Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Rabarber aardbeien compote met schuim

Een heerlijk ouderwets gerecht met een moderne twist. Mijn moeder maakte deze rabarber aardbeien compote met schuim al. Een heerlijk dessert!

0 1.725

Rabarber aardbeien compote met schuim – Een heerlijk ouderwets gerecht met een moderne twist. Mijn moeder maakte dit vroeger al, gekookte rabarber met aardbeien en dan opgeklopt eiwit en suiker eroverheen. Dit deed ze volgens mij niet eens in de oven. Maar door het eiwit te branden krijg je een supermooi effect dus laat het niet achterwege.

Aardbeien en rabarber

Aardbeien en rabarber is wat mij betreft een gouden combi en deze gebruik ik dan ook regelmatig. Door er oranjebloesemwater of vanille aan toe te voegen wordt de smaak nog intenser. Voeg er echter niet te veel aan toe, het moet een beetje geheimzinnig blijven. Je moet iets proeven maar niet gelijk weten wat het is.

De eiwitten

Door de eiwitten met de suiker te verwarmen krijg je een heel mooi taai schuim wat vergelijkbaar is met het binnenste van negerzoenen. Ook worden de bacteriën gedood door het verhitten dus 2 vliegen in een klap. Laat de eiwitten echter niet te heet worden anders gaat het eiwit stollen en kun je het niet mooi meer opkloppen.


Rabarber aardbeien compote met schuim

Rabarber aardbeien compote met schuim

Nagerecht voor 4 personen

  • 250 gram rabarber
  • 250 gram aardbeien
  • 100 gram geleisuiker 2:1
  • 1 theelepel oranjebloesem water
  • 50 gram eiwit
  • 100 gram suiker

Was de rabarber en snij er stukjes van, haal de kroontjes van de aardbeien en snij ze doormidden. Zet het fruit op met 2 eetlepels water en de geleisuiker. Kook het fruit gaar tot het uit elkaar valt. Zet het vuur uit en voeg er de oranjebloesem aan toe. Schenk alles in een serveerschaal en laat afkoelen.

Doe de eiwitten samen met de suiker in een schone ijzeren- of glazen kom. Verwarm de eiwitten al roerende au-bain-marie tot 73 graden Celsius. Heb je geen thermometer zorg er dan voor dat de suikerkorrels geheel opgelost zijn en het eiwit heet is. Haal de kom van de pan af en klop nu met een mixer de eiwitten koud en stevig. Spuit met behulp van een spuitzak mooie toefjes op de afgekoelde compote of schep het schuim er met een lepel op en maak er mooie pieken van. Neem een gasbrandertje en brand het schuim totdat deze mooi verkleurd is. Heb je dit niet zet alles dan even onder de oven grill. Let op, het eiwit kan door alle suiker ineens erg snel gaan verkleuren dus blijf erbij. Serveer direct.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer