Soufflé met appels – Eind augustus / half september worden de eerst Hollandse appels weer geplukt. Ga dan eens langs bij een lokale boomgaard. Leuk om te doen en zo vers heb je zelden appels in huis! Een kwestie van even uitzoeken welke telers er in jouw omgeving zitten, want je hoeft echt niet speciaal naar de Betuwe af te reizen als je niet in die omgeving woont. Voor deze soufflé met appels plukten we wat cox appels, voluit Cox’s Orange Pippin. Vier van deze appels gingen de oven in om er een soufflé mee te maken. De soufflé kan overigens ook prima met andere appels gemaakt worden. Het is maar net welke handappel je lekker vindt, wat je in huis hebt.
Dit lukt jou ook!
Veel mensen deinzen er voor terug om een soufflé te bakken. Het is een baksel dat kan instorten… Normaal gesproken moet je voor een soufflé de eiwitten- en dooiers splitsen. In deze soufflé met appels gebruik je hele eieren. Het baksel wordt zo minder luchtig dan bij de klassieke soufflés het geval is, maar er is ook minder instortingsgevaar. Gewoon de aanwijzingen opvolgen en de ovendeur niet tussentijds open doen. De soufflé na het bakken direct naar de tafel dragen en niet wachten met eten. Waarbij eet je deze soufflé? Nou bijvoorbeeld bij rode kool. Een lekkere hachee/stoofschotel erbij of een pittige uiensaus voor de vegetariërs, gekookte aardappeltjes en smullen maar! Of, en dat is natuurlijk logisch, als een machtig dessert, maar wel met vers fruit. Met een klein bolletje ijs ernaast en/of een glaasje cider of honingwijn erbij.
Soufflé maken; hier vind je tips en tricks
Een soufflé maken is leuk om te doen. Zet iets origineels op tafel. Soufflé maken wordt als moeilijk ervaren, met deze tips is dat het niet.
De allerlekkerste toetjes met appel
Ontdek de meest verrassende toetjes met appel in de hoofdrol. Van super simpel tot echte klassiekers en frisse combinaties.
Soufflé met appels
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 appels
- 40-60 gram suiker
- 1/2 tl kaneel
- 60 gram boter
- 60 gram bloem
- 2 dl melk
- 2 eieren
- 60 gram suiker
- 1/2 tl vanillesuiker of wat extract
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je soufflé met appels:
Zoek een ovenschaal uit die groot genoeg is om vier appels naast elkaar op de bodem te kunnen zetten. Vet de schaal in met boter. Verhit de oven voor op 180 °C. Schil de appels en steek het klokhuis eruit met een appelboor. Zet ze naast elkaar in de beboterde schaal. Maak een mengseltje van wat suiker en kaneel en vul de appelholtes ermee. Het kan zijn dat je wat suiker overhoud van de eerste 60 gram uit het recept. Het hangt ervan af hoe groot de holtes van de appels zijn.
Maak het beslag: Smelt 60 gram boter in een steelpannetje en voeg de bloem er in gedeeltes onder goed roeren aan toe. Voeg de melk er in gedeelten bij en blijf steeds goed roeren tot je een dikke gladde saus hebt gekregen. Meng 60 gram suiker en de vanillesuiker erdoor en laat de saus een beetje afkoelen. Voeg dan een voor een de eieren toe en klop alles steeds goed door, zodat je een mooi glanzend beslag krijgt. Verdeel het beslag gelijkmatig over de appels en plaats de schaal in de voorverwarmde oven. Bak de soufflé met appels af tot het deeg goed uitgerezen is en de kleur mooi bruin is geworden. De baktijd ligt tussen 1 uur en 1 1/4 uur.
Tafel lekker !!