Karnemelk bavarois, lekker fris en licht. Ideaal na een zwaardere maaltijd. Serveer met lekker veel vers fruit.
Een verrassend lekker nagerecht
Het ligt niet echt voor de hand, maar karnemelk is perfect geschikt om te gebruiken in een bavarois. Het is fris van smaak en combineert geweldig met lekker veel vers fruit of een vers gemaakte vruchtensaus. De toevoeging van limoen geeft het nog extra kick. En mooi meegenomen is dat karnemelk onder de magere zuivelproducten valt. Een echt zomers dessert dus.
Voor een extra sterke limoensmaak gebruik je de rasp van 1 limoen
Mooi in vorm
Een bavarois is een mooie reden om die leuke vormen uit de kast te halen. Gebruik echter geen vorm van ijzer want het zuur uit de karnemelk reageert hierop. Dit is niet goed voor de vorm, maar ook niet lekker. Gebruik daarom voor deze karnemelk bavarois een vorm van glas, plastic, porselein of siliconen. Spoel deze altijd eerst om met een beetje water om beter te kunnen lossen. Als de bavarois opgesteven is, maak je eerst de randjes voorzichtig los en keer je deze om op een bord of schaal. Maak ook deze schaal eerst vochtig, zo kun je de bavarois nog een beetje verschuiven als deze niet goed ligt. Heb je geen puddingvorm of maak je liever kleine porties dan kan dit prima in glaasjes of kopjes die je al dan niet omkeert op een bordje.
Gebruik voor voor deze karnemelk bavarois geen ijzeren vorm omdat deze reageert op de zuren van de karnemelk.
Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast
Karnemelk: een zuivelproduct waar je veel meer mee kan dan alleen maar drinken, gebruik het ook eens om mee te koken en te bakken.
Check het recept of lees de infoKarnemelk bavarois
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 ml karnemelk
- 150 gram suiker
- sap van 2 limoenen
- 20 gram gelatine
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je karnemelk bavarois:
Week de gelatine in ruim koud water. Rasp eventueel de limoenen als je een sterkere limoensmaak wil en pers de limoenen uit. Verwarm het limoensap en de limoenrasp met een klein scheutje karnemelk en de suiker tot tegen het kookpunt. Haal van het vuur af en los er de gelatine in op. Voeg al roerende de rest van de karnemelk toe. Spoel de vorm om met water en schud er het ergste vocht uit. Giet het mengsel in de vorm en zet dit voor minimaal 4 tot 6 uur koud weg.
Maak de randen van de bavarois los van de vorm. Spoel een bord of schaal met koud water en leg deze omgekeerd op de vorm. Keer alles om en schud even tot de bavarois los komt. Serveer de karnemelk bavarois met vers fruit of een huisgemaakte vruchtensaus.
Tafel lekker !!