Panna cotta met rabarber – een heerlijk fris nagerecht met vers fruit van het seizoen.
Panna cotta wat is dat?
Panna cotta is oorspronkelijk een Italiaans nagerecht wat letterlijk gekookte room betekent. Er zijn heel veel variaties op dit nagerecht en ze heten allemaal panna cotta. Vaak zit er veel vruchtensap of andere zuivel in en de room wordt niet altijd meer gekookt, dit is niet echt meer nodig met de in Nederland verkrijgbare slagroom. Deze panna cotta van rabarber is gemaakt met het kookvocht dat vrijkomt met het garen van de rabarber, dit wordt aangevuld met slagroom en aardbeien wat voor een heerlijk fris nagerecht zorgt.
Is rabarber nu groente of fruit?
Rabarber wordt meestal gezien als fruit maar wist je dat dit een groente is? De heerlijke fris zure smaak is echter ideaal voor nagerechten zoals deze panna cotta met rabarber. Rabarber van de koude grond is verkrijgbaar van ongeveer april tot juli. De eerste rabarber is het minst zuur, naarmate het seizoen vordert wordt de rabarber steeds zuurder, dit komt doordat het gehalte aan oxaalzuur steeds verder toeneemt. Dat is dan ook de reden dat de bladeren nooit gegeten worden. Die bevatten erg veel oxaalzuur en dat kan in grote hoeveelheden giftig zijn.
Gelatine voor de vorm
Gelatine is een van de belangrijkste ingrediënten voor panna cotta. Zonder gelatine zou dit nagerecht niet stevig worden. Gelatine houdt niet van zuur. Door zuur wordt de werking minder. Daarom wordt in dit recept van panna cotta met rabarber vrij veel gelatine gebruikt want we willen graag dat het zijn vorm behoud om er een mooi nagerecht van te kunnen maken.
Toetjes met aardbeien; lekker vers en helemaal zelfgemaakt
Verse aardbeien, een paar andere ingrediënten en een klein beetje tijd. Meer is er niet nodig voor de allerlekkerste toetjes met aardbeien.
Slagroom
Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.
Rabarber desserts; lekkere en inspirerende recepten
Lust je graag rabarber? Ga dan eens een stapje verder dan de bekende rabarber compote. Durf jij één van deze rabarber desserts te proberen?
Panna cotta met rabarber
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram verse rabarber
- 200 gram suiker
- het sap van een halve citroen
- 250 gram vers Hollandse aardbeien
- 300 ml verse slagroom
- 17 gram gelatine
- een takje munt
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je panna cotta van rabarber en aardbei:
Was de rabarber goed. Schil de rabarber vervolgens met een dunschiller en doe de schillen in een pan. Voeg hier 100 ml water, het citroensap en 200 gram suiker aan toe. Breng aan de kook en laat 2 minuten zachtjes sudderen. Zeef de schillen en vang het vocht op. Doe dit vocht terug in de pan. Snijd de rabarber in schijfjes van ongeveer 2 cm en doe ze in de pan. Breng aan de kook en laat 1 minuut heel zachtjes koken. Doe een deksel op de pan, draai het vuur uit en laat zo afkoelen tot lauwwarm.
Leg 17 gram gelatineblaadjes in koud water. Giet de rabarber in een zeef en vang het sap op. Doe de rabarber voorzichtig in een afsluitbaar bakje. Snijd 100 gram aardbeien grof en doe ze met 400 ml van het sap terug in de pan (De rest van het sap kan bij de rabarber). Breng het sap met de aardbeien aan de kook. Zet er de staafmixer in en mix de aardbeien tot pulp. Zeef dit mengsel en los hier nu de gelatine in op. Voeg er de slagroom aan toe en roer door elkaar.
Neem 6 bakjes of glaasjes (op de foto is een soepkom en een recht glaasje gebruikt), besmeer deze licht met een keukenpapiertje met olie en doe in ieder glaasje ongeveer 125 ml panna cotta. Zet dat minimaal 6 uur koud weg om op te stijven. Haal de panna cotta uit de vorm door voorzichtig de randjes los te halen met je vingers. Leg er een bordje omgekeerd op en draai nu samen om. Schud eventueel even, om de panna cotta los laten komen. Als dat niet lukt, kun je het bakje heel kort in een ander bakje met warm water zetten zodat de buitenkant smelt.
Decoreer de panna cotta met de gegaarde rabarber en de rest van de aardbeien en de munt. Serveer dit nagerecht lekker koud.
Tafel lekker !!