• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, september 21, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Nagerecht

Tarte tatin met ananas

Een lekker spectaculair dessert waar je nieuwe vrienden mee maakt

door Connie Derks
in Nagerecht
0
0
Tarte tatin met ananas

Tarte tatin met ananas –  een friszuur nagerecht, warm uit de oven.

Verse ananas, karamel en bladerdeeg

Deze klassieker van fruit, karamel en bladerdeeg, die oorspronkelijk gemaakt wordt met appels, kun je ook met heel veel andere soorten fruit maken. Een van de vereiste is dan wel dat het fruit niet te zoet is om een overdadige zoete taart te vermijden. De tarte tatin is al vrij zoet door het gebruik van karamel, zou je daar nog zoet fruit bij gebruiken dan is het wel heel heftig. Verse ananas is ook best zoet maar heeft een lichte fris zure smaak die je kunt versterken met een beetje limoensap. Zo houden we de zoetigheid een klein beetje in evenwicht.

Op z’n kop

Tarte tatin van ananas wordt zoals het hoort op z’n kop gebakken. Eerst maak je een karamel, daarop leg je er lekker dikke schijven verse ananas op die je afdekt met een laag bladerdeeg. Door de taart op z’n kop te bakken wordt het bladerdeeg lekker krokant terwijl de ananas gaart in de karamel.

Pas op zeer heet

Karamel is ontzettend heet en je kunt je er flink aan verbranden. Wacht daarom altijd minimaal 5 minuten voor je de tarte tatin met ananas omdraait. Dit omdraaien doe je het beste met een groot bord en een handdoek. Leg het bord op de taart en vouw de handdoek er in een reep overheen. Draai nu snel in een beweging de vorm met de taart en het bord om. Niet twijfelen want dan loopt de hete karamel ertussenuit. Haal nu voorzichtig de vorm eraf en schik de ananas als dat nodig is.

Warm het allerlekkerst

Deze tarte tatin met ananas kun je zeker koud eten, maar als hij nog niet is afgekoeld is hij het allerlekkerst. Serveer dit nagerecht in kleine puntjes met een schepje zure room of ongezoete slagroom. Een bolletje ijs erbij is ook erg lekker door de combinatie van warm en koud.

Tarte tatin ananas oven
Tarte tatin ananas gebakken
tarte tatin ananas crème fraîche
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

Heerlijk fris zo uit het vuistje, maar ook erg lekker in zowel hartige als zoete gerechten, verse ananas is een topper in de keuken.

Tarte tatin met ananas

Porties: 8-10 porties
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 plak bladerdeeg koelvers
  • 1 verse ananas
  • 100 gram suiker
  • sap 1/2 limoen
  • 70 gram roomboter

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je tarte tarin met ananas:

Hiervoor heb je een ronde vuurvaste ovenschaal, pan of bakblik van 24-28 cm nodig, gebruik geen springvorm want deze kan gaan lekken.

Snijd met een scherp mes de boven en onderkant en de schil van de ananas. Snijd de ananas nu in plakken van ongeveer 2 cm dik. Haal de kern eruit met een steker of een mesje. Laat een schijf ananas heel en snijd de andere doormidden. Het is afhankelijk van de grootte van je vorm en de ananas hoeveel schijven je nodig hebt.

Verwarm je bakvorm en smelt hierin de suiker tot deze tot karamel begint te verkleuren. Zodra er een mooie bruine kleur ontstaat zet je het vuur uit en voeg je de boter toe. Roer deze samen met het sap van de limoen door de karamel. Leg nu een schijf ananas in het midden en probeer er zoveel mogelijk ananas naast te leggen. De ananas moet wel naarst elkaar liggen en niet op elkaar. Je kunt het een beetje tegen elkaar aanduwen want de ananas krimpt een beetje tijdens het bakken.Op de foto is een vorm van 24 cm gebruikt heb je een grotere vorm leg de ananas van de buitenring dan dwars.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Neem een bord of deksel welke ongeveer 4 cm meer doorsnede heeft dan je bakvorm en leg deze op je plak bladerdeeg. Snijd nu met een scherp mes een cirkel langs het bord. Leg de plak bladerdeeg op de ananas en stop de zijkanten goed in. Pas op kom niet met je vingers aan de karamel. Prik met een vork gaatjes in de bladerdeeg en zet de tarte tatin met ananas in de oven. Verlaag na 10 minuten de oventemperatuur naar 180 graden en bak de tarte tatin nog ongeveer 30 minuten tot de bladerdeeg mooi goudbruin en gaar is. Maak de ovendeur het eerste half uur niet open zodat de bladerdeeg goed kan bakken.

Haal de tarte tatin met ananas uit de oven en laat deze minimaal 5 minuten afkoelen. Leg een bord of schaal met een iets verhoogde rand (in verband met eventueel lopende karamel) op de vorm en draai deze met behulp van een handdoek in een keer om. Rangschik indien nodig de ananas en serveer met een lepel zure room, ijs of slagroom.

Tafel lekker!!

DeelPin29Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

smoothie met banaan
Specials

Smoothie met banaan

Appeltaart met peren
Taart

Appeltaart met peren en 5 spices – Het seizoen bij de koffie

Gevulde appels met vanillesaus
Nagerecht

Gevulde appels met vanillesaus

Peren-amandelcake
Cake

Peren-amandelcake met kardemom

appel kruimel cake
Cake

Appel kruimel cake bakken. Garantie voor tevreden gasten

toetjes met appel
Specials

10 keer de allerlekkerste toetjes met appel

ananas van de grill
Nagerecht

Ananas van de grill

Hartige taart met pruimen
Hoofdgerecht

Hartige taart met pruimen; lekker met geitenkaas en courgette

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Gebraden kip
Specials

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Goede recepten voor gebraden kip inclusief tips voor de beste bereiding. Van schoonmaken tot vlinderen en het braden van een hele kip.

Check het recept of lees de info
haring

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

smoothie met banaan

Smoothie met banaan

Kwark

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

Recept in de picture

Wortelsalade
Bijgerecht

Wortelsalade; super simpel, super lekker!

Je denkt er niet snel aan, maar een zelfgemaakte wortelsalade is een snel en makkelijk bijgerecht. Met een wat zoet, maar ook een beetje pit.

Check het recept of lees de info
Oesterzwammen op toast

Oesterzwammen op toast

Ovenschotel met spruitjes

Ovenschotel met spruitjes, appel en rookworst

Handige kooktips

Mosselen bewaren
Kookschool

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Mosselen bewaren is in deze tijd eigenlijk helemaal niet nodig. Wil je je gekochte mosselen toch wat langer bewaren? Hier vind je tips.

Check het recept of lees de info
Aardappelen bewaren

Aardappelen bewaren; ontdek deze handige tips

karbonade bakken

Karbonade bakken; Tips voor de perfecte karbonade

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Willy tenkink op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Linda Logtenberg op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Aardappelmuffin van geraspte aardappel
  • Riet Zuidema op Aardappelmuffin van geraspte aardappel
  • Connie Derks op Aardappel-courgetteschotel met kaas
  • Ria op Aardappel-courgetteschotel met kaas
  • Redactie op Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma
  • Arno Tiemens op Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen