Trifle met banaan – Lekkere laagjes huisgemaakte vla, afgewisseld met cake, besprenkeld met Baileys. Want in een echt goede trifle zit een beetje alcohol.
Trifle; het nagerecht uit Engeland
Een trifle is een nagerecht dat bestaat uit laagjes. Oorspronkelijk werd, in een grote glazen schaal, een laag cake besprenkeld met sherry en belegd met fruit, met daarover een laag custard. Voor het effect werd dit herhaald, zodat je aan de buitenkant mooie laagjes van cake, fruit en custard zag.
Een grote schaal is erg mooi, maar als je niet met minimaal 8 personen bent is het wel erg veel. Daarom vind je hier een recept voor trifle met banaan, maar dan in eenpersoons porties gemaakt. Als je het recept voor dit dessert met banaan verdubbelt, kun je dit natuurlijk ook in een mooie grote schaal maken.
Maak eens zelf bananenvla
Een vanille- of chocoladevla hebben de meeste wel eens gemaakt, een zelfgemaakte bananenvla is maar een heel klein stapje verder. Je maakt namelijk eerst een vanillevla, waar je na het koken geprakte banaan door mengt. Makkelijker kan het niet.
Een trifle is opgebouwd uit lagen. Zorg ervoor dat alle lagen zichtbaar zijn voor een echt wauw effect!
Zo bouw je de laagjes van de trifle met banaan
Een trifle bestaat zoals gezegd uit laagjes, die laagjes moet je opbouwen. Zorg voordat je voor het opbouwen van de trifle met banaan eerst alles klaar hebt staan. Dus de vla gekookt en afgekoeld, de cake gesneden, het fruit gesneden en de slagroom geklopt. Een trifle met banaan opbouwen met nog warme vla is geen goed idee. Het duurt veel te lang voordat alles is afgekoeld, het fruit wordt warm en de slagroom gaat lopen.
Het mooiste is om meerdere lagen te maken, maar de lagen moeten ook niet te dun zijn want dat geeft een rommelig effect. Het mooiste is dat je duidelijk iedere laag ziet.
Desserts met banaan; van eenvoudig tot lekker luxe
Warm als loempia, koud of zelfs bevroren, desserts met banaan zijn altijd lekker. Wij hebben de lekkerste recepten met banaan in de hoofdrol.
Slagroom
Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.
Trifle met banaan, chocoladevla en Baileys
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 x 250 ml volle melk
- 1x 15 gram en 1x 25 custard
- 3 x 25 gram suiker
- 200 ml slagroom
- 10 gram cacao
- 3 bananen
- 4 plakjes cake
- 4 eetlepels Baileys
- chocoladedecoratie naar keuze
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je trifle met banaan, chocoladevla en Baileys:
Doe 200 ml melk in een pannetje en 50 ml in een kommetje. Verwarm de melk en los er 25 gram custard met 25 gram suiker in op. Roer een beetje van de warme melk bij de koude oplossing en giet terug in het pannetje. Breng al roerende aan de kook. Giet in een schaaltje en dek af met huishoudfolie. Laat afkoelen.
Maak zo ook van de 15 gram custard, de cacao, de suiker en de melk de chocoladevla.
Neem 4 glazen en steek 4 mooie rondjes uit de plakken cake. Die zijn voor in het midden van de trifle. Snijd van de resten stukjes voor op de bodem van het glas.
Als de vla koud is roer je die even goed door tot een gladde massa. Voeg er een halve, heel fijn geprakte banaan aan toe en spatel even door.
Roer ook de chocolade vla tot een gladde massa.
Klop de slagroom met de laatste 25 gram suiker stevig.
Snijd de overige banaan in plakjes en houdt ongeveer 20 plakjes achter voor de afwerking.
Bouw nu de trifle met banaan op. Eerst een laagje cake met daarover een halve eetlepel Baileys. Leg hier een paar stukjes banaan op. Daarop ongeveer 2/3 van de vanillevla verdeeld over de glazen. Nu het mooie plakje cake met ook weer een halve eetlepel Baileys. Hierop komt de chocoladevla. Op de chocoladevla komt de rest van de vanillevla. Daarop verdeel je de plakjes banaan.
Spuit nu mooie rozetten slagroom op de banaan en decoreer met chocoladedecoratie naar keuze.
Zet de trifle met banaan koel weg tot gebruik.
Tafel lekker !!