Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Rabarberparfait met amarettistukjes en pistachenoten

Wil jij je etentje met iets speciaals afsluiten ?? Kies dan voor deze rabarberparfait, deze koude lekkernij zal geen van je gasten koud laten.

0 761

Rabarberparfait met amarettistukjes en pistachenoten– Een maaltijd afsluiten met iets lekkers is in Nederland door de jaren heen een echte gewoonte geworden. Vla of yoghurt is denk ik het meest gegeten dessert maar soms verdient een maaltijd een speciale afsluiting, net een klein beetje extra. Heb jij de volgende keer een etentje dat je met iets speciaals wil afsluiten kies dan eens voor deze rabarberparfait, deze koude lekkernij zal geen van je gasten koud laten.


Parfait; een luxe ijssoort

Een parfait wordt net als roomijs in de vriezer bewaard, het is een heerlijk zachte ijssoort. Het verschil zit hem in het feit dat je parfait zonder ijsmachine kan bereiden. Stilstaand ijs is ook een naam die voor parfait wordt gebruikt omdat het wordt bevroren zonder dat je hoeft te roeren. Zorg wel dat je een parfait zo snel mogelijk invriest dan voorkom je vorming van ijskristallen.

Rabarberparfait

Nagerecht voor een (cake)vorm van 25 cm

 • 250 gram rabarber
 • 50 gram suiker
 • 20 gram boter
 • 20 ml Calvados **
 • 75 gram amaretti koekjes
 • 50 gram pistachenoten
 • 3 eieren
 • 1 vanillestokje
 • 75 gram poedersuiker
 • 250 ml slagroom
 • 1 tl citroensap

** Calvados is een appelbrandewijn gestookt van Normandische appels, deze kan eventueel vervangen worden door appelsap.

Was de rabarber, snijd de uiteinden eraf en snijd de rabarber vervolgens in stukjes. Doe de suiker in een pan met dikke bodem en laat de suiker smelten en karameliseren. Voeg de boter en rabarber toe en schep alles om zodat alles goed vermengd is. Blus af met de Calvados en laat in ongeveer 2 minuten de vloeistof verdampen. Neem de pan van het vuur en laat het geheel afkoelen. Rooster de pistachenoten 5 minuten in een droge koekenpan en hak ze dan grof. Snijd ook de koekjes in grove stukjes. Als de rabarber goed is afgekoeld hierbij de noten en koekjes scheppen en mengen. Apart zetten voor later.

Scheid de eieren en zet het eiwit even (koel) apart. Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap met de punt van een scherp mes het merg uit het stokje. Doe het merg bij het eigeel. Zet een pan op het vuur en doe de eidooiers in een vuurvaste kom of schaal en plaats deze op de pan. Voeg de suiker bij het eigeel en klop “au-bain-marie” tot een dikke romige massa dit duurt ongeveer 6 minuten. Blijf flink kloppen zodat je eieren niet kunnen stollen. Neem de kom van de pan en klop in een bak ijswater koud. Klop de slagroom stijf en schep dit door de eigeelmassa.
Klop het eiwit met het citroensap stijf. Voeg nu het rabarbermengsel bij het eigeel en voeg vervolgens de stijfgeslagen eiwitten bij het geheel. Schep dit voorzichtig om. Niet te lang maar wel voldoende om alles met elkaar te laten vermengen.

Neem een vorm en bekleed deze met huishoudfolie, laat het huishoudfolie overhangen. Schenk de massa nu in de vorm en dek af met de folie. Plaats direct in de vriezer en laat zeker 6 uur opstijven.

Neem 10 minuten voor je wilt opdienen de parfait uit de vriezer. Stort op een plank op bord en verwijder de folie. Snijd met een licht verwarmd mes (houd het mes even onder een hete kraan) plakken en serveer de rabarberparfait met wat geklopte slagroom.

Tafel lekker !!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer