• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, augustus 7, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĆ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĆ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Nagerecht

Profiterole – een dessert met soesjes gevuld met ijs

door Samantha
in Nagerecht
0
0
Profiterole - een dessert met soesjes gevuld met ijs

“Profiterole is een gerecht dat bestaat uit een aantal gevulde soesjes die overgoten zijn met een grote hoeveelheid chocoladesaus”,Ā dit is de omschrijving die Wikipedia geeft voor het dessert dat ik maakte.

Of dit de juiste benaming is, is mij eigenlijk niet helemaal duidelijk geworden. Bestel je namelijk profiterole in een Frans restaurant dan krijg je vaak iets heel anders dan als je het zou bestellen in een Engels of Amerikaans restaurant.

Als je in de geschiedenis van de soesjes duikt dan kom je al snel het verhaal tegen uit de 16e eeuw van de Italiaanse chef-kok Popelini, de kok van Catherine de Medici, de vrouw van de Franse koning Henri II. Lange tijd werd hij aangewezen als de uitvinder van het soesje. Inmiddels is wel gebleken dat de geschiedenis van het soesje nog veel verder terug gaat dan de 16e eeuw. Wel zou hij degene zijn die als eerste het soesje vulde met ijs en overgoot met een warme chocoladesaus, de uitvoering die ik ken als “Profiterole”.

Ik koos voor mijn eigen versie van de profiterole. Ik bakte soesjes volgens dit recept, en vulde ze met een heerlijke witte chocoladeijsmousse, overgoot ze met een pure chocoladesaus en decoreerde ze met gemalen bitterkoekjes.

Profiterole

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 200 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediƫnten voor dit recept

  • 125 gram witte chocolade
  • 1 vanillestokje
  • 250 ml slagroom
  • 50 gram suiker
  • 2 el Amaretto
  • 3 eidooiers
  • 1 ei
  • 100 ml slagroom
  • 100 gram pure chocolade
  • 20 gram roomboter
  • 4 bitterkoekjes

Bereidingswijze van dit recept

Let op: Je hebt in dit geval eerst soesjes nodig. Deze kun je maken volgens dit recept.

Smelt de chocolade in een kom boven een pan met water dat net tegen de kook aan is. Klop 250 ml slagroom met de helft van de suiker en het merg uit het vanillestokje voor 3/4 stijf, voeg de likeur toe en spatel door elkaar. Klop in een hittebestendige kom de eidooiers, het ei en de rest van de suiker los en zet op een pan met water die net tegen de kook aan is. Klop het mengsel met een garde schuimig en lauwwarm, neem de schaal van de pan en klop nog 5 minuten flink luchtig. Roer het eimengsel met een spatel door de slagroom. Voeg de gesmolten witte chocolade in een dun straaltje toe aan het slagroommengsel en roer voorzichtig door elkaar. Zet koel weg om iets op te stijven.

Neem de soesjes en maak een klein sneetje in onderkant. Neem een spuitzak met een spuitmondje en vul deze met de chocolademousse. Spuit de mousse in de soesjes en plaats ze zeker 3 uur in de vriezer.

Neem de soesjes een kwartier voor gebruik uit de vriezer.

Breng voor de chocoladesaus 100 ml slagroom aan de kook en schenk over de chocolade. Laat de chocolade in de hete slagroom smelten, en roer als de chocolade bijna helemaal gesmolten is de boter erdoor. Roer het geheel tot het een egale saus wordt.

Verkruimel de bitterkoekjes.

Plaats 4 of 5 soesjes op een bordje, schenk hierover de warme chocoladesaus en decoreer met de verkruimelde bitterkoekjes.

Tags: ChocoladeIJs
DeelPin3Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Bosvruchten bavarois
Nagerecht

Bosvruchten bavarois

dessert pizza met zomerfruit
Nagerecht

Dessertpizza met zomerfruit

Citroen tiramisu met Luxardo limoncello
Nagerecht

Citroen tiramisu met limoncello; een heerlijk dessert!

blauwe bessen pannenkoekjes
Nagerecht

Blauwe bessen pannenkoekjes

kwark bavarois met nectarine
Nagerecht

Kwark bavarois met nectarine

Souffle van kwark en rode bessen
Nagerecht

SoufflƩ van kwark en rode bessen

romig dessert met frambozen
Nagerecht

Romig dessert met frambozen en rabarber

bavarois van kwark
Nagerecht

Bavarois van kwark; een fantastisch basisrecept

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

kaasplankjes
Specials

Kaasplankjes; meerdere combinaties om zelf te proeven

Verschillende kaasplankjes als dessert of voor bij de borrel. Opbouw, verrijken en presenteren, het komt allemaal voorbij in dit artikel.

Check het recept of lees de info
Rondvis

Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten

Eiervinaigrette

Eiervinaigrette; frisse dressing die bij veel past

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Recept in de picture

bloemkool broccoli salade
Bijgerecht

Bloemkool broccoli salade

Verrukkelijke nazomer salade. Breng variatie in je salades en maak deze stoere bloemkool broccoli salade met kaas en een vleugje knoflook.

Check het recept of lees de info
Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Mango chutney zelf maken

Mango chutney zelf maken

Handige kooktips

Emmentaler
Kookschool

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas. Deze kaas is onmisbaar in de Zwitserse kaasfondue en op een Zwitsers kaasplankje!

Check het recept of lees de info
Appenzeller

Appenzeller; een bijzondere Zwitserse kaas

Toppings voor ovenschotels

Toppings voor ovenschotels; Dit zijn de lekkerste varianten

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Joris op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Eline op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Redactie op Spaanse tortilla met chorizo en serranoham
  • jaap op Spaanse tortilla met chorizo en serranoham
  • Connie Derks op Peren-amandelcake met kardemom
  • Marie Curie op Peren-amandelcake met kardemom

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediĆ«nten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

Ā© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĆ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

Ā© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen