Griesmeelpudding met appel en rozijnen – Griesmeel is een stevige pudding op basis van melk die perfect in een mooie cakevorm gegoten kan worden, waardoor de pudding er direct al heel feestelijk uitziet. Als je daar dan ook nog heerlijke gekarameliseerde appeltjes bij serveert, heb je een dessert wat, behalve dat het erg lekker is, er ook nog eens heel leuk uitziet. Houd er rekening mee dat je wel op tijd moet beginnen met het maken van de griesmeelpudding met appel en rozijnen.
Griesmeelpudding of pap
Het verschil tussen pudding en pap is de stevigheid. Pap is dik vloeibaar, pudding is mooi stevig. Het is een lekker en voordelig dessert, wat je makkelijk zelf maakt. Je hebt er niet veel voor nodig, de basis is een beetje griesmeel, suiker en natuurlijk volle melk. Het liefst gebruik je altijd volle zuivel, voor een romige smaak. Verder kun je er nog diverse smaakmakers aan toevoegen, zoals vanille, kaneel, rozijntjes of stukjes amandel. Voor de griesmeelpudding hebben we gekozen voor vanille en in rum geweekte rozijnen. Dit maakt van een eenvoudige griesmeelpudding een geweldig lekker dessert met appels en rozijnen.
Griesmeelpudding met appel en rozijnen, met gekarameliseerde appeltjes
Een pudding zoals de griesmeelpudding met appels en rozijnen kan echt een pronkstuk op tafel zijn. Het geeft ook een stukje saamhorigheid, in de vorm van ‘die pudding gaan we samen delen en eten we gezellig samen op’. Als je dan een mooie pudding serveert wil je daar iets bij of op serveren, want het mag net een beetje meer zijn. De keuze is vaak al gauw slagroom of een vruchtensaus, maar je kunt ook voor vers fruit kiezen. In dit geval hebben we gekozen voor appelstukjes gegaard in een karamel. Dit klinkt een stuk moeilijker dan het is en het is die ene stap extra werk meer dan waard.
Let op: de pudding en de appels maak je het liefst een dag vooraf. Een uurtje voor het serveren doe je de pudding op het bord en decoreer je de griesmeelpudding met de appels en rozijnen. Laat de pudding dan buiten de koelkast staan om op temperatuur te komen. Griesmeelpudding is op kamertemperatuur namelijk het lekkerst.
De allerlekkerste toetjes met appel
Ontdek de meest verrassende toetjes met appel in de hoofdrol. Van super simpel tot echte klassiekers en frisse combinaties.
Puddingen op basis van melk
De lekkerste puddingen op basis van melk komen uit je eigen keuken! Maak zelf eens pudding in plaats van er een te kopen. Proef het verschil!
Griesmeelpudding met appel en rozijnen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 liter volle melk
- 100 gram griesmeel
- 75 + 50 gram suiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 75 gram rozijnen
- 10 ml bruine rum
- 50 ml kokend water
- 500 gram jonagold of elstar appels
- 25 gram roomboter
- 1/2 theelepel kaneel
- 1 theelepel maizena
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je griesmeelpudding met appels en rozijnen:
Begin minimaal 6 uur voor je de griesmeelpudding met appel en rozijnen gaat serveren met het maken van de pudding.
Wel de rozijnen in de rum met heet water en zet ze opzij. Doe dit het liefst een paar uur voor je de pudding gaat koken, zodat de rozijnen lekker veel vocht op kunnen nemen.
Neem een vorm, dit kan een mooie puddingvorm van porselein of glas zijn, maar ook een cake of tulband vorm van ijzer. Zelfs een gewone basis springvorm is hiervoor geschikt. Besmeer de vorm heel dun met een beetje zonnebloemolie.
Meng het griesmeel met 75 gram suiker en doe dit bij de koude melk in een pan. Breng dit al roerend aan de kook. Draai het vuur laag als de griesmeelpudding kookt. Blijf goed roeren, en pas op, want de pudding kan spetteren tijdens het koken. Kook de pudding 2 minuutjes door en voeg er de rozijnen met het eventueel resterende vocht aan toe. Roer goed door en giet de pudding in de vorm. Zet de pudding zodra hij een beetje is afgekoeld koel weg, zodat hij goed kan opstijven, dit heeft ongeveer 3-4 uur nodig.
Schil de appels voor de gekarameliseerde appels bij de griesmeelpudding met appel en rozijnen en snijd ze in mooie gelijkmatige blokjes.
Neem een koekenpan en strooi hierin de 50 gram suiker. Leg de boter klaar en zorg ervoor dat je de appels bij de hand hebt als de suiker begint te karameliseren. Verhit de pan en laat de suiker smelten tot een karamel. Zodra hij een mooie gouden gloed heeft, en heerlijk begint te ruiken, doe je er voorzichtig de boter, de appels en de kaneel bij. Let hierbij goed op! Donkere karamel heeft veel smaak, maar net iets te donker en hij is bitter en verbrand. Probeer de grens te leren kennen, hoe vaker je karamel maakt, hoe verder je durft te gaan. Blijf nu roeren in de appels en karamel. De appels zullen vocht loslaten zodat de karamel oplost.
Neem een koffiekopje en doe hierin 2 eetlepels water waarin je een theelepel maizena oplost.
Als de appels zacht beginnen te worden, giet je er het maizenamengsel bij en kook je dit even heel kort mee. Dit doen we om te voorkomen dat het vocht van de appels de pudding te nat maakt, waardoor hij kan gaan scheuren. Draai het vuur uit en laat de appels afkoelen.
Duw met je vingers de eventuele vastzittende randjes van de pudding los.
Maak een passend bord nat en leg dit op de vorm met griesmeelpudding. Draai alles in een beweging samen om en haal de vorm van de pudding. Afhankelijk van de vorm bestrijk je de bovenkant met appels of verdeel de appels in een cirkel om de griesmeelpudding.
Serveer de griesmeelpudding met appels en rozijnen licht gekoeld of op kamertemperatuur voor de beste smaakbeleving.
Tafel lekker !!