Panna cotta met abrikozen en een vleugje rozemarijn – Sluit een dinertje feestelijk af met een fruitig dessert van verse abrikozen.
Panna cotta met abrikozen
Een panna cotta is een nagerecht groot in eenvoud en smaak. De basis is slagroom en gelatine op smaak gebracht met fruit, koffie, chocolade of andere smaken. Omdat het nu zomer is en er volop zomerfruit aan de bomen en stuiken hangt, is er voor dit recept gebruikgemaakt van verse abrikozen. Abrikozen geven het nagerecht een prachtige oranje gloed. Omdat abrikozen best hard kunnen zijn zijn ze wat structuur betreft niet echt lekker om rauw te verwerken in de panna cotta. Dit is de reden dat ze even zijn gestoofd, zodat ze mooi zacht worden. Wij vinden stukjes fruit in een dessert erg lekker, maar er zijn ook veel mensen die dit niet prettig vinden. Wil je liever een gladde panna cotta dan kun je er voor kiezen om het fruit fijn te malen. Het recept blijft verder hetzelfde.
Een gladde panna cotta, of liever met stukjes abrikoos? Jij bent de chef!
Rozemarijn in een zoet dessert
De smaak van rozemarijn in de panna cotta van abrikozen is heel licht. Als je te veel zou gebruiken dan gaan de kruiden overheersen en dat is iets wat je niet wilt. Om die lichte smaak te bereiken is de rozemarijn alleen even mee gestoofd tijdens het garen van de abrikozen. De takjes worden verder niet meer gebruikt. Wel is het leuk om er een takje rozemarijn langs de panna cotta met abrikozen te leggen als decoratie.
Als sausje gebruik je de zelfgemaakte abrikozenjam met peper, die je een beetje verdunt. Wil je liever slagroom dan kan dat natuurlijk ook. Het leuke van zelf koken is toch zeker het kiezen voor de dingen die je graag lust of wilt gebruiken zodat het ook echt jouw gerecht wordt.
Slagroom
Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.
Verse abrikozen: fluweelzacht en prachtig van kleur
Het seizoen voor verse abrikozen duurt maar twee maanden. Snel naar de markt dus om ze te kopen en om er deze heerlijke recepten mee te maken.
Panna cotta met abrikozen en een vleugje rozemarijn
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 ml slagroom
- 200 gram + 2 stuks abrikozen
- 50 gram suiker
- 1 takje rozemarijn 10-12 cm
- 5 blaadjes gelatine
- 2 eetlepels abrikozenjam met peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je panna cotta van abrikozen:
Begin met het weken van de gelatine in ruim koud water. Zet 4 kopjes of glaasjes klaar.
Was de 200 gram abrikozen en ontpit ze. Snijd ze in kleine stukjes en doe ze in een klein pannetje samen met 50 gram suiker en het takje rozemarijn.
Breng dit aan de kook op een zacht vuur, roer tussendoor even om aanbranden te voorkomen. Als de abrikozen mooi zacht zijn en uit elkaar beginnen te vallen mag het pannetje van het vuur. Vis er zo goed als mogelijk het takje rozemarijn uit.
Knijp de gelatine uit en los dit op in de warme abrikozen, roer goed door. (Als je een gladde panna cotta met abrikozen wil kun je de fruitmassa even met een staafmixer gladmixen.) Voeg er de slagroom in gedeeltes aan toe, roer tussendoor goed door.
Als je een gladde panna cotta hebt, mag je die over de kopjes verdelen. Heb je voor de variant met stukjes gekozen? Verdeel de panna cotta dan pas als die lobbig begint te worden. Zo zakken de stukjes niet gelijk naar de bodem en zitten ze beter verdeeld. Zet de panna cotta met abrikozen minimaal 4 uur koud weg.
Zet 4 bordjes en een bakje met heet water klaar. Haal de panna cotta uit de koeling en maak de randjes voorzichtig een beetje los. Zet een bakje kort in het hete water, haal het er weer uit en leg er een bordje omgekeerd op. Draai samen om en schud een beetje zodat alles los komt. Doe dit ook met de rest. Roer de abrikozenjam met peper los met een beetje water tot een dik vloeibare saus.
Giet de abrikozensaus over de panna cotta met abrikozen. Decoreer met een takje rozemarijn en een paar partjes verse abrikoos en serveer lekker koud.
Tafel lekker !!