Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Werkelijk heerlijk rabarber ijs met een scheutje port en honing

Rabarber is hartstikke gezond en iedereen die rabarber lust zou eens dit rabarber ijs moeten proberen. Zacht, bijna softijs, romig zonder room met een verrukkelijk zuurtje. Lusten ze thuis geen rabarbercompote? Dit rabarber ijs lusten ze wel!

0 2.422

Werkelijk heerlijk rabarber ijs met een scheutje port en honing – Rabarber, als er iets is waar ik hier thuis niet mee aan hoef te komen dan zijn het wel die prachtig mooie stengels rode rabarber. Ja, om in een vaas te zetten met wat leuke tulpen erbij maar niet iets eetbaars. En dat vind ik zo jammer, want rabarbermoes is oh zo lekker en ik kan er niet bij dat je wel zure appels eet, maar die heerlijke compote laat staan.

Een bron van vezels en een rijtje mooie vitamines neemt deze groente met zich mee. En inderdaad ook oxaalzuur, het goedje dat ervoor zorgt dat rabarber zo zuur smaakt. Oxaalzuur heeft een nadeel, het zorgt ervoor dat calcium dat je nodig hebt voor je botten, niet wordt opgenomen. Maar ik zou me pas echt zorgen daarover maken als je dagelijks rabarber eet. Zoals voor alle voeding geldt, varieer!

Terug naar mijn missie om ervoor te zorgen dat mijn gezin ooit eens rabarber heeft gegeten zonder meteen een mond die scheefgetrokken worden en ogen die spontaan beginnen te tranen. De compote kon ik wel vergeten, maar zoekend op internet kwam ik romig rabarber ijs tegen die in een persoonlijke Galerij der Onvergetelijke Desserts werd geplaatst. Dit moest wel heel bijzonder zijn en zeker de moeite waard om eens te proberen. Voor de zekerheid had ik nog wat buren ingeschakeld die wel van rabarber houden, zodat ik uiteindelijk niet met een bak ijs kwam te zitten die nooit meer op zou komen.

Om te beginnen moest de rabarber een uur in de oven gestoofd worden met suiker en rode port. Kijk, dat begon al goed! Die port dan, die suiker is wat minder, maar voor een toetje mag dat best een keertje. Na een uur rook het al zo heerlijk en toen ik een miniem hapje aan manlief gaf zag ik dat het automatische scheve mondje halverwege stopte en hij me vol verbazing aankeek met een blik van: dit valt best wel mee. Kijk dat was stap één. De honing erbij maakte alles nog lekkerder! Hoef je eigenlijk geen ijs meer van te maken, maar ik was nu al halverwege.

Geen ijsmachine in huis en dus met de hand het mengsel in de vriezer om de zoveel tijd geroerd, maar dat had ik er graag voor over. Deze strijd zou ik gaan winnen! En diegene die het in de Galerij der Onvergetelijke Desserts heeft geplaatst had helemaal gelijk. Zacht, bijna softijs, romig zonder room met een verrukkelijk zuurtje. En het gezin? De compote hoef ik nog steeds niet te maken, maar het ijs mag zeker nog een keer terug komen!


Rabarber ijs

Nagerecht (ongeveer 10 bolletjes ijs)

  • oven op 180 graden
  • ovenschaal
  • staafmixer of blender of keukenmachine
  • ijsmachine: heb je een ijsmachine, zeker gebruiken. Ik heb werkelijk geen idee hoe lang de machine moet draaien, maar gebruik je hem vaker dan zal je zelf vast een goede inschatting kunnen maken.

Ingrediënten:

  • 500 gram rabarber
  • 125 gram suiker
  • 50 ml rode port
  • 50 ml heldere honing

Trek stugge vezels van de rabarberstengels, was de stengels en snijd in stukken van een paar centimeter. Spreid ze uit over de bodem van een ovenschaal. Meng met de port en suiker. Zet de ovenschaal 1 uur in de oven en laat de rabarber daarna wat afkoelen.

Pureer de rabarber met het kookvocht glad met een staafmixer. Meng de honing erdoor en laat de rabarberpuree in de koelkast door en door koud worden. Plaats de puree daarna in een bak in de vriezer en roer de massa in de eerste twee uur in de vriezer regelmatig door om harde ijskristallen te voorkomen. Ik heb dit in totaal een keer of 4 gedaan. Schraap goed over de bodem en de zijkanten zodat alles weer goed gemengd wordt. Laat het rabarber ijs minimaal 4 uur in de vriezer zodat het goed door en door koud is.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer