Gevulde appels met vanillesaus – Met appels kun je meer dan alleen appelmoes, appeltaart of zo uit de hand eten. Maak ook eens gevulde appels, dit is een heerlijk warm nagerecht van fruit waar je iedereen blij mee maakt. In onderstaand recept zijn ze in de oven gegaard, maar als je ze inpakt in aluminiumfolie kun je ze ook in de kooltjes laten garen als je de BBQ aan hebt. In het recept is er voor gekozen om de appels niet te schillen. Wil je ze liever zonder schil, dan kan dit ook. De appels zijn heerlijk met een warme vanillesaus of een heerlijke bol ijs naar keuze.
Kies zelf de lekkerste vulling
Je kunt veel soorten vullingen gebruiken om appels te vullen. In dit recept is gekozen voor dadels en noten, maar wat dacht je van bijvoorbeeld een beetje jam met een paar gedroogde cranberry’s of rozijnen erdoor. Of gebruik amandelspijs of kaneelsuiker. Je ziet: keuzes genoeg.
Vanille of vanille-extract of vanille-essence
Er zijn maar weinig sauzen zo simpel, snel en lekker als vanillesaus. Het is een klusje van 5 minuten. En eenmaal geproefd wil je geen andere meer. Vanille is nu bijna onbetaalbaar, een goede vanillepeul kost bijna 2 euro. Als die te lang ligt, wordt hij hard en kun je het binnenste er bijna niet meer uitschrapen. Gebruik daarom liever vanille-extract. Dit zit in flesjes en is lang houdbaar. Koop vanille uit Madagaskar, dan heb je een goede vanille. Koop geen essence, dit is kunstmatig en erg chemisch van smaak. Ook kun je zelf vanille-extract maken door de peulen open te snijden en in een flesje te doen met wodka. Dit laat je dan een maand of langer op een koele plek staan. Tussendoor af en toe schudden met het flesje en je krijgt een lekker vanille-extract. Tip: Hier kun je ook de peulen voor gebruiken die je al leeg geschraapt hebt.
De allerlekkerste toetjes met appel
Ontdek de meest verrassende toetjes met appel in de hoofdrol. Van super simpel tot echte klassiekers en frisse combinaties.
Gevulde appels met vanille saus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 appels, bijvoorbeeld Jonagold of Elstar
- 10 dadels
- een handje rozijnen
- een handje walnoten
- 1 theelepel kaneel
- roomboter
- 200 gram slagroom
- 250 gram melk
- 2 theelepels vanille extract
- 2 eidooiers
- 60 gram suiker
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gevulde appels met vanillesaus:
Was de appels en haal met een appelboor de pit er uit.
Ontpit de dadels en snijd ze klein.
Hak de walnoten grof, maar hou er 4 achter.
Voeg er de rozijnen en de kaneel aan toe en meng door elkaar.
Neem 4 kleine of 1 grote ovenschaal en smeer hiervan de bodem licht in met wat roomboter. Zet de appels erin en vul de holte op met het dadelmengsel. Druk goed aan, verdeel het eventuele overgebleven mengsel over de vormpjes. Smeer de appels licht in met boter en leg de overgebleven noten bovenop. Bak ze ongeveer 30 minuten op 180 graden.
Maak ondertussen de vanillesaus. Meng hiervoor de eidooiers met de vanille en de suiker in een klein kommetje en klop goed los. Voeg er 2 eetlepels melk bij en breng de rest van de melk samen met de room aan de kook.
Voeg een beetje kokende melk aan het papje toe en roer goed door. Voeg er nog wat aan toe, roer door en giet alles terug in de pan. Blijf roeren met een spatel tot de saus dikker wordt en blijft hangen aan de spatel. Giet over in een kannetje of kommetje en serveer. Je kunt de saus ook eerder maken, verwarm die dan al roerende kort door, maar laat ze niet koken.
Tafel lekker !!