Panna cotta – De panna cotta is een van oorsprong Italiaans nagerecht. Het betekent zoveel als gekookte room en veel meer dan dat is het eigenlijk ook niet. Je hoeft hier dus niet heel ingewikkeld over te doen. Door de room te koken en te binden met gelatine, krijg je een heerlijk romig en vrij compact nagerecht.
De panna cotta wordt in vormpjes gedaan en een nacht in de koelkast gezet om op te stijven. Zelf maken? Jij kunt het ook met onderstaand recept.
Het meest tijdrovende deel is met je armen over elkaar wachten tot de room is opgestijfd.
De lijst met ingrediënten is kort en eenvoudig. De verhouding tussen melk en room is naar wens. Normaliter neem je 50/50, maar wil je graag een lichtere panna cotta, dan neem je alleen melk. Voor een volle en romige variant neem je meer slagroom.
In onderstaand panna cotta recept zijn de hoeveelheden per persoon neergezet. Zo kun je makkelijk uitrekenen wat je nodig hebt. De gelatine is in grammen vermeld, omdat bladgelatine in meerdere maten verkrijgbaar is. Op de verpakking van de gelatine vind je het gewicht en het aantal vellen.
Koken of verhitten
Vaak staat in een recept voor panna cotta staat dat de room een kwartier moet koken. Dit is om het vocht te laten verdampen. Je kunt dit ook heel eenvoudig oplossen door bijvoorbeeld alleen room te nemen en die kort te verhitten (niet koken). Mijn voorkeur gaat uit naar half melk en half slagroom, omdat dit een minder zwaar eindresultaat oplevert.
Dit dessert dankt zijn stevigheid aan de gelatine. Laat de gelatine absoluut niet koken. De gelatine stijft dan namelijk niet meer op. Voeg de voorgeweekte gelatine altijd pas toe als de pan van het vuur is. Roer goed door tot alle gelatine helemaal opgelost is.
Zo geef je smaak aan panna cotta
Meestal wordt er een vanillepeul in de zuivel meegekookt. Vanillepeulen zijn vrij prijzig en worden vaak vervangen door een andere smaakstof. Sommige smaakstoffen moeten fuseren (intrekken), andere kun je beter niet mee laten koken. Gebruik je bijvoorbeeld vanille-extract uit een flesje, doe dit er dan pas in als de gelatine erin zit, anders verliest het veel smaak.
Likeur is ook erg lekker in een recept voor panna cotta. Vervang dan een deel van de melk door likeur en kook die even kort mee. Door het meekoken verdampt de alcohol en dat is nodig, want alcohol breekt de gelatine af, waardoor het gerecht niet goed meer op zal stijven.
Voor mensen met een lactose allergie of om een andere smaak toe te voegen, is het gebruik van amandelmelk of kokosmelk in dit recept ook mogelijk.
Slagroom
Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.
Panna cotta
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 100 gram vloeistof (melk / room)
- 10 gram suiker
- 2 gram gelatineblaadjes
- vanille of ander smaak naar wens
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je panna cotta:
Week de gelatine in koud water.
Spoel per persoon een klein bakje of glaasje met een beetje water.
Breng de melk met de room, suiker en eventueel een smaakje aan de kook. Draai het vuur laag en laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Haal de pan van het vuur en roer er de gelatine doorheen. Die smelt helemaal weg.
Zeef eventueel het melkmengsel en verdeel over de potjes. Laat afkoelen en zet een nacht of langer in de koelkast om op te stijven.
Om de panna cotta uit de vormpjes te krijgen, vul je een bakje met heet water waar het potje in past. Zet het potje met de panna cotta 5 tellen in het bakje met heet water en leg er het schaaltje of bordje waar je je panna cotta op wil serveren bovenop. Draai om en laat de panna cotta uit het vormpje zakken. Serveer puur, met vruchten of met een saus naar wens.
Tip: maak het bakje of bordje van tevoren eerst een beetje nat. Je kunt de panna cotta dan nog verschuiven om er een mooi bordje van te maken.
Tafel lekker !!