Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gevulde appels met vanille saus

Gevulde appels met vanille saus – Met appels kan je meer dan alleen appelmoes, appeltaart of zo uit de hand eten. Maak ook eens gevulde appels, dit is een heerlijk warm nagerecht waar je iedereen blij mee maakt. In onderstaand recept heb ik ze in de oven gegaard maar wanneer je ze inpakt in aluminiumfolie kun je ze ook in de kooltjes laten garen als je de BBQ aan hebt.  Ik heb ervoor gekozen om de appels niet te schillen, wil je ze liever zonder schil dan kan dit ook. Deze appels zijn heerlijk met een warme vanillesaus of een heerlijke bol ijs naar keuze.

Kies zelf de lekkerste vulling

Je kan vele soorten vullingen gebruiken om appels te vullen, ik koos hier voor dadels en noten maar wat dacht je van bijvoorbeeld een beetje jam met een paar gedroogde cranberries of rozijnen erdoor. Of gebruik amandelspijs of kaneelsuiker. Je ziet keuzes genoeg.

Vanille of vanille extract of vanille essence

Er zijn weinig sauzen zo simpel, snel en lekker als vanillesaus. Het is een klusje van 5 minuten. En eenmaal geproefd wil je geen andere meer. Vanille is momenteel bijna onbetaalbaar een goede vanillepeul kost bijna 2 euro. Wanneer deze te lang ligt wordt deze hard en kun je het binnenste er bijna niet meer uitschrapen. Ik gebruik daarom meestal vanille extract dit zit in flesjes en is lang houdbaar. Koop vanille uit Madagaskar dan heb je een goede vanille. Koop geen essence dit is kunstmatig en erg chemisch van smaak. Ook kun je zelf vanille extract maken door de peulen open te snijden en in een flesje te doen met wodka. Dit laat je dan een maand of langer op een koele plek staan. Tussendoor af en toe schudden met het flesje en je krijgt een lekker vanille extract. Tip: Hier kun je ook de peulen voor gebruiken die je al leeg geschraapt hebt.

Gevulde appels met vanille saus

  • 4 appels b.v. Jonagold of Elstar
  • 10 dadels
  • een handje rozijnen
  • een handje walnoten
  • 1 theelepel kaneel
  • Roomboter

Was de appels en haal er met een appelboor de pit uit. Ontpit de dadels en snij deze klein. Hak de walnoten grof maar hou er 4 achter. Voeg er de rozijnen en de kaneel aan toe en meng door elkaar. Neem 4 kleine of 1 grote ovenschaal en smeer hiervan de bodem licht in met wat roomboter. Zet de appels erin en vul de holte op met het dadelmengsel. Druk goed aan, verdeel het eventuele overgebleven mengsel over de vormpjes. Smeer de appels licht in met boter en leg de overgebleven noten bovenop. Bak ze ongeveer 30 minuten op 180 graden.

Vanille saus

  • 200 gram slagroom
  • 250 gram melk
  • 2 theelepels vanille extract
  • 2 eidooiers
  • 60 gram suiker

Meng de dooiers met de vanille en de suiker in een klein kommetje en klop goed los. Voeg er 2 eetlepels melk bij en breng de rest van de melk samen met de room aan de kook. Voeg een beetje kokende melk aan het papje toe en roer goed door. Voeg er nog wat aan toe, roer door en giet alles terug in de pan. Blijf roeren met een spatel tot de saus dikker wordt en blijft hangen aan de spatel. Giet over in een kannetje of kommetje en serveer. Je kan de saus ook eerder maken, verwarm deze dan al roerende kort door maar laat ze niet koken.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.