Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Crema Catalana, een klein zoetje om je maaltijd af te sluiten

Aan het eind van een heerlijke avond tafelen is een klein zoet toetje de perfecte afsluiter. Crema Catalana is het ideale dessert als je gasten krijgt.

2 980

Crema Catalana, een klein zoetje om je maaltijd af te sluiten – Aan het eind van een heerlijke avond tafelen is een klein zoet toetje de perfecte afsluiter. En als je hem zo’n 3 dagen voor de avond kan bereiden is het helemaal handig. Alleen de karamellaag moet vlak voor het serveren worden opgebracht omdat hij anders zacht wordt.


Crema Catalana

Nagerecht voor 6 personen

Voor de crème:

 • 2,5 dl slagroom
 • 2 dl melk
 • 1 vanille stokje
 • 6 eidooiers
 • 100 gram suiker
 • schil van 1 sinaasappel met dunschiller geschild

Voor de karamellaag:

 • 30 gram ruwe rietsuiker
 • 30 gram fijne kristalsuiker

En:

 • 6 brede lage ramekin schaaltjes
 • gasbrandertje
 • braadslede

Zo maak je crema catalana:

Schenk de room en de melk in een pan, splits het vanillestokje en schraap het merg eruit en voeg stokje en merg in de pan. Breng de pan aan de kook, zet het vuur uit en verwijder het stokje, laat de schillen erin.

Meng de eidooiers met de suiker in een kom en schenk langzaam en onder voortdurend kloppen de hete room erbij. Klop niet te lang, er mogen geen luchtbelletjes ontstaan.

Dek de kom af met plastic folie en zet in de koelkast. Liefst de hele nacht om de smaken goed in te laten werken.

Warm de oven voor op 150 graden. Haal de schillen eruit. Verdeel de eiervla over 6 brede lage ramekins. Het is belangrijk dat ze breed zijn. Zet de bakjes in een braadslede en vul deze met water tot de bakjes tot de helft in het water staan. Bak ze 30 tot 40 minuten. Check voorzichtig of de randen stevig zijn en het midden nog wat zacht is. Neem ze uit de braadslede en laat ze afkoelen. Dek de bakjes af met plastic folie maar let op dat de folie de creme niet raakt, zet in de koelkast voor minimaal 4 uur.

De karamellaag maak je vlak voor serveren. Meng de twee soorten suiker en bestrooi elk schaaltje met een gelijkmatige laag. Heb je een gasbrandertje, karamelliseer de suiker dan gelijkmatig. Heb je geen gasbrandertje, neem dan een grote metalen lepel en houd deze in een vlam tot hij heel heet is. Leg de lepel op de suiker en beweeg hem heen en weer zodat de warmte de suiker karamelliseert.

Serveer de crema catalana direct.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Mirne zegt

  Oh, ik ben hier zo enorm gek op. Echt heerlijk!

  1. Lekker Tafelen zegt

   Geniet ervan Mirne, en als je wel eens crema catalana maakt, probeer dan ook eens de asperge panna cotta die vandaag op de website geplaatst is.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer