• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, maart 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Nagerecht

Panna Cotta; Gekookte room met vanille

Italiaans dessert

door Connie Derks
in Nagerecht
0
0
Panna cotta

Panna cotta – De panna cotta is een van oorsprong Italiaans nagerecht. Het betekent zoveel als gekookte room en veel meer dan dat is het eigenlijk ook niet. Je hoeft hier dus niet heel ingewikkeld over te doen. Door de room te koken en te binden met gelatine krijg je een heerlijk romig en vrij compact nagerecht.

De panna cotta wordt in vormpjes gedaan en een nacht in de koelkast gezet om op te stijven.

Het meest tijdrovende deel is met je armen over elkaar wachten tot de room is opgestijfd.

De lijst met ingrediënten is kort en eenvoudig. De verhouding tussen melk en room is naar wens. Normaliter neem je 50/50, maar wil je graag een lichtere versie dan neem je alleen melk. Voor een volle en romige versie neem je meer slagroom.

In onderstaand panna cotta basisrecept hebben we de hoeveelheden per persoon neergezet. Zo kun je makkelijk uitrekenen wat je nodig hebt. De gelatine is in grammen vermeld omdat bladgelatine in meerdere maten verkrijgbaar is. Op de verpakking van de gelatine vind je het gewicht en het aantal vellen.

Koken of verhitten

In veel recepten staat dat de room een kwartier moet koken. Dit is om het vocht te laten verdampen. Je kunt dit ook heel eenvoudig oplossen door bijvoorbeeld alleen room te nemen en deze kort te verhitten (niet koken). Mijn voorkeur gaat uit naar half melk en half slagroom omdat dit een minder zwaar eindresultaat oplevert.

Dit dessert dankt zijn stevigheid aan de gelatine. Laat de gelatine absoluut niet koken. De gelatine stijft dan namelijk niet meer op. Voeg de voorgeweekte gelatine altijd pas toe als de pan van het vuur is. Roer goed door tot alle gelatine helemaal opgelost is.

Smaken

Meestal wordt er een vanillepeul in de zuivel meegekookt. Vanillepeulen zijn vrij prijzig en worden vaak vervangen door een andere smaakstof. Sommige smaakstoffen moeten fuseren (intrekken) andere kun je beter niet mee laten koken. Gebruik je bijvoorbeeld vanille-extract uit een flesje, doe dit er dan pas in als de gelatine erin zit, anders verliest het veel smaak.

Likeur is ook erg lekker in een panna cotta. Vervang dan een deel van de melk door likeur en kook deze even kort mee. Door het meekoken verdampt de alcohol en dat is nodig want alcohol breekt de gelatine af waardoor je gerecht niet meer goed op zal stijven.

Het gebruik van amandelmelk of kokosmelk is ook mogelijk voor mensen met een lactose allergie of om een andere smaak toe te voegen.

Panna cotta

Porties: 1 persoon
Bereidingstijd: 735 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 100 gram vloeistof ( melk / room )
  • 10 gram suiker
  • 2 gram gelatineblaadjes
  • vanille of ander smaak naar wens

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je panna cotta:

Week de gelatine in koud water. Spoel per persoon een klein bakje of glaasje met een beetje water. Breng de melk met de room, suiker en eventueel een smaakje aan de kook. Draai het vuur laag en laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Haal de pan van het vuur en roer er de gelatine doorheen. Deze smelt helemaal weg.

Zeef eventueel het melkmengsel en verdeel over de potjes. Laat afkoelen en zet een nacht of langer in de koelkast om op te stijven.

Om de panna cotta uit de vormpjes te krijgen vul je een bakje met heet water waar het potje in past. Zet het potje met de panna cotta 5 tellen in het bakje met heet water en leg er het bakje of bodje waar je je panna cotta op wil serveren bovenop. Draai om en laat de panna cotta uit het vormpje zakken. Serveer puur, met vruchten of met een saus naar wens.

Tip: Maak het bakje of bordje van tevoren eerst een beetje nat. Je kunt de panna cotta dan nog verschuiven om er een mooi bordje van te maken.

Tafel lekker !!

Tags: ZuivelZuivel - MelkZuivel - roomZuivel - Slagroom
DeelPin19Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Tarte tatin met ananas
Nagerecht

Tarte tatin met ananas

Gekarameliseerde ananas met ijs
Nagerecht

Gekarameliseerde ananas met ijs

Oma's appeltjespudding
Nagerecht

Oma’s appeltjespudding; Maar dan op jouw manier

nockerln
Nagerecht

Salzburger nockerln

Koffie-karamel pudding
Nagerecht

Koffie-karamel pudding met amandelkrokant; Verslavend lekker!

Sinaasappelsoufflé
Nagerecht

Sinaasappelsoufflé; een luchtig nagerecht uit de oven

Crème brûlée; Het basisrecept om lekker zelf aan de slag te gaan
Nagerecht

Crème brûlée; Het basisrecept om lekker zelf aan de slag te gaan

Meringue rol met pecannoten
Gebak

Meringue rol met pecannoten | Slechts 5 ingrediënten!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Rösti
Bijgerecht

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

Geraspte aardappel, en dat op zijn Zwitsers. Dan hebben we het over rösti. Een lekker bijgerecht, waarmee het heerlijk variëren is!

Check het recept of lees de info
witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Venkeltaart met ham en kaas

Venkeltaart met ham en kaas

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen