Klassieke tiramisu – Wie kent m niet de tiramisu, die heerlijke schaal met lange vingers en een romige vulling van mascarpone en eieren. Niet geschikt voor kinderen want de lange vingers worden gedoopt in koffie met likeur. Er zijn legio variaties op de tiramisu zowel in bereiding als ook in smaak. Zo wordt er ook wel tiramisu van bijvoorbeeld aardbei of citroen gemaakt, erg lekker en zomers, maar de echte klassieke tiramisu is met koffie en likeur.
De presentatie
Persoonlijk vind ik een schaal tiramisu op tafel waar iedereen zijn of haar portie uit schept altijd wel fijn. Dit omdat je dan zo veel kan pakken als je graag wil. Wil je iets deftiger voor de dag komen dan kun je ook eenpersoons porties maken in een glaasje of koffiekopje. Maak de porties niet te groot want dit is een erg machtig dessert.
Tiramisu; fantastische variaties vanuit één basisrecept
De bekende klassieker tiramisu in vele variaties. Mascarpone, lange vingers en nog veel meer lekkers met steeds een ander resultaat.
Klassieke tiramisu
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 eieren
- 180 gram basterdsuiker
- 400 gram mascarpone
- 250 ml koffie
- 3 eetlepels koffielikeur of cognac
- 1-2 pakken lange vingers
- 80 gram pure chocolade geraspt.
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de klassieke tiramisu:
Maak 250 ml koffie en laat afkoelen in een diep bord. Splits de eieren en doe de witten in een schone en vetvrije roestvrijstalen kom. Doe de dooiers in een andere kom samen met 120 gram suiker. Klop de mascarpone in een grote kom met een mixer glad. Klop de dooiers met de suiker wit en luchtig. Het moet zo luchtig zijn dat het als een lint van de kloppers af loopt. Klop de eiwitten luchtig, wanneer je volume begint te krijgen doe je er beetje bij beetje de 60 gram suiker bij. Klop nog even zoor zodat de suiker goed opgelost is en het eiwit stevig. Schep 1/3 van het dooiermengsel bij de mascarpone en klop dit door.
Voeg er nu de rest van het dooiermengsel aan toe maar klop niet meer met een klopper maar spatel alles door elkaar. We willen zo veel mogelijk lucht behouden. Wanneer dit door elkaar zit voeg je de helft van het eiwit toe en spatelt dit door, daarna de rest van het eiwit. Vouw alles voorzichtig door elkaar tot een mooi egaal en luchtig geheel. Doe de koffielikeur bij de koffie in het bord.
Neem een grote schaal voor de tiramisu in op te bouwen of neem meerdere kleine schaaltjes. Doop de lange vingers met de suikerkant in de koffie en beleg de bodem van je schaal met de lange vingers. Verdeel er een dikke laag van het mascarpone mengsel overheen en maak nog een laag van lange vingers. Verdeel er weer een royale laag overheen en strijk de bovenkant glad. Misschien heb je nog mengsel over dit ligt een beetje aan de grote van je schaal. Maak dan nog een schaal of maak er kleiner potjes van. Laat een nacht opstijven in de koelkast. Rasp er de pure chocolade over de tiramisu en serveer.
Tafel lekker!!
Zonder slagroom? Ik ben heel erg benieuwd! Tiramisu is ons favoriet toetje, ik zal de recept zeker uitproberen! Groetjes!
Hoi Connie,
Vorige week jouw tiramisu gemaakt voor 20 pers. het was een echte TOPPER. Beschrijving was heel duidelijk, kon gewoon niet mis gaan.
Fijn om te lezen dat het ze goed gelukt is.