Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Profiterole – een dessert met soesjes gevuld met ijs

De profiterole is het ultieme gerechtje om je dierbaren te verwennen. Bovendien is deze profiterole op geheel eigen wijze gevuld.

0 1.642

“Profiterole is een gerecht dat bestaat uit een aantal gevulde soesjes die overgoten zijn met een grote hoeveelheid chocoladesaus”, dit is de omschrijving die Wikipedia geeft voor het dessert dat ik maakte.

Of dit de juiste benaming is, is mij eigenlijk niet helemaal duidelijk geworden. Bestel je namelijk profiterole in een Frans restaurant dan krijg je vaak iets heel anders dan als je het zou bestellen in een Engels of Amerikaans restaurant.

Als je in de geschiedenis van de soesjes duikt dan kom je al snel het verhaal tegen uit de 16e eeuw van de Italiaanse chef-kok Popelini, de kok van Catherine de Medici, de vrouw van de Franse koning Henri II. Lange tijd werd hij aangewezen als de uitvinder van het soesje. Inmiddels is wel gebleken dat de geschiedenis van het soesje nog veel verder terug gaat dan de 16e eeuw. Wel zou hij degene zijn die als eerste het soesje vulde met ijs en overgoot met een warme chocoladesaus, de uitvoering die ik ken als “Profiterole”.

Ik koos voor mijn eigen versie van de profiterole. Ik bakte soesjes volgens dit recept, en vulde ze met een heerlijke witte chocoladeijsmousse, overgoot ze met een pure chocoladesaus en decoreerde ze met gemalen bitterkoekjes.


Profiterole

Witte chocoladeijsmousse;

 • 125 gram witte chocolade
 • 1 vanillestokje
 • 250 ml slagroom
 • 50 gram suiker
 • 2 el Amaretto
 • 3 eidooiers
 • 1 ei

Chocoladesaus;

 • 100 ml slagroom
 • 100 gram pure chocolade
 • 20 gram roomboter

Decoratie;

 • 4 bitterkoekjes

Smelt de chocolade in een kom boven een pan met water dat net tegen de kook aan is. Klop de slagroom met de helft van de suiker en het merg uit het vanillestokje voor 3/4 stijf, voeg de likeur toe en spatel door elkaar. Klop in een hittebestendige kom de eidooiers, het ei en de rest van de suiker los en zet op een pan met water die net tegen de kook aan is. Klop het mengsel met een garde schuimig en lauwwarm, neem de schaal van de pan en klop nog 5 minuten flink luchtig. Roer het eimengsel met een spatel door de slagroom. Voeg de gesmolten witte chocolade in een dun straaltje toe aan het slagroommengsel en roer voorzichtig door elkaar. Zet koel weg om iets op te stijven.

Neem de soesjes en maak een klein sneetje in onderkant. Neem een spuitzak met een spuitmondje en vul deze met de chocolademousse. Spuit de mousse in de soesjes en plaats ze zeker 3 uur in de vriezer.

Neem de soesjes een kwartier voor gebruik uit de vriezer.

Breng voor de chocoladesaus de slagroom aan de kook en schenk over de chocolade. Laat de chocolade in de hete slagroom smelten, en roer als de chocolade bijna helemaal gesmolten is de boter erdoor. Roer het geheel tot het een egale saus wordt.

Verkruimel de bitterkoekjes.

Plaats 4 of 5 soesjes op een bordje, schenk hierover de warme chocoladesaus en decoreer met de verkruimelde bitterkoekjes.

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer