- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Super makkelijke chocolademousse zonder ei

Makkelijke chocolademousse – Zo makkelijk en snel hebt u nog nooit chocolademousse gemaakt! Dit recept bevat daarnaast ook geen rauwe eieren en de smaak is door de keuze van chocolade heel goed aan te passen bij andere onderdelen van het door u gewenste gerecht.

Het recept kwam ik tegen in een uitzending van Master Chef Australia, waar lekkerbek, foodcriticus en jurylid Matt Preston het recept aan de kandidaten demonstreerde. Zelf heb ik vervolgens verschillende varianten uitgeprobeerd. Hieronder beschrijf ik voor u het super makkelijke basisrecept, maar zal ik ook de verschillende alternatieve mogelijkheden met u delen.


Makkelijke chocolademousse

Nagerecht[1] voor 4 personen

(Ik heb gebruik gemaakt van couverture/kookchocolade, waar extra cacaoboter in zit, waardoor de chocolade makkelijker smelt, maar gewone chocolade kan ook.)

(Let op: de room moet in ieder geval goed stijf te kloppen zijn)

Bereiding:

Breek de chocolade in kleine stukjes, of gebruik chocoladeparels, en doe ze in een hittebestendige kom, die ook te gebruiken is om in te mixen en die tegen grotere tempratuurverschillen kan.

Kook de room, totdat het net onder het kookpunt is gekomen en giet het over de chocolade.

Roer de chocolade en de room met een pollepel doorelkaar, totdat alle chocolade is gesmolten en opgelost.

Koel het mengsel een beetje af door de kom met de onderkant in koud water of ijswater te zetten. Dek de kom daarna af en plaats het geheel in de koelkast, totdat het mengsel is opgesteven.

Haal het mengsel uit de koelkast en klop het, net als slagroom, verder stijf. (Hoe hard u moet kloppen en hoe lang hangt sterk af van hoe lang uw mengsel in de koelkast heeft gestaan en hoe stevig het al is als u het uit de koelkast haalt.)

Als het mengsel de gewenste consistentie heeft gekregen is uw chocolademousse klaar en kunt u er van gaan smullen of het verder verwerken in uw gerecht.

Variëren met ingrediënten

Van de bovenstaande chocolademousse heb ik inmiddels twee varianten gemaakt. Enerzijds heb ik verschillende chocolades gebruikt, die de mousse elk hun eigen smaak meegaven. Daarnaast heb ik de eerste keer gebruikgemaakt van sojaslagroom, dat een wat meer notige smaak heeft dan gewone slagroom

De sojaslagroom heb ik gecombineerd met couverture parels van de Cru Virunga 70% pure chocolade van Original Beans, die ook een beetje een notige, geroosterde smaak heeft en tonen van kersen laat proeven.

De gewone slagroom heb ik gecombineerd met couverture parels van de Piura Porcelana 75% pure chocolade eveneens van Original Beans. Deze chocolade is van zichzelf veel fruitiger, met name de roodfruit- en frambozentonen komen hierin duidelijk naar voren. De mousse gemaakt van deze chocolade combineert hierdoor goed met roodfruit, zoals frambozen.

Wilt u uw mousse goed laten combineren met de andere ingrediënten in uw gerecht? Houdt u hier dan rekening mee bij de keuze van de chocolade en de room. Bij het combineren van smaken geldt in het algemeen, dat de gekozen smaken vergelijkbaar of in elk geval aanvullend moeten zijn. Daarnaast kunt u natuurlijk experimenteren met smaken, die u zelf lekker bij elkaar vindt combineren.

Alvast veel smul en kookplezier!

Links in dit recept:
  1. Nagerecht: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/nagerecht/
  2. chocolade: https://lekkertafelen.nl/special/chocolade/
  3. slagroom: https://lekkertafelen.nl/kookschool/room-een-vet-verhaal/