• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
woensdag, april 14, 2021
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Nagerecht

Panna Cotta; Gekookte room met vanille

Italiaans dessert

door Connie Derks
in Nagerecht
0
0
Panna cotta

Panna cotta – De panna cotta is een van oorsprong Italiaans nagerecht. Het betekent zoveel als gekookte room en veel meer dan dat is het eigenlijk ook niet. Je hoeft hier dus niet heel ingewikkeld over te doen. Door de room te koken en te binden met gelatine krijg je een heerlijk romig en vrij compact nagerecht.

De panna cotta wordt in vormpjes gedaan en een nacht in de koelkast gezet om op te stijven.

Het meest tijdrovende deel is met je armen over elkaar wachten tot de room is opgestijfd.

De lijst met ingrediënten is kort en eenvoudig. De verhouding tussen melk en room is naar wens. Normaliter neem je 50/50 maar wil je graag een lichtere versie dan neem je alleen melk. Voor een volle en romige versie neem je meer slagroom.

In onderstaand panna cotta basisrecept hebben we de hoeveelheden per persoon neergezet. Zo kun je makkelijk uitrekenen wat je nodig hebt. De gelatine is in grammen vermeld omdat bladgelatine in meerdere maten verkrijgbaar is. Op de verpakking van de gelatine vind je het gewicht en het aantal vellen.

Koken of verhitten

In veel recepten staat dat de room een kwartier moet koken. Dit is om het vocht te laten verdampen. Je kunt dit ook heel eenvoudig oplossen door bijvoorbeeld alleen room te nemen en deze kort te verhitten ( niet koken ). Mijn voorkeur gaat uit naar half melk en half slagroom omdat dit een minder zwaar eindresultaat oplevert.

Dit dessert dankt zijn stevigheid aan de gelatine. Laat de gelatine absoluut niet koken want dan stijft deze niet meer op.  Voeg de voorgeweekte gelatine altijd pas toe als de pan van het vuur is. Roer goed door tot alle gelatine helemaal opgelost is.

Smaken

Meestal wordt er een vanillepeul in de zuivel meegekookt. Vanillepeulen zijn vrij prijzig en worden vaak vervangen door een andere smaakstof. Sommige smaakstoffen moeten fuseren ( intrekken ) andere kun je beter niet mee laten koken. Gebruik je bijvoorbeeld vanille-extract uit een flesje, doe dit er dan pas in als de gelatine erin zit, anders verliest het veel smaak.

Likeur is ook erg lekker in een panna cotta. Vervang dan een deel van de melk door likeur en kook deze even kort mee. Door het meekoken verdampt de alcohol en dat is nodig want alcohol breekt de gelatine af waardoor je gerecht niet meer goed op zal stijven.

Het gebruik van amandelmelk of kokosmelk is ook mogelijk voor mensen met een lactose allergie of om een andere smaak toe te voegen.

 

Panna cotta

Porties: 1 persoon
Bereidingstijd: 735 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 100 gram vloeistof ( melk / room )
  • 10 gram suiker
  • 2 gram gelatineblaadjes
  • vanille of ander smaak naar wens

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je panna cotta:

Week de gelatine in koud water. Spoel per persoon een klein bakje of glaasje met een beetje water. Breng de melk met de room, suiker en eventueel een smaakje aan de kook. Draai het vuur laag en laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Haal de pan van het vuur en roer er de gelatine doorheen. Deze smelt helemaal weg.

Zeef eventueel het melk mengsel en verdeel over de potjes. Laat afkoelen en zet een nacht of langer in de koelkast om op te stijven.

Om de panna cotta uit de vormpjes te krijgen vul je een bakje met heet water waar het potje in past. Zet het potje met de panna cotta 5 tellen in het bakje met heet water en leg er het bakje of bodje waar je je panna cotta op wil serveren bovenop. Draai om en laat de panna cotta uit het vormpje zakken. Serveer puur, met vruchten of met een saus naar wens.

Tip: Maak het bakje of bordje van te voren eerst een beetje nat. Je kunt de panna cotta dan nog verschuiven om er een mooi bordje van te maken.

Tafel lekker !!

Tags: ZuivelZuivel - MelkZuivel - roomZuivel - Slagroom
DeelPin9Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Aardbeien bavarois
Nagerecht

Aardbeien bavarois; Samen delen zoals bij oma!

boter klaren of geklaarde boter maken
Kookschool

Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )

Aardbeienyoghurt
Nagerecht

Aardbeienyoghurt waar wel aardbeien in zitten

karnemelk
Specials

Karnemelk; Ook dat is een musthave in je koelkast

kwarktaart met aardbeien en limoen
Taart

Kwarktaart met aardbei en limoen

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

frittata recepten
Specials

Frittata recepten; De restjes van het weekend opmaken

Verschillende frittata recepten voor een heerlijke lunch of een snelle maaltijd. Ideaal om restjes groenten of vlees/vis in te verwerken.

Lees verder
Asperge recepten & tips

Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges

karnemelk

Karnemelk; Ook dat is een musthave in je koelkast

Nieuwe recepten

Spaanse lamskoteletten
Vleesgerechten

Spaanse Lamskoteletten

Kun je ze al ruiken, deze heerlijke, geroosterde Spaans gekruide lamskoteletten? Een echt zomers gerecht voor op de barbecue.

Lees verder
pasta salade met meloen

Pastasalade met meloen en lekker veel groenten

Broodje hamburger hawai

Broodje hamburger Hawaï met kaas en ananas

Handige kooktips

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Kippenvleugeltjes bereiden, vier verschillende methoden

Kippenvleugeltjes bereiden, vier verschillende methoden – Kippenvleugeltjes zijn een heerlijke snack. Bij de borrel, gewoon tussendoor, of als onderdeel van...

Lees verder
schuimomelet

Schuimomelet; Het recept voor een extra luchtige omelet

Raapsteeltjes bereiden

Raapsteeltjes bereiden, dat doe je zo!

Wij zoeken hobbykoks. Echte hobbykoks met een beetje ervaring.

Ben jij een echte culinaire actieveling en vind je het leuk om daar meer mee te doen? Dan is hier jouw uitdaging! Wij zijn op zoek naar echte hobbykoks die een uitdaging aandurven. Je bent niet snel bang van een ingrediënt en durft het aan om buiten je comfortzone te stappen. We helpen je aan interessante ingrediënten om mee aan de slag te gaan en zorgen voor de nodige uitdagingen. We beloven… het wordt super leuk!

MEER INFORMATIE

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken feta oftewel Saganaki cheese
  • Gerard van der Leeuw op Gebakken feta oftewel Saganaki cheese
  • Willianne op Avocado bewaren, inclusief handige aanschaftips
  • Elise de Haan op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • unieke_henrike op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • Redactie op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Ria op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Jeroen op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen