Griesmeelpudding met rode bessensaus – Hoe makkelijk kan het zijn, dit recept kun je met slechts vier ingrediënten maken, echt waar! Dit recept bewijst maar weer eens dat je echt niet veel in huis hoeft te halen om iets lekkers als nagerecht te serveren.
Een toetje uit grootmoeders keuken
Wie kent het niet, griesmeelpudding met rode bessensaus, een toetje wat oma al maakte. Dat het een oud recept is wil niet zeggen dat het oubollig en saai is, integendeel juist! Een heerlijk romige griesmeelpudding met een friszure saus is een modern nagerecht wat altijd lekker is.
Friszure smaken zijn zeker in de zomer weer helemaal in trek. Houd het simpel en gebruik pure smaken, er is niets mis met lemoncurd, limoncello of zure drankjes zoals sourz, maar het kan zoveel makkelijker en goedkoper door echte pure ingrediënten te gebruiken. Grootmoeder wist het al, je maakt met de simpelste ingrediënten vaak de lekkerste gerechten.
Griesmeelpudding met rode bessensaus zelf maken is snel en makkelijk
Heb je wel eens zelf griesmeelpudding gemaakt? Als het antwoord nee is en je eet wel regelmatig kant-en-klare griesmeelpudding of die bekers griesmeelpudding met rode bessensaus dan moet je toch echt eens zelf dit recept voor griesmeelpudding gaan maken. Het is echt heel makkelijk. Je mengt suiker met griesmeel wat je samen met melk kookt en na 3 minuten is de griesmeelpudding klaar.
De lekkerste griesmeelpudding maak je met volle melk
Je oma maakte misschien griesmeelpudding van melk die gewoon op de boerderij voorhanden was. Leer die les van je oma! Want die volle melk van de boerderij heeft de meeste smaak. Er is geen machine bijgekomen om vetbolletjes te verdelen of om er vet uit te halen. Het is puur natuur. Als je echt met trots een griesmeelpudding met rode bessensaus wil maken gebruik je dus melk van de boerderij. Je kunt de melktap tegenwoordig op heel veel plekken vinden. Lukt dat niet? Ga dan voor de allerbeste VOLLE melk die je kunt kopen. Dat is een mooie basis om dit recept voor pudding te gaan maken. Voor een pudding gebruik je 10 gram griesmeel op 100 ml melk. Wil je griesmeelpap of griesmeelvla? Dan gebruik je iets minder griesmeel.
Bessensaus maken van verse rode bessen
In de zomer kun je volop verse rode bessen kopen. Vooral in juli en augustus, en misschien nog in september. En doordat er tegenwoordig betere technieken zijn om de houdbaarheid van rode bessen te verlengen (denk aan vacumeren in een koelcel) kun je ze langer aan die heerlijke verse rode bessen komen. En die heb je nodig om heel makkelijk de griesmeelpudding met rode bessensaus te maken. Nee, je gaat niet aan de slag met een kant-en-klare saus. Als je wat rode bessen wast en met een beetje water en suiker aan de kook brengt, hoef je die verse rode bessen alleen nog door een zeef te duwen. Je hebt dan een sprankelende, frisse en echt smaakvolle rode bessensaus, en dat is een compliment voor de pudding.
Puur natuur
Met deze griesmeelpudding met rode bessensaus zet je puur natuur op tafel. Volle melk van de boer, verse rode bessen van de kweker en griesmeel van de molenaar. Dit is lekker, dit is makkelijk en dit is een nagerecht dat je met trots op tafel schuift. Je kunt even snel een pak vanille vla uit de koelkast trekken, maar je kunt er ook een heel klein beetje meer moeite voor doen. Wees de gastheer of gastvrouw die je wil zijn, en dat wordt je vooral als je zelf iets met liefde maakt.
Puddingen op basis van melk
De lekkerste puddingen op basis van melk komen uit je eigen keuken! Maak zelf eens pudding in plaats van er een te kopen. Proef het verschil!
Rode bessen; heerlijke friszure smaakbommetjes
Zet die rode bessen eens in het zonnetje, die smaakbommetjes laten een gerecht helemaal opleven. Zelfs een kan water fleurt er van op.
Griesmeelpudding met rode bessensaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 ml volle melk
- 50 gram griesmeel
- 50 + 100 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 250 gram rode bessen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je griesmeelpudding met rode bessensaus:
Meng de 50 gram suiker met de vanillesuiker en het griesmeel en doe het met 500 ml melk in een pannetje.
Breng dit al roerende aan de kook. Zet het vuur laag en laat het 3 minuten garen, blijf goed over de bodem roeren om aanbranden te voorkomen.
Spoel 4 koffiekopjes of kommetjes om met water en verdeel er de griesmeelpudding over. Dit spoelen is om straks de pudding makkelijk uit de kopjes te kunnen halen.
Zet de griesmeelpudding koud weg tot gebruikt, minimaal een half uur, maar liefst langer voor een goede stevigheid.
Was de rode bessen en kook ze met steeltjes en al met 100 gram suiker en een klein scheutje water gaar. De besjes zullen kapotspringen.
Doe de inhoud van de pan in een zeef boven een kommetje en druk alle sap uit de bessen. Proef en voeg eventueel nog extra suiker toe.
Doe de saus in een kannetje.
Leg een bordje op een kopje met de griesmeelpudding en draai dit samen om zodat de pudding op het bordje ligt. Lukt dit niet direct? Duw dan de randjes eerst een beetje los van het kopje. Plaats de rest van de griesmeelpuddinkjes ook op bordjes.
Zo serveer je de griesmeelpudding met rode bessensaus: giet een beetje saus over de pudding en zet het kannetje saus op tafel voor de liefhebbers van extra saus.
Tafel lekker !!