Tarte tatin van banaan; De Franse klassieker tarte tatin wordt oorspronkelijk gemaakt met appel. Door simpelweg voor ander fruit te kiezen kun je met het seizoen mee de lekkerste varianten bakken. Hier ga je dus bakken met banaan.
Tarte tatin is verrassend makkelijk
Er wordt vaak gedacht dat een tarte tatin moeilijk te maken is. Eigenlijk is het heel simpel; smelt suiker en voeg boter toe, kies fruit en dek af met bladerdeeg. Een half uur in de oven en klaar ben je. Zalig met een bol ijs als nagerecht, maar ook bij een kop koffie smaakt een punt tarte tatin van banaan heerlijk.
De deksel die een bodem wordt
De basis van een tarte tatin is bladerdeeg, fruit en karamel. Je dekt het fruit af met een plak hele koude bladerdeeg dat je inprikt om het niet al te dik te laten bakken. Omdat je het bladerdeeg op de warme karamel met banaan moet leggen, werkt het prettiger als het deeg goed koud is. Het deeg prik je in zodat het mooi egaal bakt, verder moet je er niet te veel aan doen, door de warmte smelt de boter in het deeg en je wil de laagjes niet te veel beschadigen. Bladerdeeg zelf maken is best een klusje, maar het is de moeite waard om het eens te doen. Wil je het makkelijk? Neem dan een rol kant-en-klaar bladerdeeg om de tarte tatin met banaan te maken.
Tarte tatin met banaan
Bij het maken van een tarte tatin denk je het eerst aan appel, peer en perzik, maar aan bananen wordt dan minder snel gedacht. Als je verder denkt, is het eigenlijk een hele goede optie. De warme smaken van banaan, karamel en kaneel zijn vooral in de winter erg lekker en een welkome afwisseling op de appel.
Bakken met banaan
Of het nu muffins, cake, een tarte tatin of een luxe taart is, bakken met banaan is leuk en lekker voor iedereen.
Tarte tatin van banaan
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 5-6 bananen
- grote plak bladerdeeg
- 100 gram suiker
- 75 gram boter in blokjes
- 1 theelepel kaneel
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een tarte tatin van banaan:
Als je zelf bladerdeeg wil maken doe dit dan een dag vooraf en leg dit koud weg.
Gebruik voor een tarte tatin met banaan het liefst een pan die ook in de oven mag. Heb je deze niet? Neem dan een ronde ovenschaal of een springvorm waarvan je zeker bent dat deze niet lekt en maak de karamel eerst in een pan op het fornuis. Wij hadden een pan van 24 cm doorsnede, maar een beetje groter of kleiner is ook prima.
Maak de karamel door in een droge pan op een middelhoog vuur de suiker te laten verkleuren tot mooi goudbruin. Roer pas in de pan als alle suiker begint te smelten en er donkere plekken dreigen te komen. Als de karamel mooi van kleur is voeg je van het vuur af de boter toe. Roer dit door de karamel.
Doe de hete karamel in de ovenvorm. Schil de bananen en snijd deze in de lengte doormidden. Beleg de hele bodem met banaan. Vul de gaten met stukjes banaan. Bestrooi met kaneel en zet opzij.
Verhit de oven voor op 200 graden Celsius. Rol het bladerdeeg uit tot een plak van ongeveer 30 cm en prik er met een vork enkele gaatjes in. Leg de plak bladerdeeg op de bananen. Dit gaat het makkelijkste als het bladerdeeg goed koud is en de pan niet meer heet is. Stop de randen van het bladerdeeg langs de bananen tot de bodem van de vorm. Dit mag best een beetje rommelig zijn dat is geen enkel probleem.
Zet de tarte tatin met banaan ongeveer een half uur in de oven tot het bladerdeeg mooi goudbruin en gaar is. Haal de vorm uit de oven en laat ongeveer 10 minuten staan. Snijd eventueel de randen los en leg een bord omgekeerd op de vorm. Leg er een theedoek op en draai in een snelle beweging de vorm met het bod om. Pas op doe dit snel want als er karamel lekt kan dit erg heet zijn.
Serveer de tarte tatin warm in punten met een bolletje ijs of slagroom.
Tafel lekker !!