Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Rabarber crumble van polenta en amandelmeel

Rabarber crumble van polenta en amandelmeel. Om de heilige stengel, zoals het PR bureau “Mister Kitchen” hem noemt, weer terug op de kaart te zetten..

0 1.039

Rabarber crumble van polenta en amandelmeel – In het voorbijgaan werd mijn blik getrokken naar iets roods. Helder rode, fiere slanke stengels. De eerste verse rabarber van dit jaar, zo bleek. Nou ja, de eerste? Onze Connie had een paar weken geleden al de beschikking over verse Hollandse rabarber. Het hangt er dus kennelijk maar vanaf waar je woont…

Toevallig hadden wij (van Lekker Tafelen) net een dag of wat voor ik die rabarber zag liggen bij de groenteboer een uitnodiging ontvangen om mee te doen aan de ‘Rhubarb Blog Challenge 2014’. Het is de bedoeling om de heilige stengel, zoals het PR bureau “Mister Kitchen” hem noemt, weer terug op de kaart te zetten en daartoe schreven zij een wedstrijd uit. Wie komt er met het leukste recept waarin rabarber verwerkt is.

Hoewel wij niet mee zullen doen aan die wedstrijd, vinden we het natuurlijk vanzelfsprekend om de rabarber te promoten. Ik vond het dus wel grappig dat ik die heilige stengels ineens zo naar mij hoorde roepen en ik wist meteen wat ik er mee wilde doen: iets met (gele) polenta erbij, erom, erin?! Ik zweer je, ik had het zelf bedacht, die combinatie. Maar origineel blijkt die gedacht allerminst te zijn. Het sterft van de recepten waarin polenta (maismeel) en rabarber rabarber crumble van polenta en amandelmeelgecombineerd worden, zo leerde een vluchtig onderzoek op het internet mij. Nou ja, dan maar niet origineel; ik geef er natuurlijk wel een eigen draai aan.

Zo op de grens van winterse producten en voorjaarsproducten, zag ik toevallig ook bloedsinaasappels liggen bij die zelfde groenteboer. Dus hup, een bloedsinaasappel door de rabarber, vanwege de rode kleur. Maar, dat is spielerei, je kan ook een gewone sinaasappel gebruiken. Verder wordt het een crumble gecombineerd met advocaatroom en granaatappelpitjes voor de feestelijke toets.

Als je zelf advocaat wil maken, check dan het recept van Connie voor advocaat gebak. Zij gebruikt wodka (vodka) om haar advocaat mee te maken en laten wodka en rabarber nou uitstekend samengaan. In het ‘geheime’ recept voor het mooie roze drankje dat Mister Kitchen op de markt bracht, ‘rabarcello  zit volgens mij ook wodka. Ik heb het namelijk zelf wel eens gemaakt aan de hand van een recept uit de Delicious.

Rabarber crumble van polenta en amandelmeel

Voor de crumble

 • 100 gram polenta
 • 100 gram amandelmeel
 • 100 gram koude boter + ietsje voor het invetten
 • 75 gram suiker

Voor de rabarber vulling

 • 500 gram rabarber (schoon gewicht)
 • sap en rasp van 1 (bloed)sinaasappel
 • 75 gram suiker
 • ½ tl kardemompoeder

Voor de advocaatroom

 • 100 ml slagroom
 • 1 volle tl suiker
 •  2 volle el mascarpone
 • 60 ml advocaat

Erbij

 • granaatappelpitjes

De rabarbervulling

Snijd de rabarber in stukjes van ongeveer 1 cm (het komt niet zo nauw) en doe ze in een kom. Meng met de rasp en het sap van de (bloed)sinaasappel, de suiker en de kardemom. Roer alles goed om en laat even staan.

De crumble

Verwarm de oven voor op 175 ⁰C

Je kunt het kruimeldeeg op de ouderwetse manier maken: de boter met twee messen tot kruimeltjes hakketakken door de overige ingrediënten of, zoals ik het doe, met de keukenmachine en het sikkelmes op de pulseerstand. Niet de motor door laten draaien, maar korte stootjes laten geven, zo krijg je een prachtig kruimeldeeg.

Vet een bakvorm in – die van mij is 27-20 cm (of een aantal kleinere ovenschaaltjes) en schep de rabarber erin. Verdeel het kruimeldeeg erover en bak de crumble in circa 30 minuten gaar en krokant.

Maak in de tussentijd de advocaatroom.

Klop de slagroom stevig met 1 volle theelepel suiker (meer naar smaak). Roer de mascarpone erdoor en vervolgens de advocaat. Doe de slagroom over in een spuitzak als je “nestjes” wil spuiten.

Haal de rabarber crumble uit de oven en laat hem ongeveer een kwartiertje staan; hij is lauwwarm het lekkerst. Snijd de rabarber crumble in 6 tot 8 stukken en garneer de stukken met een nestje of een toef advocaatroom en de granaatappelpitjes.

Je kunt de rabarber minder zuur maken door er twee appeltjes doorheen te doen en eventueel het sap van de sinaasappel weg te laten.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer