Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Pompoentaart; Een overheerlijk dessert

Pompoentaart of pumpkin pie zelf maken past in de herfst en natuurlijk in de tijd van Halloween. Deze pompoentaart is heerlijk als dessert of nagerecht.

Overheerlijke Pompoentaart – Overheerlijke Pompoentaart. Enkele jaren geleden was ik in Amerika en mocht daar met vrienden meegenieten van hun Thanks Giving diner, het eten was heerlijk, maar hetgeen mij het meest is bijgebleven was het dessert; Pumpkin Pie oftewel Pompoen taart. Lange tijd was de pompoen een niet echt bekende groente in Nederland, maar sinds Halloween steeds meer bekend en gevierd wordt in Nederland is ook de pompoen in opmars. Deze taart kan met verschillende pompoenen gemaakt worden, voor deze heb ik de oranje pompoen gebruikt, maar ook de flespompoen is een hele goede optie.

Overheerlijke Pompoentaart

Voor het deeg;

  • 300 gram volkorenbloem
  • 50 gram suiker
  • 300 gram koude boter
  • 1 eierdooier
  • snuf zout

Voor de vulling;

  • 600 gram pompoen puree
  • 550 gram  gecondenseerde melk
  • 3 eieren
  • 200 gram basterd suiker
  • 3,8 gram kaneel
  • 2 gram kruidnagelpoeder
  • 2 gram piment
  • 1,25 gram gember
  • snuf nootmuskaat
  • snuf zout

Pompoenpuree maken:

Verwarm de oven voor op 165 graden. Halveer de pompoen en verwijder alle draden en zaden.  Leg vervolgens de pompoen op de kop in een braadslee, bakblik of ovenschaal (de pompoen verliest ontzettend veel vocht dus kies voor iets met een opstaande rand).

Plaats in de voorverwarmde oven en laat vervolgens 90 minuten in de oven tot vruchtvlees zacht geworden is.

Ontvel het vruchtvlees en pureer in de keukenmachine.

Om al het vocht goed uit de pompoen te laten trekken, heeft het de voorkeur om de puree een nacht in een theedoek uit te laten lekken.

Deeg maken:

Voeg alle ingrediënten voor het deeg samen en maak hier een soepel deeg van, druk het deeg plat en verpak in huishoudfolie en  laat het  vervolgens flink afkoelen in de koelkast.

Bestrooi het werkblad met wat bloem en rol  het deeg hierop uit en bekleed hiermee een vorm van 20 cm.

Vulling:

Doe de uitgelekte puree in een kom en mix hier vervolgens alle overige ingrediënten voor de vulling doorheen. Roer goed door, dit blijft een hele vloeibare massa.

Bakken:

Verwarm de oven voor op 210 graden en bak de pompoentaart eerst 15 minuten op 210 graden, draai vervolgens de temperatuur naar 175 graden en bak de pompoentaart nog 60 minuten.

TIP: De vulling is zeer vloeibaar, plaats daarom de bakvorm met het deeg eerst op het rek in de oven en vul hem in de oven, dit voorkomt dat je met een vol gevulde vorm moet lopen.

.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Reacties
  1. MIekeWin zegt

    Een keukenmachine heb ik niet, maar wel een blender. Kan ik die gebruiken voor het pureren van de pompoen?

    1. Samantha Roelofs zegt

      Ja hoor het pureren van de pompoen zou ook in een blender of met een staafmixer kunnen.

  2. Samantha Roelofs zegt

    Ja, alle kruiden die hier gebruikt worden zijn in poedervorm.

  3. Charlotte zegt

    Ik vroeg me af of je kaneel, gember en piment ook in poeder vorm gebruikt?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.