Nectarine ijstaart – Zijn de nectarines weer overal verkrijgbaar? Maak dan eens een heerlijke nectarine ijstaart bomvol verse nectarines die je ook als cheesecake kunt serveren.
Hoe maak je een ijstaart
Een ijstaart is heerlijk als nagerecht en die kun je op meerdere manieren maken. Je maakt ijs en maakt er een taart van, zo doen de ijssalons dat, maar thuis heb je niet altijd een ijsmachine. Je kunt het ook omdraaien en eerst een taart maken en die dan invriezen. Dit kan natuurlijk niet met iedere taart, een eis is wel dat de taart luchtig moet zijn en er genoeg vetten inzitten. Is dit niet het geval dan wordt het een harde bonk. Voor kleine handijsjes is dit niet erg maar een taart als de nectarine ijstaart moet je wel met een lepel of vorkje kunnen eten.
Lekker veel nectarines
Als je het over een nectarine ijstaart hebt, betekent dit ook dat die taart moet smaken naar nectarines. Daarom maak je royaal gebruik van die steenvrucht. De cheesecake basis is met nectarine puree, hier komen stukjes in en je werkt de ijstaart af met schijfjes gepocheerde nectarine. De rest van het fruit snijd je in stukjes en verwarm je met citroensap en suiker. Dit is om een mooie gladde emulsie te krijgen. Doe je dit niet en de nectarines zijn nog een klein beetje hard dan krijg je een hele korrelige structuur die er niet mooi uitziet en geen prettig mondgevoel heeft. Het zuur van de citroen haalt de smaak op en de kleur wordt er voller van.
Deze taart kan gemaakt worden met nectarines, perziken of pruimen
Nectarine ijstaart of nectarine cheesecake; wat maakt het verschil?
Wil je een nectarine ijstaart of toch liever een cheesecake? Voor de cheesecake zet je eenvoudig de taart in de koelkast in plaats van in de vriezer. De eventueel overgebleven stukken kunnen nog altijd als ijstaart gegeten worden. De nectarine ijstaart kan het beste ongeveer 15 minuten uit de vriezer staan voordat je hem aansnijdt. Dit is makkelijker maar vooral ook lekkerder. Laat de ijstaart echter niet helemaal ontdooien, hij laat dan vocht los en dat is minder lekker.
Perzik en nectarine; veelzijdige zomerse vruchten
Het verschil tussen perzik en nectarine. Waar komen ze vandaan, hoe koop je de beste exemplaren en nog meer tips.
Nectarine ijstaart
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram koekjes (Zaanse kermis)
- 100 gram gesmolten boter
- 5-6 nectarines
- 125 gram suiker
- sap van 1/2 citroen
- 3 blaadjes gelatine
- 400 gram roomkaas
- 200 + 150 gram slagroom
- een handje gemengde gehakte nootjes naar keuze
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een nectarine ijstaart:
Smeer een springvorm of vorm met losse bodem van 26 cm in met een beetje olie en bekleed de bodem met bakpapier. Maal of knijp de koekjes fijn en meng ze met de boter. Verdeel de koekjesmassa gelijkmatig over de vorm en druk die heel goed aan. Dit gaat vaak makkelijk met een glas of beker met een platte onderkant. Zet de bodem voor de nectarine ijstaart in de diepvries om op te stijven.
Snijd 1 nectarine in schijfjes en snijd 2 nectarines in mooie kleine blokjes. De andere 2 nectarines kunnen in kleine stukken.
Leg 3 blaadjes gelatine in koud water om te wellen.
Doe 125 ml water met de suiker en citroensap in een pannetje. Breng dit aan de kook, zodra het suikermengsel kookt mogen de schijfjes perzik erin. Laat dit zachtjes 2 minuutjes stoven. Haal met een vork de schijfjes eruit en leg ze op een bord om af te koelen. Zet afgedekt en koel weg, ze zijn om onze nectarine ijstaart te decoreren.
Doe er nu de stukken nectarine in en kook die zachtjes gaar. Blijf tussendoor roeren om aankoeken te voorkomen. Neem van het vuur en roer er de uitgeknepen blaadjes gelatine door tot ze opgelost zijn. Pureer de gekookte massa met een staafmixer of wrijf die door een zeef. Zet opzij.
Klop 200 ml van de slagroom met een mixer tot hij lobbig is.
Klop in een andere kom de roomkaas met de nectarine massa glad. Klop dit niet te lang. Schep er 1/3 deel van de slagroom doorheen tot een glad geheel. Voeg er nu de rest van de slagroom aan toe en schep luchtig door. Doe dit niet te lang, want je wilt de lucht erin houden. Schep er nu de in kleine blokjes gesneden nectarine doorheen.
Haal de bodem uit de diepvries en schep de vulling er in. Zet voor een cheesecake de taart in de koelkast, voor de nectarine ijstaart minimaal 4 uur in de diepvries.
Klop de 150 gram slagroom met een eetlepel suiker stijf en verdeel die grof over de bovenkant van de taart. Verdeel er de schijfjes gepocheerde perzik over en bestrooi met de gehakte nootjes. Zet terug in koelkast of diepvries tot gebruik.
Haal de nectarine ijstaart 10-15 minuten voor je hem wilt serveren uit de vriezer om een beetje op temperatuur te komen.
Tafel lekker !!