Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Eton mess, een toetje waarvoor zeker geldt “less is more”

Dit heerlijke toetje is een schoolvoorbeeld van “less is more”. Eton mess is het dessert dat je graag op tafel zet in het Hollandse aardbeien seizoen.

0 2.239

Eton mess, een toetje waarvoor zeker geldt “less is more” – Eton mess is een traditioneel Engels dessert dat bestaat uit een mengsel van aardbeien, stukjes meringue en crème, dat traditioneel wordt geserveerd bij het jaarlijkse cricket spel op het Eton College. Het gerecht is al sinds de 19e eeuw bekend onder deze naam. Eton mess werd geserveerd in 1930 op de school en werd oorspronkelijk gemaakt met bananen of aardbeien en gemengd met ijs of crème. De meringue is een latere toevoeging.

Dit heerlijke toetje is een schoolvoorbeeld van “less is more”. Hoe iets zo simpel toch zo lekker kan zijn. Zoiets kunnen we jullie toch niet onthouden zeker? Mijn eerste versie vonden ze hier thuis heerlijk maar ik zelf was niet geheel tevreden, vond het wat zwaar en zoet. Ze vonden het ook absoluut geen probleem als ik het recept veranderde en het nog eens maakte. Door meer aardbeien toe te voegen en er ook een saus van te maken met balsamico azijn friste het geheel behoorlijk op. Want meer aardbeien daar heeft toch niemand problemen mee? Ik verdeelde de eerste versie in glaasjes maar voor de tweede versie besloot ik het in een mooie grote schaal te doen, zo kon ieder een portie naar wens pakken, want je hebt snoepers en grote snoepers. En ik vind het ook altijd wel iets gezelligs hebben, grote schalen op tafel.


Eton Mess

Ook de schuimpjes kun je gewoon zelf maken

Nagerecht voor 4 tot 6 personen

Je kan voor dit recept kant en klare schuimpjes nemen, maar helaas zijn die niet altijd even goed te verkrijgen. Wil je de uitdaging aan gaan om ze zelf te bakken, dan heb ik hier een leuk recept voor schuimpjes. De schuimpjes die je over hebt kun je in een gesloten trommel lekker lang bewaren zo heb je altijd iets aan te pakken.

Schuimpjes

  • 2 eiwitten
  • mespuntje zout
  • 75 gram fijne suiker
  • 50 gram poedersuiker

Klop het eiwit met het zout stijf in een vetvrije kom. Meng daarna met de mixer op langzame stand de suiker er geleidelijk doorheen. Klop nu tot alle suikerkristallen zijn opgelost en spatel er dan de gezeefde poedersuiker doorheen. Verwarm de oven voor op 110 graden. Vul een spuitzak en spuit nu met een kartelspuit rozetjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Heb je geen spuitzak leg dan met 2 lepels hoopjes schuim op de bakplaat. Bak de schuimpjes in ongeveer 30 minuten droog. Zet de oven uit en laat ze in de oven afkoelen met de deur op een kier.

voor ongeveer 4-6 portie’s van de Eton mess

  • 100 gram witte schuim
  • 200 gram slagroom
  • 500 gram aardbeien
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • eetlepel suiker

We beginnen met het marineren van de aardbeien, Leg 6 mooie aardbeien opzij om later te gebruiken voor decoratie. Neem ongeveer 100 gram aardbeien doe er de suiker en de balsamico bij en pureer dit met de staafmixer. Snijd de rest van de aardbeien in kwarten en giet hier de saus overheen. Laat dit minimaal 15 minuten staan. Breek de schuim in grove stukken en zet opzij. Klop nu de slagroom in een royale kom tot hij lobbig is. Schep er nu ¾ van de schuim en ¾ van de aardbeien massa losjes doorheen. Niet te lang roeren want het moet dus een “mess” zijn. Verdeel het mengsel over 6 glazen of doe het in een grote kom. Decoreer met de overgebleven saus, schuim en de aardbeien. Eet de Eton mess het liefst nog dezelfde dag.

Tafel lekker !

 

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More