Tiramisu met speculaas en mandarijn – We kennen de klassieke tiramisu allemaal van de lange vingers, mascarpone en de koffie, een heerlijk authentiek Italiaans recept. Wat we missen in deze klassieker is vers fruit. En een tiramisu is best makkelijk aan te passen naar een versie waar je wel vers fruit in verwerkt. Laten we dus zeggen dat we een fruitdessert maken waarbij we zoveel mogelijk uitgaan van de receptuur van de klassieke tiramisu.
Fruit en seizoen
Onderstaande tiramisu met speculaas en mandarijn is er één voor de wintermaanden. Een superleuk dessert voor pakjesavond. In het voorjaar en in de zomer zijn er geen of geen goede mandarijnen. In die tijd maak je een aardbeientiramisu. Zet dus ook met een dessert fruit van het seizoen op tafel.
Mandarijn; niet alleen lekker als tussendoortje
Ze staan erom bekend dat ze zo lekker uit het vuistje te eten zijn, maar met mandarijn kan nog verrassend veel meer.
Tiramisu; fantastische variaties vanuit één basisrecept
De bekende klassieker tiramisu in vele variaties. Mascarpone, lange vingers en nog veel meer lekkers met steeds een ander resultaat.
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Tiramisu met speculaas en mandarijn
Print receptIngrediënten voor dit recept
- ca 400 gram speculaas
- 400 gram mascarpone
- 3 eieren
- 100 gram suiker
- 1 eetlepel vanillesuiker
- 4-5 mandarijntjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de tiramisu met speculaas en mandarijn:
Zet een pannetje op het vuur met een klein laagje water. Neem een ijzeren of glazen schaal die hierop past. Zorg dat er langs de zijkanten geen stoom kan ontsnappen en dat de bodem de kom niet raakt. Breek de eieren boven de kom en doe er de suiker en de vanillesuiker bij. Klop de eieren met de suiker au bain-marie tot deze bijna wit van kleur zijn en een temperatuur van 70 graden heeft bereikt. Dit zie je wanneer het aan de randen begint te stollen. Haal de schaal van het water af en klop nog even door tot de massa iets is afgekoeld. Zet aan de kant.
Snij nu de schil van de mandarijntjes en snij de partjes tussen de vliesjes uit. Zo heb je mooie partjes zonder de velletjes. Zie foto. Vang het sap op. Roer de mascarpone met 2 eetlepels mandarijnensap in een andere kom goed door elkaar en voeg er 1/3 van het eimengsel aan toe. Roer goed door tot de mascarpone helemaal is opgenomen.
Spatel er nu voorzichtig de rest van het eimengsel doorheen. Doe 1/3 van het mascarponemengsel in een schaal en leg hierop een laag met speculaas, verdeel de mandarijn partjes over het speculaas en verdeel er weer 1/3 van het mengsel overheen. Nogmaals een laag speculaas aanbrengen en de rest van je mascarpone mengsel. Zet dit een minimaal 3 uur in de koelkast. Verkruimel er vlak voor het opdienen nog wat gebroken speculaas overheen en serveer de tiramisu met speculaas en mandarijn met wat extra partjes mandarijn voor een kleurrijk geheel.
Tafel lekker !!