• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, mei 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Nagerecht

Panna cotta met rabarber en aardbeien

het recept voor een zalige panna cotta

door Connie Derks
in Nagerecht
0
0
panna cotta met rabarber

Panna cotta met rabarber –  een heerlijk fris nagerecht met vers fruit van het seizoen.

Panna cotta wat is dat?

Panna cotta is oorspronkelijk een Italiaans nagerecht wat letterlijk gekookte room betekent. Er zijn heel veel variaties op dit nagerecht en ze heten allemaal panna cotta. Vaak zit er veel vruchtensap of andere zuivel in en de room wordt niet altijd meer gekookt, dit is niet echt meer nodig met de in Nederland verkrijgbare slagroom. Deze panna cotta van rabarber is gemaakt met het kookvocht dat vrijkomt met het garen van de rabarber, dit wordt aangevuld met slagroom en aardbeien wat voor een heerlijk fris nagerecht zorgt.

Is rabarber nu groente of fruit?

Rabarber wordt meestal gezien als fruit maar wist je dat dit een groente is? De heerlijke fris zure smaak is echter ideaal voor nagerechten zoals deze panna cotta met rabarber.  Rabarber van de koude grond is verkrijgbaar van ongeveer april tot juli. De eerste rabarber is het minst zuur, naarmate het seizoen vordert wordt de rabarber steeds zuurder, dit komt doordat het gehalte aan oxaalzuur steeds verder toeneemt. Dat is dan ook de reden dat de bladeren nooit gegeten worden. Die bevatten erg veel oxaalzuur en dat kan in grote hoeveelheden giftig zijn.

Gelatine voor de vorm

Gelatine is een van de belangrijkste ingrediënten voor panna cotta. Zonder gelatine zou dit nagerecht niet stevig worden. Gelatine houdt niet van zuur. Door zuur wordt de werking minder. Daarom wordt in dit recept van panna cotta met rabarber vrij veel gelatine gebruikt want we willen graag dat het zijn vorm behoud om er een mooi nagerecht van te kunnen maken.

Toetjes met aardbeien

Toetjes met aardbeien; lekker vers en helemaal zelfgemaakt

Verse aardbeien, een paar andere ingrediënten en een klein beetje tijd. Meer is er niet nodig voor de allerlekkerste toetjes met aardbeien.

slagroom

Slagroom

Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.

rabarber desserts

Rabarber desserts; lekkere en inspirerende recepten

Lust je graag rabarber? Ga dan eens een stapje verder dan de bekende rabarber compote. Durf jij één van deze rabarber desserts te proberen?

Panna cotta met rabarber

Porties: 6 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram verse rabarber
  • 200 gram suiker
  • het sap van een halve citroen
  • 250 gram vers Hollandse aardbeien
  • 300 ml verse slagroom
  • 17 gram gelatine
  • een takje munt

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je panna cotta van rabarber en aardbei:

Was de rabarber goed. Schil de rabarber vervolgens met een dunschiller en doe de schillen in een pan. Voeg hier 100 ml water, het citroensap en 200 gram suiker aan toe. Breng aan de kook en laat 2 minuten zachtjes sudderen. Zeef de schillen en vang het vocht op. Doe dit vocht terug in de pan. Snijd de rabarber in schijfjes van ongeveer 2 cm en doe ze in de pan. Breng aan de kook en laat 1 minuut heel zachtjes koken. Doe een deksel op de pan, draai het vuur uit en laat zo afkoelen tot lauwwarm.

Leg 17 gram gelatineblaadjes in koud water. Giet de rabarber in een zeef en vang het sap op. Doe de rabarber voorzichtig in een afsluitbaar bakje. Snijd 100 gram aardbeien grof en doe ze met 400 ml van het sap terug in de pan (De rest van het sap kan bij de rabarber). Breng het sap met de aardbeien aan de kook. Zet er de staafmixer in en mix de aardbeien tot pulp. Zeef dit mengsel en los hier nu de gelatine in op. Voeg er de slagroom aan toe en roer door elkaar.

Neem 6 bakjes of glaasjes (op de foto is een soepkom en een recht glaasje gebruikt), besmeer deze licht met een keukenpapiertje met olie en doe in ieder glaasje ongeveer 125 ml panna cotta. Zet dat minimaal 6 uur koud weg om op te stijven. Haal de panna cotta uit de vorm door voorzichtig de randjes los te halen met je vingers. Leg er een bordje omgekeerd op en draai nu samen om. Schud eventueel even, om de panna cotta los laten komen. Als dat niet lukt, kun je het bakje heel kort in een ander bakje met warm water zetten zodat de buitenkant smelt.

Decoreer de panna cotta met de gegaarde rabarber en de rest van de aardbeien en de munt. Serveer dit nagerecht lekker koud.

Tafel lekker !!

Tags: Zuivel
DeelPin30Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Vanillepudding of vanillevla
Nagerecht

Vanillepudding en vanillevla; ouderwets lekker en zelfgemaakt

Tarte tatin met ananas
Nagerecht

Tarte tatin met ananas

Gekarameliseerde ananas met ijs
Nagerecht

Gekarameliseerde ananas met ijs

Oma's appeltjespudding
Nagerecht

Oma’s appeltjespudding; Maar dan op jouw manier

nockerln
Nagerecht

Salzburger nockerln

Koffie-karamel pudding
Nagerecht

Koffie-karamel pudding met amandelkrokant; Verslavend lekker!

Sinaasappelsoufflé
Nagerecht

Sinaasappelsoufflé; een luchtig nagerecht uit de oven

Crème brûlée; Het basisrecept om lekker zelf aan de slag te gaan
Nagerecht

Crème brûlée; Het basisrecept om lekker zelf aan de slag te gaan

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

11 − een =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Pasta met zalm saffraan en spinazie
  • De perfecte gehaktbal
  • Lavas
  • Hoe vaak eet jij thuis vis? En dan bedoelen we niet de afgehaalde kibbeling.
  • Geschilde asperges of ongeschilde asperges

Uitgelicht

rundvlees op de barbecue
Specials

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

Doe eens gek en leg een goed en stoer stuk rundvlees op de barbecue. Met deze recepten helpen we je op weg naar de ultieme BBQ-beleving.

Check het recept of lees de info
courgette met pasta

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

asperges met vis

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Voorgerechten met gerookte zalm

Voorgerechten met gerookte zalm

Recept in de picture

Nacho´s uit de oven
Hapjes

Nacho’s uit de oven

De lekkerste snack? Dat zijn beslist deze nacho's uit de oven. Je maakt ze met verse ingrediënten en een heerlijke zelfgemaakte kaassaus!

Check het recept of lees de info
Gebakken langoustines

Gebakken langoustines met chilimayonaise

Aardappelen met rozemarijn en knoflook

Aardappelen met knoflook en rozemarijn

Handige kooktips

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Ga voedselverspilling tegen en bewaar vers fruit op de juiste manier, hier zie je in een oogopslag hoe je vers fruit het beste kunt bewaren.

Check het recept of lees de info
Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Connie Derks op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Vera op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Redactie op Verse aspergesoep
  • Guido op Verse aspergesoep
  • Connie Derks op Sperziebonen als bijgerecht; maak het net even spannender
  • Susanne Hermsen op Sperziebonen als bijgerecht; maak het net even spannender
  • Elise de Haan op Stamppot met spinazie en bospeen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen