Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

“Ile flottante” met witte chocoladesaus en atsina cress

De ile flottante is een oud klassiek Frans dessert bestaande uit een schuimpje van opgeklopt eiwit welke drijft in een bodempje van crème anglaise.

0 768

Ile flottante met witte chocoladesaus en atsina cress – De ile flottante is een oud klassiek Frans dessert bestaande uit een schuimpje van opgeklopt eiwit welke drijft in een bodempje van crème anglaise. Een heerlijk nagerecht waar je na een diner echt van geniet. Ik besloot het oorspronkelijke recept iets aan te passen, altijd een risico natuurlijk want “never change a winning team” maar in plaats van de crème anglais koos ik voor een witte chocoladesaus. Ik maakte de porties ook niet al te groot, een soort van mini ile flottante omdat de chocoladesaus natuurlijk best machtig is.

In de witte chocoladesaus verwerkte ik de atsina cress, een eetbaar plantje met de smaak van zoete anijs. Deze combinatie blijkt, wat mij betreft, een absolute topper, de smaak van witte chocolade met heel subtiel een vleugje anijs wat ook wel wat aan dropsmaak doet denken. Samen met het drijvende schuimpje en zoete maar heerlijke combinatie.


Ile flottante met witte chocoladesaus en atsina cress

  • 125 gram witte chocolade
  • 50 ml melk
  • 125 ml slagroom
  • 1 bakje atsina cress

Doe de melk en de slagroom in een pannetje en breng aan de kook, laat 5 minuten zachtjes doorkoken. Voeg de laatste minuut de atsina cress al roerend toe (houd een aantal blaadjes achter voor later). Laat deze niet langer meekoken dan verliest het veel van zijn smaak. Laat iets afkoelen.

Smelt de chocolade au-bain-marie en laat ook iets afkoelen. Schenk het room mengsel nu door de zeef op de chocolade en roer even door tot er een gladde saus ontstaat.

  • 2 eiwitten
  • 4 el suiker
  • 300 ml melk
  • 1 vanille stokje

Klop in een vetvrije kom met een vetvrije garde de eiwitten met de suiker stijf. Doe de melk in een pan, snijd het vanillestokje overdwars open en doe bij de melk. Breng de melk aan de kook en zodra deze kookt draai je het vuur laag zodat de melk tegen het kookpunt aan blijft maar niet kookt. Doe het eiwit in een spuitzak en spuit doppen in de melk. Laat de eiwit doppen nu 4 minuten drijven in de melk. Draai ze na 4 minuten met behulp van een lepel om en laat ze nog 4 minuten in de melk “garen” en schep ze dan uit de pan.

Schenk in een schaaltje de chocoladesaus en leg hierboven op een eiwit schuimpje, strooi de achtergehouden atsina cress door de chocoladesaus.

Tafel lekker !!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer