Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Chocolademousse; Heerlijk klassiek met een scheutje likeur

Deze fluweelzachte chocolademousse met een volle pure smaak is een ware traktatie voor de echte chocolade liefhebber. Met slechts drie ingrediënten.

0 3.097

Chocolademousse – Deze fluweelzachte chocolademousse met een volle pure smaak is een ware traktatie voor de echte chocolade liefhebber. Je kan chocolademousse op vele manieren maken. Deze manier is klassiek, puur en vrij simpel. Voor deze chocolademousse maken we alleen maar gebruik van chocolade, slagroom en suiker.

De smaak

Neem voor een chocolademousse altijd een goede kwaliteit chocolade van minimaal 60% cacao maar liever met een hoger cacao gehalte. Neem je een lichtere chocolade dan blijft er van de smaak weinig over omdat de slagroom de smaak zachter maakt. In dit recept staat 50 gram suiker vermeld maar… wanneer je sterkere chocolade hebt kan het wellicht zijn dat je meer suiker toe wil voegen. Het is dus afhankelijk van smaak en chocolade hoeveel suiker je er aan toevoegt. Wanneer je zeer fijne suiker gebruikt kun je eventueel na het mengen nog wat extra suiker toevoegen. Wanneer je er van houdt is het mogelijk om er wat likeur door te mengen, denk dan aan likeur 43, Baileys of Amarula. Deze mousse is vrij machtig dus serveer er niet al te grote porties van.

Familie maken

De textuur van een mousse is erg belangrijk. Je wil niet dat er stukjes in zitten of dat je mousse gaat schiften. Ook is lucht in een chocolademousse erg belangrijk dit bepaald voor een gedeelte smaakbeleving van je dessert. Zorg ervoor dat je chocolademengsel afgekoeld is, kouder dan lichaamstemperatuur voordat je deze opklopt. De slagroom moet goed gekoeld zijn en maximaal 7 graden voordat je deze met de suiker opklopt. Door het temperatuurverschil van deze 2 heb je kans op schiften. Om dit schiften te voorkomen en tevens zoveel mogelijk lucht te behouden gaan we familie maken. Dit doen we door eerst een gedeelte van de koude slagroom door het chocolademengsel te mengen. Door te mengen komen de temperaturen dichter bij elkaar en wordt het verschil in massa kleiner. Ook is de mousse door de toevoeging van een gedeelte slagroom beter te spatelen. Nu kun je de voorzichtig met scheppende bewegingen de overige slagroom makkelijk door het chocolademengsel mengen zonder dat je alle luchtigheid verliest.


Chocolademousse

Nagerecht voor 4 personen

Verhit 150 gram slagroom tot tegen het kookpunt. Hak de chocola in kleine stukjes. Haal de pan van het vuur en voeg er de chocolade aan toe. Laat 10 minuten staan en roer goed door tot alle chocola opgelost is. Is dit niet het geval verwarm dit mengsel dan nog eventueel au bain-marie totdat de chocolade geheel opgelost is. Laat dit mengsel afkoelen. Klop de slagroom met de suiker tot lobbig. Klop het chocolademengsel met een mixer los. Voeg er 1/3 van de slagroom aan toe en klop goed door. Voeg er de rest van de slagroom aan toe en spatel deze er voorzichtig doorheen. . Wanneer je er likeur aan toe wil voegen spatel deze er nu dan voorzichtig doorheen. Spatel niet te lang want hoe luchtiger hoe lekkerder. Doe de mousse in een spuitzak of plastic zakje. Knip er een punt vanaf en vul zo de glaasjes. Laat de chocolademousse minimaal een uur opstijven in de koelkast. Bestuif de mousse met een beetje cacao. Serveer de chocolademousse met een bolletje ijs of als onderdeel van een grand dessert.

Tafel lekker!

Ideeën met een eenvoudige chocolademousse

  • Garneer de chocolademousse met witte anijs hagel, leuk voor kinderen
  • Een toef slagroom hoort er, als je niet aan het diëten bent, natuurlijk bij.
  • De chocolademousse kan prima met vers fruit geserveerd worden. Dat verzacht het schuldgevoel. Neem bijvoorbeeld kiwi.
  • Chocolademousse is ook een mooie vulling die je met behulp van een spuitzak in ananasringen, halve perziken, halve abrikozen of halve peren spuit.
  • Als je chocolademousse over hebt kun je morgen een paar mooie strepen mousse gebruiken om je volgende dessert te garneren.
  • Maak een mousse van pure chocolade en een mousse van witte chocolade. Schep deze om en om in glazen en garneer met een framboosje. Het is eenvoudig, maar je mag het gerust een grand dessert noemen.
  • Kleur kun je ook makkelijk creëren door een bolletje ijs op de chocolademousse te leggen. Een mousse van pure chocolade kun je dan prima begeleiden met roomijs of pistache ijs.
  • Om een mooi dessert te maken kun je chocolademousse makkelijk vormen. Gebruik kookringen, schaaltjes of koekvormpjes om het voor jou gewenste resultaat te bereiken.

Hoe maak of serveer jij je chocolademousse? Laat het ons en onze lezers weten in het reactieformulier onder dit recept.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer