Omelet Vesuvius – De omelet vesuvius is een ijsomelet die afgebakken kan worden in de oven. Daarna overgiet je de omelet vesuvius met cognac wat je vervolgens aansteekt. Hierdoor wordt de omelet vesuvius geflambeerd. Een zeer indrukwekkend en smakelijk dessert.
De omelet vesuvius bestaat uit verschillende losse onderdelen die uiteindelijk samengevoegd worden tot één geweldig dessert. Het maken van een omelet vesuvius is best veel werk en vraagt een goede voorbereiding. Daarbij is het dan ook één van de meest indrukwekkende desserts! Je kan de omelet vesuvius al grotendeels van te voren bereiden door deze te bakken en in elkaar te zetten. Dek daarna de omelet goed af en bewaar hem in de vriezer. Op het moment dat je hem wilt gaan serveren maak je pas het eiwitschuim, bedek je hem hiermee en bak je hem af. Als allerlaatste stap flambeer je de omelet vesuvius wat zorgt voor een geweldig effect! Zorg wel altijd dat je dit zo veilig mogelijk doet.
In de bereidingswijze beschrijf ik twee manieren van flamberen, waarbij het flamberen met een eierschaal de meest veilige methode is.
Genoise beslag (kapseldeeg)
- 250 gram (gepasteuriseerd) heel ei
- 125 gram gezeefde bloem
- 125 gram fijne suiker
- 5 gram citroenrasp
- 5 gram bloem om te bestuiven
- een eetlepel gesmolten boter om je bakblik mee in te vetten
Bereidingswijze genoise beslag:
- Verwarm de oven voor op 165 graden.
- Doe het ei, de suiker en de citroenrasp in een ronde kom of bekken en meng met de mixer goed door elkaar.
- Doe het mengsel in een ronde kom of bekken en zet deze au bain-marie op een pan met warm water van ongeveer 80 graden. Klop het mengsel met een garde tot 36 a 37 graden.
- Haal de kom of het bekken nu uit de au bain-marie en klop het mengsel met de mixer verder tot een luchtig beslag. Klop net zolang totdat er een draad in de massa zichtbaar wordt.
- Spatel vervolgens voorzichtige de gezeefde bloem er heel kort doorheen. (Heel voorzichtig want je wilt zoveel mogelijk lucht bewaren).
- Smeer een ronde springvorm in met gesmolten boter en bestuif licht met bloem.
- Vul de springvorm met het genoise beslag en let goed op dat je de randen schoon houdt.
- Bak het genoise beslag in 15 minuten af en controleer de gaarheid met een saté prikker.
Eiwitschuim (Hollands) voor de omelet vesuvius
- 150 gram (gepasteuriseerd) eiwit
- 250 gram fijne suiker
Bereidingswijze eiwitschuim:
- Klop het eiwit, in een vetvrije kom, zonder suiker op tot het schuimig is.
- Voeg daarna al kloppend 1/3 van de suiker toe en klop gedurende 5 minuten.
- Voeg daarna nog 1/3 van het suiker toe en klop weer 5 minuten.
- Voeg vervolgens de laatste suiker toe en klop weer 5 minuten tot je taai schuim hebt.
Omelet vesuvius
- 50 cc trempeersel bestaande uit 25 ml kirsch , 25 gram fijne suiker en 25 ml water
- 1 afgebakken kapselbodem en afgekoelde bodem ( van het genoise beslag )
- 200 gram vanille ijs
- 20 gram poedersuiker
- het geklopte eiwitschuim
- 1 borrelglaasje cognac
Bereidingswijze omelet vesuvius:
- Verwarm de oven voor op 250 graden.
- Snijd de kapselbodem in 2 of 3 dunne horizontale lagen met een broodmes.
- Leg 1 deel van de kapselbodem op een mat bakpapier beklede bakplaat.
- Doe de suiker en het water in een steelpanntje op laag vuur en laat de suiker smelten tot suikerwater. Zet daarna het vuur uit en voeg de kirsch toe. Laat afkoelen.
- Plaats het vanille ijs in het midden van de kapselbodem.
- Bedek het ijs rondom met de overige plakken van de kapselbodem tot er een pyramide vorm ontstaat. Zorg dat al het ijs is bedekt.
- Besprenkel nu de pyramide rondom met het trempeersel van kirsch en suikerwater. Dit kan ook met een kwastje.
- Bestrijk nu de pyramide helemaal rondom met het eiwitschuim. Zorg dat alles bedekt is. Maak al het eiwitschuim.
- Plaats de omelet vesuvius in de oven totdat het schuim begint te kleuren.
- Haal dan uit de oven. Besprenkel de omelet vesuvius met de cognac en steek daarna voorzichtig aan. Op deze manier flambeer je de omelet vesuvius. Een wat veiligere manier van de omelet vesuvius flamberen is door een halve eierschaal bovenin de omelet te plaatsten, deze te vullen met de cognac en dit alleen aan te steken.
- Snijd de omelet vervolgens als een taart in punten.