Chocoladepudding – extra lekker door gebruik van volle melk, cacao en echte chocolade.
De lekkerste chocoladepudding maak je zelf
Wie is er niet dol op een nagerecht met chocolade. Er zijn in de winkels volop desserts te koop met chocoladesmaak in de vorm van vla, pudding of mousse, soms zelfs al afgewerkt met slagroom of een saus. De smaak is zeer uiteenlopend van heerlijk romig tot melig en vlak. Maar weet je hoe eenvoudig het is om zelf chocoladepudding te maken? Het enige wat je nodig hebt, is een beetje geduld omdat de pudding even op moet stijven. Alhoewel, warm is dit donkerbruine goedje ook erg lekker.
Pudding in de mooiste vormen
Pudding op basis van melk kun je met allure serveren zonder dat je er veel extra werk aan hebt. Voeg hiervoor wel een beetje gelatine aan de pudding toe om de vorm mooi te behouden. Neem een kom of bakvorm naar keuze en bestrijk de binnenkant dun met een stukje keukenpapier en olie en giet de pudding erin. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem dan minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven. Als de chocoladepudding volledig opgesteven is, leg je er een bord omgekeerd op en je draait dit samen snel om. Een beetje schudden en de pudding zal uit de vorm komen. Als dat niet lukt zet je de vorm een paar seconden in een bak met heet water zodat de buitenkant iets vloeibaar wordt, en zo makkelijk te lossen is.
Volle melk en pure chocolade
De basis voor een pudding is melk, en omdat je voor een volle smaak gaat, kies je voor volle melk. Logisch toch? Maar het is niet altijd logisch, want je verwacht dat chocoladepudding gemaakt is met chocolade, maar meestal wordt er alleen gebruikgemaakt van cacao. En ook die cacao is er in meerdere smaken en kwaliteiten, net zoals bij koffie het geval is. Om een echt lekkere en volle smaak te krijgen gebruiken je een goede cacao en chocolade waar 70% cacao inzit.
Je kunt natuurlijk ook halfvolle of magere melk gebruiken voor je chocoladepudding, al zal de smaak dan iets minder vol zijn. Bij een lactose intolerantie kun je zelfs kiezen voor lactosevrije melk of een ander melkproduct zonder lactose zoals havermelk of kokosmelk.
Chocoladepudding of toch liever een vla
Het recept is voor een chocoladepudding die vrij stevig is. Wil je de pudding in een mooie vorm op een bord serveren voeg dan de optionele gelatine toe, hierdoor blijft hij mooier in model. Serveer je de chocoladepudding in een kom of in kleine kommetjes? Dan kun je de gelatine weglaten. Heb je liever een iets lopende vla? Neem dan 20 gram maizena minder.
Puddingen op basis van melk
De lekkerste puddingen op basis van melk komen uit je eigen keuken! Maak zelf eens pudding in plaats van er een te kopen. Proef het verschil!
Chocoladepudding
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 ml volle melk
- 55 gram maizena
- 75 gram suiker
- 25 gram cacao
- 75 gram chocolade met 70% cacao
- 6 gram gelatine (optioneel)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je chocoladepudding:
Snijd de chocolade in kleine stukjes. Als je een gedetailleerde vorm gaat gebruiken en de pudding gaat storten, smeer die dan nu in met een klein beetje zonnebloemolie of spray. Leg de gelatine in koud water om te wellen. Als je de pudding in de kom of kommetjes laat met serveren kun je deze stappen overslaan.
Doe de suiker, maizena en cacao in een kommetje en roer dit goed door elkaar, hierdoor zal het minder snel klontjes vormen. Voeg er 100 ml melk aan toe en roer dit tot een glad papje. Doe de rest van de melk in een pannetje en breng aan de kook. Giet een beetje van de kokende melk bij het papje en roer dit goed door elkaar. Voeg het papje bij de melk in de pan, roer goed door met een garde of spatel en breng dit al roerende aan de kook. Doe dit op een zacht vuurtje en al roerende met een siliconen spatel om aanbranden te voorkomen. Kook eventjes kort door. Voeg er nu de in stukjes gesneden chocolade en de eventuele gelatine aan toe en roer tot alles opgelost is. Giet de pudding in de vorm of in de kommetjes en laat hem afkoelen. Eenmaal afgekoeld zet je de chocoladepudding minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.
Het storten van de pudding
Maak de randjes van de pudding een beetje los. Maak een bord een beetje nat, dan kun je de pudding nog een beetje schuiven als dat nodig is. Leg het bord omgekeerd op de pudding, draai samen om, schud een beetje en de pudding zal loskomen en op het bord belanden. Als dat niet lukt zet je de pudding met vorm een paar seconden in een bak met heet water en de pudding zal zeker loskomen.
Serveer de chocoladepudding met slagroom of dulche du leche.
Tafel lekker !!