Kaiserschmarrn à la gasthof Schönblick – Kaiserschmarrn is een zoet Oostenrijks gerecht. Het heeft wat weg van een pannenkoek die zeer luchtig is, dit komt door het luchtig geklopte eiwit wat er op het laatst door gespateld wordt. Wanneer de koek bijna gaar is wordt deze in stukjes gescheurd. De Kaiserschmarnn wordt traditioneel geserveerd met een pruimencompote of met appelmoes en wordt met poedersuiker bestrooit. Het recept kent intussen vele varianten, maar het luchtige karakter en de stukjes zijn de kenmerken van dit typische Oostenrijkse nagerecht.
De Kaiserschmarrn van gasthof Schönblick in Oostenrijk
Dicht bij de bron kunnen ze je het beste vertellen hoe je zo’n klassieker het beste maakt. Dit recept is het recept van gasthof Schönblick in het Oostenrijkse Russbach. Een heerlijk gebied om in de zomer te wandelen en in de winter voor de wintersport. Koken doen ze zelf, en zoals verwacht staat ook bij hun de bekende kaiserschmarrn op de kaart. Het originele Oostenrijkse recept van gasthof Schönblick mogen we met jullie delen! Zet deze kaiserschmarrn op tafel, je krijgt er de garantie bij dat aan tafel door iedereen de mooiste wintersportverhalen verteld worden. Lekker Tafelen dus!
Kaiserschmarrn
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 3 eidooiers
- 3 eiwitten
- 150 gram bloem
- 180 gram melk
- 45 gram suiker
- 30 gram vanille suiker
- 6 gram zout
- 30 gr. roomboter
Bereidingswijze van dit recept
Kaiserschmarrn maken doe je zo:
Eiwitten kloppen
Let er bij het opkloppen van je eiwit op dat de kom en de garde goed schoon en vetvrij zijn. Was de kom met heet water met een drupje afwasmiddel of wrijf er met een citroen doorheen. Spoel goed na met heet water. Lees hier meer.
Klop de eiwitten stijf met de mixer. Mix verder het eigeel, melk, suiker, vanillesuiker, zout en bloem tot een glad beslag. Schep het eiwitschuim er voorzichtig doorheen. Smelt de boter in de pan en bak het beslag goudbruin, snij het met een spatel in vieren en draai deze om. Vervolgens met 2 spatels de kaiserschmarrn in stukjes scheuren en even opbakken met poedersuiker. Serveren met appelmoes of pruimencompote.
Lekker voor erbij
Pruimen compote
Breng een halve liter water aan de kook. Voeg er 250 gram gedroogde en gewelde pruimen aan toe en laat het geheel 10 minuten zachtjes doorkoken. Meng 20 gr. maizena met 60 gr. suiker en meng dit met wat koud water. Roer dit door het pruimenmengsel en laat eventjes doorkoken. Laat de compote afkoelen voordat je ze serveert.
Ook erg lekker bij Kaiserschmarrn is zelfgemaakte appelmoes of een preiselbeeren of himbeeren compote.
Tafel lekker !!
Hoe hoog moet het vuur staan? Het bakte een beetje aan op middelhoog vuur.
Normaal gesproken zou middelhoog goed moeten zijn, maar dit is lastig te bepalen, dit kan aan de kracht van het fornuis, de soort pan en aan de grootte van de pan liggen.
Heel lekker maar wel wat veel zout ih recept.
Zout kun je natuurlijk naar wens aanpassen, smaken verschillen hierin. Dit is het recept wat wij gekregen hebben van een gasthof uit Russbach.
Oh Kaiserschmarrn lekker! Ben weer helemaal terug in Oostenrijk. Ga zeker keer proberen.