• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, augustus 11, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Nagerecht

Chocoladefondue

door Redactie
in Nagerecht
0
0
Chocoladefondue

Chocoladefondue – Kiest u deze kerst voor een bijzonder en heerlijk zelf gekookt kerstdiner? Vergeet dan ook het toetje niet en zorg ook zeker dat uw gasten hier nog een gaatje voor over houden. Een leuk toetje om uw diner mee af te sluiten is een chocoladefondue. Niet alleen is het  lekker en niet moeilijk, het is ook nog eens gezellig om met z’n allen allerlei heerlijkheden te bedekken met chocolade en hiervan te smullen.

Keuze van ingrediënten en chocolade

Bij het bedenken en maken van al dit heerlijks kunt u uw fantasie de vrije loop laten. Bij combinaties met chocolade zijn wij al snel geneigd te denken aan zoete producten als koekjes of zoete vruchten. Van oorsprong echter was bij de Azteken de combinatie van chocolade met specerijen en hartige voedingsmiddelen veel gebruikelijker en nog steeds wordt cacao in bijvoorbeeld Mexico veelvuldig gebruikt in sauzen bij kip of ander gevogelte.

Om een idee te krijgen waar welke chocolade goed mee combineert, kunt u gebruikmaken van de Chocolizer van chocoladefabrikant Callebaut. U zult ontdekken dat hier niet alleen een verscheidenheid aan zoete combinaties met chocolade te vinden zijn, maar dat er ook  verschillende kazen goed met chocolade te combineren zijn. Uit eigen ervaring kan ik u vertellen dat Camembert met cacaonibs (binnenste van de cacaoboon) een erg goede combinatie vormt. Als u een van de ingrediënten aanklikt geeft Callebaut u een lijstje met geschikte chocolades uit hun eigen assortiment. Deze chocolades zijn echter alleen verkrijgbaar via groothandels voor professionele chefs, banketbakkers en chocolatiers. Toch kunt u door op het smaakprofiel van de chocolade te klikken een aardig idee krijgen van wat voor smaken er in uw chocolade moeten terugkomen om goed te combineren met het gekozen ingrediënt. Om ook zeker te weten dat uw chocolade voldoet is het verstandig de combinatie zelf uit te proberen en de smaak van uw gasten in het achterhoofd te houden. Prefereren u of uw gasten bijvoorbeeld zoete smaken, melkchocolade of toch liever puur. Via de Chocolizer vindt u verschillende mogelijke opties.

Voor het kopen van dergelijke chocolade zou ik u adviseren opzoek te gaan naar ‘Fine Flavor’ chocolade. Bij deze chocolade heeft de chocolademaker er veel aandacht aan besteed om de smaken van de bonen terug te laten komen in de chocolade. Hierin zijn dus ook echt geroosterde smaken, citrus of andere fruitsmaken te proeven, zonder dat deze extra zijn toegevoegd. Vaak staat op deze chocolades ook duidelijk vermeld, wat de herkomst van de bonen is en welke smaken u in de chocolade zou kunnen ontdekken. Dat maakt de keuze van een geschikte chocolade al weer een stuk makkelijker. Dergelijke chocolades moet u vooral zoeken in speciaalzaken of de betere koffie/thee-zaken.

Naast op het smaakprofiel is het ook handig om op het cacaopercentage dat u in de Chocolizer vindt te letten. Als er chocolades met een lager cacaopercentage staan aangegeven, kan dit erop duiden dat het product beter combineert met een wat zoetere chocolade. Ook kan het handig zijn om te kiezen voor een couverture, een chocolade waar extra cacaoboter aan toegevoegd is om het beter smeltbaar te maken. Maar laat u bij de keuze voor een couverture leiden door de gewenste smaak van de chocolade. Sommige chocolademakers hebben van hun gewone repen ook een couverture variant (vaak chocolade in parelvorm), die goed te gebruiken is voor een chocoladefondue.

Chocolade smelten

Voor het prepareren van uw chocolade voor een chocoladefondue, of u nu gebruik maakt van een fonduepan of een chocoladefontein*, wilt u meestal eerst uw chocolade smelten. Het smelten van chocolade gaat het makkelijkst door gebruik te maken van parels of door uw chocolade in kleine stukjes te breken/snijden. Uw chocolade zal dan al vrij snel smelten aangezien het smeltpunt van chocolade rond de 32 graden Celsius ligt.

Vervolgens kunt u uw chocolade laten smelten. Dit kan op twee manieren. Ten eerste via de au bain-marie methode, waarbij u chocolade smelt in een, bij voorkeur metalen, kom bovenop een pan met warm water. Dit is de meest gebruikte smeltmethode, maar heeft als groot risico, dat er via waterdamp water in uw chocolade terechtkomt. Om dit te voorkomen is het ook heel goed mogelijk uw chocolade te smelten in de magnetron (nu misschien beter geen metalen kom). Dit is lastiger, aangezien de instelling en de lengte van het smelt proces per magnetron en chocolade kan verschillen. U zult dit dus moeten uitproberen. In elk geval mag de chocolade nooit warmer worden dan 50 graden Celsius. Bij deze temperatuur is uw chocolade namelijk aan het verbranden. Maar u kunt uw chocolade natuurlijk ook laten smelten door het te overgieten met de verhitte room en melk, zoals in het onderstaande recept van chocolatier en chocolademaakster Chantal Coady van het Britse Rococo Chocolates**

Chocolade Fondue

voor 6-8 personen

  • 175 ml slagroom
  • 2 eetlepels melk
  • 200g couverture (klein gesneden of parels chocolade)
  • Overige ingrediënten om te dopen in de chocolade.

Breng de melk en de slagroom aan de kook en giet het bij de fijngesneden chocolade of de chocolade parels en roer het mengsel tot de chocolade gesmolten is. Als u het chocolademengsel van te voren  heeft bereid, warm het dan vlak voor u aan het chocoladespektakel begint langzaam op en plaats het op het fonduestel of waxine lichtje. (Let op dat de chocolade niet aanbrand!)

Smullen maar en fijne kerstdagen!

Een leuk alternatief voor een chocoladefondue is het gebruik van een chocoladefontein. Let er hierbij wel op dat u uw chocolade dan niet mengt met de ingrediënten zoals u ze vindt in het bovenstaande recept. Bij een chocoladefontein is vaak het toevoegen van een beetje olie voldoende, maar dit staat waarschijnlijk ook beschreven in de instructies bij de fontein. Ga altijd uit van deze instructies en volg deze op.

** Uit: Chocolate the food of the gods, Chantal Coady

Tags: ChocoladeKerst
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Bosvruchten bavarois
Nagerecht

Bosvruchten bavarois

dessert pizza met zomerfruit
Nagerecht

Dessertpizza met zomerfruit

Citroen tiramisu met Luxardo limoncello
Nagerecht

Citroen tiramisu met limoncello; een heerlijk dessert!

blauwe bessen pannenkoekjes
Nagerecht

Blauwe bessen pannenkoekjes

kwark bavarois met nectarine
Nagerecht

Kwark bavarois met nectarine

Souffle van kwark en rode bessen
Nagerecht

Soufflé van kwark en rode bessen

romig dessert met frambozen
Nagerecht

Romig dessert met frambozen en rabarber

bavarois van kwark
Nagerecht

Bavarois van kwark; een fantastisch basisrecept

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Broccoli uit de wok op 3 manieren
Specials

Broccoli uit de wok op 3 manieren

Broccoli is populair. Deze groente wordt vaak gekookt of in een ovenschotel verwerkt. Maar broccoli uit de wok moet je zeker ook proberen!

Check het recept of lees de info
Krieltjes op een stokje

Krieltjes op een stokje

kaasplankjes

Kaasplankjes; meerdere combinaties om zelf te proeven

Rondvis

Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten

Recept in de picture

Kip Teriyaki
Wokken

Kip Teriyaki met paksoi

Teri betekent glans en yaki betekent bakken. Wij krijgen er trek van. Jij ook? Kip Teriyaki staat echt zo op tafel. De Japanse keuken thuis.

Check het recept of lees de info
Eenvoudige kip curry met sperziebonen

Eenvoudige kip curry met sperziebonen

bloemkool mousseline

Bloemkool mousseline

Handige kooktips

kokkels
Kookschool

Kokkels; Duurzame delicatesse uit de Waddenzee

Kokkels worden op de Waddenzee met de hand gevangen. Een zeer duurzaam product waar we niet meer dan bewondering voor kunnen hebben.

Check het recept of lees de info
Tomme de Savoie

Tomme de Savoie; uit de Franse Alpen

Emmentaler

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Pieters Linda op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Connie Derks op Boterboontjes; Botermals volgens oma’s recept
  • lili op Boterboontjes; Botermals volgens oma’s recept
  • Connie Derks op Verse zalm uit de oven; Zo houd je de vis sappig
  • Benita op Verse zalm uit de oven; Zo houd je de vis sappig
  • Redactie op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Joris op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen