Rijstebrij; oma wist er wel raad mee – Ouderwetse rijstebrij met boter en bruine suiker. De meeste zullen het kennen, maar er zijn ook talloze mensen die niet verder komen dan de zoetige en veel te dunne rijstepap uit een beker, de viezig zoete rijstepap met vanille en andere toetjes uit pakken en bekers. Vele meters koeling in de supermarkten zorgen dat jij je keuze niet meer kunt maken. Wie van jullie maakt er nog wel eens een dessert zelf?
Vet en suiker
Een zoete afsluiter van een maaltijd. De meesten zijn er dol op. Zoet, en vooral suiker, staat steeds vaker in een negatief daglicht. Terecht, want we slaan er een beetje in door. In ons welvarende leventje pakken we ’s middags een stuk chocolade, proberen we ons energie level op te krikken met mierzoete energiedrankjes en starten we onze dag met een dik belegde boterham met zoetigheid. Tja, dan kom je uiteindelijk van een koude kermis thuis. Wie zich weet te beperken in de hoeveelheid zoet op een dag zal zijn dessert beter waarderen. Deze rijstebrij is er een typisch voorbeeld van. Er zit boter in en hij wordt lekker gemaakt met een flinke laag suiker. Probleem? Nee hoor. Oma maakte dit voor opa die hongerig thuiskwam na een dag hard werken in de buitenlucht. Eten en bewegen was in balans, en niemand deed hier moeilijk over. Want, bij de thee ’s middags at opa geen zoet taartje maar had hij genoeg aan een biscuitje. Toen was geluk nog heel gewoon.
Pap van rijst = rijstebrij
Oma maakte rijstebrij van gewone rijst. Tegenwoordig kun je gewoon dessertrijst kopen, een rijstekorrel die het vocht snel in zich opneemt en daarmee zet je in 20 minuten (12 minuten kooktijd) de rijstebrij op tafel. Oma deed dat wat rustiger aan. Ze gebruikte een gewone rijstkorrel die ze langzaam liet garen in de melk. Een uur later had zij rijstebrij op tafel staan.
Rijstebrij; oma wist er wel raad mee
Nagerecht voor 4 à 6 personen
- 1 liter melk
- 150 gram gewassen rijst
- ½ theelepel zout
- 1-2 zakjes vanillesuiker
- bruine suiker (of kristalsuiker en kaneel)
- boter
Breng de melk in een pan met dikke bodem aan de kook. Roer rijst, zout en eventueel vanillesuiker erdoor en laat het geheel al roerend weer aan de kook komen. Sluit de pan en laat de rijstebrij op zeer laag vuur in ongeveer 1 uur gaar worden en binden. Serveer de rijstebrij in een voorverwarmde schaal en geef er bruine suiker en boter bij.
De modernere variant van dessertrijst
- 1 liter melk
- 200 gram dessertrijst
- bruine suiker (of kristalsuiker en kaneel)
- boter
Doe 1 liter melk en 200 gram dessertrijst in een pan met dikke bodem. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 12 minuten zachtjes doorkoken. Serveer met boter en bruine suiker.
De pan met dikke bodem voorkomt het aanbranden van de rijst op de bodem van de pan. Heb je niet zo’n pan, zorg dan vooral dat je tussentijds echt goed roert.
Variëren met rijstebrij
De rijstebrij wordt ook veel gemaakt met rozijnen. Voeg er eenvoudig weg een flinke hand rozijnen aan toe. Je kunt echter alle kanten op. Serveer eens met een aardbeien- of abrikozensaus, of maak een variant met appel en kaneel. Rijstebrij met schijfjes peer en een chocoladesaus is ook een echte aanrader. Vertel je ons ook jouw variant?
Ik lees overal rijstepap als vroeger? Maar vroeger had men geen dessertrijst?en maakte men het met zilvervliesrijst.
Dat staat ook in de tekst Jeanine
Naar ik meen was de variant met rozijnen een brij op basis van Lassie toverrijst gekookt in water, waarop aan tafel een klontje roomboter en een kaneel met suiker strooisel, Was natuurlijk niet zo duur en luxe als de varant gekookt in melk, maar roept toch goede herinneringen op, kookte mijn moeder een paar kaneelstokjes mee, dan aan tafel alleen wat suiker en boter.
Mijn moeder deed de rijst koken en dan ging de rijst naar bed.de pan gewikkeld in oude kranten dan in een geruite theedoek en dan de dekens er goed om heen gestopt. Zo bleef tie warm tot pa thuis kwam om snel te eten. In de hooitijd. Kostte ook minder gas.
Ik maak het nu voor de kleinkinderen, ook in bed!
En de kleine kinderen zijn er waarschijnlijk dol op 😉
Pure nostalgie, kregen dit vaak als toetje, ook havermoutpap, broodpap, beschuitpap, gerstepap, broodpudding, yoghurt met beschuit,
,ook iets met macaroni herinner ik me.
Er werd nooit iets weggegooid, van overgebleven groenten en een paar maggieblokjes werd soep gemaakt of een ovenschotel met aardappelpuree en gehakt.
En mocht er dan toch nog over zijn dan had je kliekjes dag.
Dat was creatief koken en allemaal even lekker.
Van ons mag het de nieuwe mode worden ?
wij aten vroeger gekookte rijst met boter en bruine basterd suiker als hoofd maaltijd
Dat is dit ook Marcel. Maar je kunt bijvoorbeeld ook de gekookte rijst serveren met rabarber, of als je die nog niet kunt krijgen, met peren en een druppeltje chocoladesaus.
Wij ook Marcel. De jaren na de ramp van 1953 was voor ons een hele sobere tijd.
Wij doen dat nog steeds af en toe. Afgezien van het feit dat je zo geen groenten serveert is het voor een keertje gewoon lekker, en allerminst sober als je de blije gezichten achteraf ziet.