Eton mess, een toetje waarvoor zeker geldt “less is more” – Eton mess is een traditioneel Engels dessert. Het bestaat uit een mengsel van aardbeien, stukjes meringue en crème. Eton mess wordt traditioneel geserveerd bij het jaarlijkse cricket spel op het Eton College. Het gerecht is al sinds de 19e eeuw bekend onder die naam. Eton mess werd geserveerd in 1930 op de school en werd oorspronkelijk gemaakt met bananen of aardbeien en gemengd met ijs of crème. De meringue is een latere toevoeging.
Dit heerlijke toetje is een schoolvoorbeeld van “less is more”. Hoe iets zo simpels toch zo lekker kan zijn. Toch is er een behoorlijk verschil in de recepturen die er van Eton mess te vinden zijn. Het is snel te zwaar en te zoet.
In onderstaand recept zijn daarom extra veel verse aardbeien toegevoegd. In de saus is balsamicoazijn verwerkt wat het geheel lekker opfrist. Veel aardbeien dus, en met dat verse fruit heeft niemand problemen. Toch?
Een nagerecht moet je altijd klein houden. Het is tenslotte een kleine, vaak zoete afsluiter van de maaltijd. Daarom wordt dit vaak in glaasjes geserveerd, zoals ook bij dit nagerecht met aardbeien hier op de foto. Maar Eton Mess kun je ook uitstekend in een grote schaal serveren. Zo kan ieder een portie naar wens pakken, want je hebt snoepers en grote snoepers. Zo’n grote schaal op tafel heeft ook echt iets gezelligs!
Meringue recepten; van schuimpjes tot krokante schuimlagen
Eiwit en suiker is pure magie, alle meringue recepten bevatten vaak alleen deze twee ingrediënten. De manier van bereiden maakt het verschil.
Toetjes met aardbeien; lekker vers en helemaal zelfgemaakt
Verse aardbeien, een paar andere ingrediënten en een klein beetje tijd. Meer is er niet nodig voor de allerlekkerste toetjes met aardbeien.
Slagroom
Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.
Eton Mess
Ook de schuimpjes kun je gewoon zelf maken
Je kunt voor dit recept kant-en-klare schuimpjes nemen, maar helaas zijn die niet altijd even goed te verkrijgen. Wil je de uitdaging aan gaan om ze zelf te bakken, dan vind je hier een leuk recept voor schuimpjes. De schuimpjes die je over hebt, kun je in een gesloten trommel lekker lang bewaren, zo heb je altijd iets in huis.
Schuimpjes
- 2 eiwitten
- mespuntje zout
- 75 gram fijne suiker
- 50 gram poedersuiker
Klop het eiwit met het zout stijf in een vetvrije kom. Meng daarna met de mixer op langzame stand de suiker er geleidelijk doorheen. Klop nu tot alle suikerkristallen zijn opgelost en spatel er dan de gezeefde poedersuiker doorheen. Verwarm de oven voor op 110 graden. Vul een spuitzak en spuit nu met een kartelspuit rozetjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Heb je geen spuitzak, leg dan met twee lepels hoopjes schuim op de bakplaat. Bak de schuimpjes in ongeveer 30 minuten droog. Zet de oven uit en laat ze in de oven afkoelen met de deur op een kier.
Eton Mess
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 100 gram witte schuim
- 200 gram slagroom
- 500 gram aardbeien
- 1 eetlepel balsamico azijn
- 1 eetlepel suiker
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Eton Mess:
Je begint met het marineren van de aardbeien.
Leg 6 mooie aardbeien opzij om later te gebruiken voor decoratie.
Neem ongeveer 100 gram aardbeien. Doe er de suiker en de balsamico bij en pureer dit met de staafmixer.
Snijd de rest van de aardbeien in kwarten en giet hier de saus overheen. Laat dit minimaal 15 minuten staan.
Breek het schuim in grove stukken en zet opzij.
Klop de slagroom in een grote kom tot hij lobbig is.
Schep er nu ¾ van het schuim en ¾ van de aardbeien massa losjes doorheen. Niet te lang roeren, want het moet dus een “mess” zijn.
Verdeel het mengsel over 6 glazen of doe het in een grote kom. Decoreer met de overgebleven saus, schuim en de aardbeien. Eet de Eton mess het liefst nog dezelfde dag.
Tafel lekker !!