• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, augustus 11, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĆ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĆ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Nagerecht

De croquembouche – een feestelijk dessert

door Samantha
in Nagerecht
0
0
De croquembouche – een feestelijk dessert

De croquembouche – een feestelijk dessert –Ā De croquembouche is een typisch Frans dessert, die in Frankrijk al eeuwen lang wordt geserveerd op bruiloften en doop- en communiefeesten. Letterlijk vertaald betekend croquembouche; knispert in de mond, deze knisper is uiteraard te danken aan de karamel die rijkelijk wordt gebruikt bij de crouquembouche.

Pièce montée

De croquembouche is zoals de Fransen het noemen een “piĆØce montĆ©e”. Het is een decoratief, middelpunt op een feesttafel die gemaakt is van meestal eetbare producten, en hoewel de gebruikte producten veelal eetbaar zijn, dient een piĆØce montĆ©e voornamelijk als decoratie.

Marie-Antoine CarĆŖme

croquembouche (26)Deze pièces montées verschenen voor het eerst in de 18 eeuw, Marie Antoine Carême begon als patissier in Parijs. Hij werkte voor de bekende patissier Sylvain Bailly. Deze zag de vaardigheden van Carême, en liet hem voor in de etalage van zijn winkel mooie eetbare bouwwerken creëren. Carême maakte bouwwerken die soms wel enkele meters hoog waren, maar ook bouwde hij tempels, piramides en ruïnes, naar voorbeelden uit oude historische boeken, allemaal van suiker, marsepein, nougat en andere zoetigheden.

Hoewel een croquembouche zo mooi kan zijn dat het bijna zonde is om hem op te eten, is het bij ons natuurlijk gewoon gebruikelijk om er uiteindelijk onze tanden in de zetten, en gelukkig maar wat hij is gewoonweg te lekker om niet van te genieten.

De croquembouche wordt gemaakt van soesjes, die gevuld worden met banketbakkersroom en vervolgens met karamel aan elkaar geplakt worden in een conische vorm, vaak wordt hier een mold voor gebruikt maar uiteraard kan er ook gewoon gestapeld worden. Als de toren klaar is wordt de croquembouche verder gedecoreerd, meestal met gesponnen suiker, noten, fruit en, al dan niet eetbare, bloemetjes.

De Croquembouche

Ik maakte dit recept 2 keer en kreeg zo 70 soesjes.

Vervolgens bereidde ik alvast de banketbakkersroom voor de vulling volgens dit recept. Dit recept maakte ik 4 keer om voldoende room te hebben voor de vulling.

De mold

Terwijl alles staat af te koelen kunt u beginnen met het maken van uw mold. Maak van een stuk karton (ik gebruikte hiervoor een oude pizzadoos) een grote puntzak, zorg dat onderkant goed recht is zodat de puntzak stevig blijft staan. Ik koos voor een doorsnee van 15 cm en een hoogte van ongeveer 40 cmĀ en plaatste de puntzak vervolgens met de brede kant over een omgekeerd bakblik om hem stevigheid te geven. Bekleedt de papieren kegel met een stukje bakpapier, dit voorkomt dat uw soesjes straks aan het karton blijven plakken.

Vullen van de soesjes

Standaard worden de soesjes gevuld met een banketbakkersroom maar uiteraard is in de vulling van de soesjes veel variatie mogelijk. Denk hierbij aan slagroom, Zwitserse room, botercrĆØme met al dan niet een toegevoegd smaakje.

Als de soesjes zijn afgekoeld maakt u in de bodem van de soesjes kleine sneetjes, de vulling schept u in een spuitzak, liefst met een lange spuitmond, en vervolgens steekt u de spuitmond in het gaatje in het soesje en drukt u tot dat u “voelt” dat het soesje vol is. Doe dit zo bij alle soesjes.

Bereiden vanĀ de karamel

  • 500 gram suiker
  • 150 ml water

DoeĀ de suiker en het waterĀ in een pan en verhit dit al roerend tot alle suiker is opgelost, vanaf nu niet meer roeren zo voorkomt u kristalvorming in uw karamel, laat de suiker nu doorkoken tot er een mooie licht bruine karamel ontstaat, hoe donkerder de karamel hoe intenser de smaak, maar pas op te donker betekend vaak een bittere smaak.

Wees heel voorzichtig, karamel is zeer heet en u kunt zich hier lelijk aan verbranden.

Doop de afgekoelde soesjes met de zijkanten, 1 voor 1 in de karamel, en plaats en plak ze vervolgens tegen elkaar aan. Bouw ze op de manier op totdat uw hele mold bedekt is.

Laat het geheel nu goed afkoelen. Zodat de karamel goed uithardt.

De suiker versiering maakt u met dezelfde karamel, indien deze weer hard is geworden, verhit u hem nog even licht tot deze weer enigzins vloeibaar is. Steek een vork in de karamel en trek mooie suiker draden langs uw croquembouche, herhaal dit net zo vaakĀ tot u vindt dat uw toren mooi versierd is. Decoreer af met fruit, chocolade, bloemetjes of noten.

De suikerdraden kunt u het best zo laat mogelijk aanbrengen, door luchtvochtigheid wordt de karamel zacht en geven de draden niet meer het “crunchy” effect.

 

Tags: Kerst
DeelPin7Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Bosvruchten bavarois
Nagerecht

Bosvruchten bavarois

dessert pizza met zomerfruit
Nagerecht

Dessertpizza met zomerfruit

Citroen tiramisu met Luxardo limoncello
Nagerecht

Citroen tiramisu met limoncello; een heerlijk dessert!

blauwe bessen pannenkoekjes
Nagerecht

Blauwe bessen pannenkoekjes

kwark bavarois met nectarine
Nagerecht

Kwark bavarois met nectarine

Souffle van kwark en rode bessen
Nagerecht

SoufflƩ van kwark en rode bessen

romig dessert met frambozen
Nagerecht

Romig dessert met frambozen en rabarber

bavarois van kwark
Nagerecht

Bavarois van kwark; een fantastisch basisrecept

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Broccoli uit de wok op 3 manieren
Specials

Broccoli uit de wok op 3 manieren

Broccoli is populair. Deze groente wordt vaak gekookt of in een ovenschotel verwerkt. Maar broccoli uit de wok moet je zeker ook proberen!

Check het recept of lees de info
Krieltjes op een stokje

Krieltjes op een stokje

kaasplankjes

Kaasplankjes; meerdere combinaties om zelf te proeven

Rondvis

Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten

Recept in de picture

Kip Teriyaki
Wokken

Kip Teriyaki met paksoi

Teri betekent glans en yaki betekent bakken. Wij krijgen er trek van. Jij ook? Kip Teriyaki staat echt zo op tafel. De Japanse keuken thuis.

Check het recept of lees de info
Eenvoudige kip curry met sperziebonen

Eenvoudige kip curry met sperziebonen

bloemkool mousseline

Bloemkool mousseline

Handige kooktips

kokkels
Kookschool

Kokkels; Duurzame delicatesse uit de Waddenzee

Kokkels worden op de Waddenzee met de hand gevangen. Een zeer duurzaam product waar we niet meer dan bewondering voor kunnen hebben.

Check het recept of lees de info
Tomme de Savoie

Tomme de Savoie; uit de Franse Alpen

Emmentaler

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Pieters Linda op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Connie Derks op Boterboontjes; Botermals volgens oma’s recept
  • lili op Boterboontjes; Botermals volgens oma’s recept
  • Connie Derks op Verse zalm uit de oven; Zo houd je de vis sappig
  • Benita op Verse zalm uit de oven; Zo houd je de vis sappig
  • Redactie op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Joris op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediĆ«nten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

Ā© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĆ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

Ā© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen