereffect geeft. Dit is ook met eten prettig, zo heb je in een hap de zachte romigheid van de cheesecake en ook het frisse zuurtje van de framboos.
Frambozen; heerlijke recepten & nuttige tips
Er zijn meer dan genoeg reden om vaker frambozen te eten. Hier vind je die reden + de recepten om de frambozen ook echt te gaan gebruiken.
Cheesecake met frambozen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram roomkaas
- 400+150 ml slagroom
- 150 + 50 + 15 gram suiker
- 8 + 5 gram gelatine
- 2 limoenen
- 150 gram witte chocolade
- 250 gram framboos
- 200 gram marie koekjes
- 150 gram boter
Bereidingswijze van dit recept
Cheesecake met frambozen:
Week de gelatine in 2 verschillende bakjes in ruim water en zet opzij.
Rasp ongeveer 50 gram chocolade met een dunschiller, zet opzij. Snijd de rest van de chocolade in kleine stukjes.
Leg ook 6 grote of 12 kleine frambozen opzij.
Bekleed een springvorm van ongeveer 24 cm met bakpapier.
Verkruimel de koekjes en meng met de chocolade stukjes. Smelt de boter en meng die met het koekjesmengsel. Er mogen kleine stukjes chocolade zichtbaar blijven.
Bekleed de bodem met het kruimelmengsel en druk het goed aan. Zet koel weg.
Kook de frambozen samen met het sap van een halve limoen en 50 gram suiker. Duw door een zeef, probeer er alle sap uit te krijgen. Dit gaat het beste door met een saus of pollepel te roeren. Gooi de pitjes weg. Verwarm het sap opnieuw en los er de uitgeknepen 5 gram gelatine in op. Zet opzij.
Klop de 400 ml slagroom met de suiker lobbig.
Roer de roomkaas glad.
Verwarm het sap van 1 1/2 limoen en los hierin de uitgeknepen 8 gram gelatine op. Voeg 1 lepel roomkaas bij het gelatinemengsel en roer goed door, voeg nu het gelatinemengsel bij de rest van de roomkaas en meng tot een glad geheel. Meng 1/3 van de slagroom door de roomkaas tot een glad geheel. Voeg er nu de rest van de slagroom aan toe en spatel luchtig door.
Schep de helft van je roomkaasmengsel in de vorm. Giet de helft van de frambozensaus in een staaltje er bovenop en roer er met een lepel door tot een marmer effect. Herhaal dit met de rest van de roomkaas en de frambozen saus. Zet minimaal 3 uur koel weg om op te stijven.
Haal de taart uit de springvorm door de rand met een scherp mesje los te snijden. Haal de rand van de vorm en schuif de cheesecake framboos op een bord.
Klop de 150 ml slagroom met de 15 gram slagroom stevig. Spuit 12 mooie rozetten op de taart en decoreer met frambozen en witte chocolade.
Snijd de cheesecake met frambozen met een warm mes in 12 punten.
Tafel lekker !!