Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Griesmeelpudding met amandel

Op zondag naar opa en/of oma. En als je dan bleef eten stond er steevast griesmeelpudding op tafel. Zó lekker! Als je geluk hebt mag je de houten lepel aflikken.

3 1.990

Griesmeelpudding met amandel – Voor sommigen is dit vast heel herkenbaar. Op zondag naar opa en/of oma. En als je dan bleef eten stond er steevast griesmeelpudding op tafel. De griesmeelpudding van oma was onweerstaanbaar lekker en als bonus mocht je dan de houten lepel aflikken waarmee ze in de pudding had geroerd.

De griesmeelpudding van oma was onweerstaanbaar lekker en als bonus mocht je dan de houten lepel aflikken waarmee ze in de pudding had geroerd.

Tegenwoordig kopen we massaal de griesmeelpudding van de supermarkt, hetzij van een A-merk of van een eigen merk. En dat is zonde, want het maken van je eigen griesmeelpudding is zo lekker en het heeft altijd dat vleugje nostalgie wat de kant en klare griesmeelpudding uit supermarkten vaak mist.

Maar wat is griesmeel eigenlijk voor meel? Griesmeel is eigenlijk niks anders dan grof gemalen meel. Dit kan van tarwe zijn, maar ook van spelt, mais of rijst. Onze Nederlandse griesmeel is van tarwe gemaakt. Deze wordt door de molenaar grof gemalen en daarna gereinigd om de zemelen eruit te halen. Wat overblijft zijn witte fijne korrels waar je bijvoorbeeld pap of pudding van kunt koken.


Griesmeelpudding met amandel

Nagerecht voor 6 á 8 personen

 • 1 liter melk
 • 80 gram griesmeel
 • 50 gram amandelmeel
 • 50 gram amandelschaafsel
 • 75 gram suiker
 • ½ citroen
 • mespunt zout

Weeg alle ingrediënten eerst af zodat je straks in één keer door kunt werken. Schil de halve citroen heel dun. Breng de melk met het zout, de suiker en de citroenschil aan de kook. Haal met een schuimspaan de citroenschil uit de melk wanneer deze kookt. Voeg nu al roerend het griesmeel met het amandelmeel toe aan de kokende melk. Kook de pudding nu gaar, dit duurt ongeveer 10 minuten. Blijf er bij en roer de pudding steeds goed door.

Ondertussen kun je de puddingvorm(en) omspoelen met water. Na 10 minuten is je pudding een dikke massa geworden en is deze klaar om te schenken. Spoel je puddingvorm om met water. Schenk de pudding in de puddingvorm en dek deze af met folie.Het beste is de folie direct op de pudding te plaatsen, zo word het vel minder dik. Laat de pudding eerst buiten de koeling afkoelen en als deze handwarm is kun je ze in de koeling verder laten opstijven. Hoelang ze nodig hebben is afhankelijk van de vorm die je gebruikt. Kleine vormpjes zijn sneller opgesteven dan één grote vorm. Dit duurt tussen de 2 en 6 uur.

Voor dit recept heb ik gekozen om gebruik te maken van ouderwetse tova-saus in de smaak aardbei.  Maar een eigen gemaakte saus is ook lekker zoals deze zalige roodfruit saus.

Tip: gebruik je kleine vormpjes?  Schenk je pudding dan eerst in een maatbeker voordat je het in de vormpjes schenkt. Zo kun je gemakkelijker schenken zonder te knoeien.

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
 1. Anne zegt

  Net gemaakt, erg lekker!
  De pudding is ook niet te versmaden als hij nog warm is 🙂

  1. Redactie zegt

   Dat is het lekkerst van zelf pudding maken Anne ?

 2. Grijsje zegt

  Ook lekker om er bigareaux of amarenakersen door te doen. Sausje kan dan ook aangepast worden.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More