Sinaasappelsoufflé – Als je een zwaar diner hebt gehad of een diner met bijvoorbeeld wild dan is een sinaasappelsoufflé een mooie afsluiter. Het is namelijk vederlicht en door de sinaasappel lekker fris van smaak. Voor zo een nagerecht met fruit heeft iedereen een plaatsje.
Soufflé
Waarom eten we dit zo weinig? Waarschijnlijk omdat we er tegenop zien en denken dat het ons niet lukt. De kans dat ze mislukken is erg klein, zeker als je het recept goed volgt. Zorg wel dat je de soufflés direct op tafel kan zetten en kunt eten want ze zakken vrij snel in. Dit is normaal bij soufflés en geen teken dat ze mislukt zijn.
Sinaasappel; Dat is meer dan alleen een glaasje versgeperst sap
Gebruik die sinaasappel mensen! Je kunt er echt zoveel mee. In marinades, zelfgemaakte limonade of diverse soorten gebak.
Soufflé maken; hier vind je tips en tricks
Een soufflé maken is leuk om te doen. Zet iets origineels op tafel. Soufflé maken wordt als moeilijk ervaren, met deze tips is dat het niet.
Sinaasappelsoufflé
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 sinaasappels
- 2 eidooiers
- 4 eiwitten
- 60 gram suiker
- 3 theelepels maïzena
- 1 eetlepel bloem
- 90 gram slagroom
- 110 gram melk
- 1 eetlepel roomboter
- 2 eetlepels kristalsuiker
- 4-6 ovenvaste bakjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de sinaasappelsoufflé:
Smeer 4-6 ovenvaste bakjes in met roomboter en bestrooi ze met de 2 eetlepels kristalsuiker.
Was de sinaasappels met een beetje warm water en baking soda of neem biologische sinaasappels. Rasp de schil van de sinaasappels en bewaar ze.
Pers het sap uit de sinaasappels en doe dit in een pan.
Meng de maïzena met de bloem in een kommetje en voeg er de room en melk aan toe. Klop alle klontjes eruit en voeg bij het sap in de pan. Breng al roerende aan de kook en laat even goed doorkoken.
Meng de dooiers met 30 gram suiker en klop ze wit.
Schud 1/3 deel van het warme mengel bij de opgeklopte dooiers en roer goed door. Voeg nu bij de rest in de pan roer tot egaal en warm even kort door, maar laat niet koken. Roer de sinaasappelrasp er doorheen. Tot hier kun je het vooraf maken.
Zet een half uur voor je de sinaasappelsoufflé wilt serveren, de oven op 170 graden en begin met het stijfkloppen van het eiwit.
Voeg al kloppend de andere 30 gram suiker aan het eiwit toe en ga door tot er mooie pieken ontstaan. Schep 1/3 van de eiwitten bij het vlamengsel en schep door elkaar. Schep nu de rest er voorzichtig doorheen, je wil zo veel mogelijk lucht behouden.
Verdeel alles over de bakjes tot ze mooi vol zitten. Strijk de bovenkant enigszins glad en veeg de rand met je vingers schoon.
Zet de bakjes direct voor ca. 20 minuten in de oven tot ze een mooie hoogte hebben. Controleer dit niet door de ovendeur te openen maar door het glas van de ovendeur.
Zet bordjes klaar om de sinaasappelsoufflé op te zetten, want als ze uit de oven komen moeten ze zo snel mogelijk geserveerd worden. Bij het afkoelen zakt de sinaasappelsoufflé in en is het mooie effect weg. Dat is zonde van je werk, al zal de smaak er niet minder om zijn.
Tafel lekker !!
De hoeveelheid suiker klopt niet voor het opkloppen van het eiwit. Goed om dit aan te passen.
De hoeveelheid suiker was misschien niet heel duidelijk uitgelegd, maar klopte wel. Ik heb het aangepast zodat het duidelijker is.
Hoe lang moeten ze in de oven?
Ja dat is jammer…..niet te weten hoelang ze in de oven moeten.
Sorry dames, we hebben dit over de kop gezien. Reken 15 tot 20 minuten.