Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Rijstebrij; oma wist er wel raad mee

Rijstebrij: ja echt de ouderwetse rijstebrij met boter en bruine suiker. Dat is romig en zoet in één dessert. Oma wist er wel raad mee. Jij ook?

2 29.409

Rijstebrij; oma wist er wel raad mee – Ouderwetse rijstebrij met boter en bruine suiker. De meeste zullen het kennen, maar er zijn ook talloze mensen die niet verder komen dan de zoetige en veel te dunne rijstepap uit een beker, de viezig zoete rijstepap met vanille en andere toetjes uit pakken en bekers. Vele meters koeling in de supermarkten zorgen dat jij je keuze niet meer kunt maken. Wie van jullie maakt er nog wel eens een dessert zelf?

Vet en suiker

rijstebrij met boter en bruine suikerEen zoete afsluiter van een maaltijd. De meesten zijn er dol op. Zoet, en vooral suiker, staat steeds vaker in een negatief daglicht. Terecht, want we slaan er een beetje in door. In ons welvarende leventje pakken we ‘s middags een stuk chocolade, proberen we ons energie level op te krikken met mierzoete energiedrankjes en starten we onze dag met een dik belegde boterham met zoetigheid. Tja, dan kom je uiteindelijk van een koude kermis thuis. Wie zich weet te beperken in de hoeveelheid zoet op een dag zal zijn dessert beter waarderen. Deze rijstebrij is er een typisch voorbeeld van. Er zit boter in en hij wordt lekker gemaakt met een flinke laag suiker. Probleem? Nee hoor. Oma maakte dit voor opa die hongerig thuiskwam na een dag hard werken in de buitenlucht. Eten en bewegen was in balans, en niemand deed hier moeilijk over. Want, bij de thee ‘s middags at opa geen zoet taartje maar had hij genoeg aan een biscuitje. Toen was geluk nog heel gewoon.

Pap van rijst = rijstebrij

Oma maakte rijstebrij van gewone rijst. Tegenwoordig kun je gewoon dessertrijst kopen, een rijstekorrel die het vocht snel in zich opneemt en daarmee zet je in 20 minuten (12 minuten kooktijd) de rijstebrij op tafel. Oma deed dat wat rustiger aan. Ze gebruikte een gewone rijstkorrel die ze langzaam liet garen in de melk. Een uur later had zij rijstebrij op tafel staan.

Rijstebrij; oma wist er wel raad mee

Nagerecht voor 4 à 6 personen

 • 1 liter melk
 • 150 gram gewassen rijst
 • ½ theelepel zout
 • 1-2 zakjes vanillesuiker
 • bruine suiker (of kristalsuiker en kaneel)
 • boter

Breng de melk in een pan met dikke bodem aan de kook. Roer rijst, zout en eventueel vanillesuiker erdoor en laat het geheel al roerend weer aan de kook komen. Sluit de pan en laat de rijstebrij op zeer laag vuur in ongeveer 1 uur gaar worden en binden. Serveer de rijstebrij in een voorverwarmde schaal en geef er bruine suiker en boter bij.

De modernere variant van dessertrijst

 • 1 liter melk
 • 200 gram dessertrijst
 • bruine suiker (of kristalsuiker en kaneel)
 • boter

Doe 1 liter melk en 200 gram dessertrijst in een pan met dikke bodem. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 12 minuten zachtjes doorkoken. Serveer met boter en bruine suiker.

De pan met dikke bodem voorkomt het aanbranden van de rijst op de bodem van de pan. Heb je niet zo’n pan, zorg dan vooral dat je tussentijds echt goed roert.

Variëren met rijstebrij

De rijstebrij wordt ook veel gemaakt met rozijnen. Voeg er eenvoudig weg een flinke hand rozijnen aan toe. Je kunt echter alle kanten op. Serveer eens met een aardbeien- of abrikozensaus, of maak een variant met appel en kaneel. Rijstebrij met schijfjes peer en een chocoladesaus is ook een echte aanrader. Vertel je ons ook jouw variant?

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. marcel knol zegt

  wij aten vroeger gekookte rijst met boter en bruine basterd suiker als hoofd maaltijd

  1. Redactie zegt

   Dat is dit ook Marcel. Maar je kunt bijvoorbeeld ook de gekookte rijst serveren met rabarber, of als je die nog niet kunt krijgen, met peren en een druppeltje chocoladesaus.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer