Trifle met chocolade en hazelnoten – Een grote schaal, royaal gevuld met een heerlijk dessert, staat garant voor een lekkere afsluiting van de maaltijd. Een trifle betekent overdaad en feest op tafel. Dat je er geen uren voor in de keuken hoeft te staan bewijzen we met de verrassend eenvoudig te maken trifle met chocolade en hazelnoten.
De kwaliteit van de ingrediënten bepaalt de smaak van het gerecht
Met een paar ingrediënten een heerlijk nagerecht op tafel zetten is niet moeilijk. Belangrijk is wel dat de ingrediënten die je gebruikt goed zijn en goed verwerkt worden.
De basis van de trifle met chocolade en hazelnoten is mascarpone en slagroom. Koop het liefst koelverse slagroom en volvette mascarpone, de magere varianten stijven niet goed op. Zorg ervoor dat de zuivel goed koud is als je hem opklopt. Als je slagroom, mascarpone en de kom met de kloppers voor het opkloppen een tijdje in de koelkast zet om goed koud te worden, kan het bijna niet fout gaan.
Hoewel we niet vaak halffabricaten gebruiken, is het net een stap te ver om zelf hazelnootpasta te maken. Hiervoor kochten we een lekkere hazelnootpasta voor op de boterham, die voor een groot deel van de smaak zorgt. Je kunt de chocolade chipkoekjes zelf maken, maar we snappen dat je daar niet altijd zin in hebt. Als je ze koopt, koop dan ook echte lekkere koekjes, die je met moeite kunt weerstaan. Voor de hazelnootchocolade geldt hetzelfde, zorg voor een goede krachtige chocolade met hele hazelnoten. Koop ingrediënten van hoge kwaliteit, die echt lekker zijn, want van een matig koekje en een laffe hazelnootpasta kun je niet verwachten dat het in een trifle met chocolade en hazelnoten opeens fantastisch lekker is.
De laagjes maken de trifle
De schaal zorgt ervoor dat de trifle met chocolade en hazelnoten een aantrekkelijke uitstraling krijgt. Je moet de laagjes mousse en koek kunnen zien. Een prachtige schaal met voet is natuurlijk perfect voor een trifle, maar dat is vaak een hap uit het budget. Misschien heb je een mooie grote ronde schaal of een glazen lasagneschaal die je hiervoor kunt gebruiken. Heb je die niet? Ga dan eens naar een bloemenzaak of een doe-het-zelfwinkel en kijk daar eens tussen de glazen schalen. Vaak vind je daar glazen bloempotten en schalen om bloemstukken in te maken voor een fractie van de prijs.
Leuke anekdote over de trifle met chocolade en hazelnoten
Alle recepten van Lekker Tafelen worden in onze eigen keukens gemaakt. De trifle op de foto is dus thuis gemaakt. Maar een grote schaal trifle met chocolade en hazelnoten met 2 personen verorberen is wel iets te veel van het goede. Hij ging dus mee om door anderen opgegeten te worden. De volgende dag kwamen de vragen voor het recept, want het was wel heel erg lekker. Een goede reden dus om de trifle met chocolade en hazelnoten echt eens te maken.
Mascarpone; niet alleen voor in de tiramisu!
Je kent het vast uit de tiramisu, de Italiaanse mascarpone. Heerlijk romig en een beetje zoetig. Maar niet alleen lekker in zoete toetjes!
Slagroom
Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.
Trifle met chocolade en hazelnoten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram mascarpone
- 350 ml slagroom
- 400 gram hazelnootpasta
- 200 gram chocolade met hele hazelnoten
- 200 gram chocolade chipkoekjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een trifle met chocolade en hazelnoten:
Zorg voor een mooie grote glazen schaal van ongeveer 2 liter inhoud.
Breek de koekjes in grove stukken en hak de chocolade in stukjes.
Klop de mascarpone met 150 gram hazelnootpasta los en luchtig.
Klop in een andere kom de slagroom lobbig.
Voeg 2-3 eetlepels slagroom bij het mascarponemengsel en meng dit goed door elkaar. Familie maken heet dat. Dit doen we omdat dan de rest van de slagroom er makkelijker door gespateld kan worden zonder te veel lucht te verliezen. Schep de rest van de slagroom luchtig door het mascarponemengsel tot een glad geheel. Ga hiermee niet te lang door, anders heb je kans op schiften. Gemengd is genoeg.
Zet de pot met de rest van de hazelnootpasta in een kommetje warm water om vloeibaar te worden.
Verdeel de helft van de koekjes over de bodem en duw ze een beetje tegen de kant zodat je ze ziet. Schep er de helft van de mousse op. Strijk glad en bestrooi met de rest van de koekjes en de helft van de gehakte chocolade. Zorg ervoor dat je de koekjes en de chocolade aan de zijkanten ziet zitten. Verdeel er de rest van de mousse over en strijk de bovenkant mooi glad.
Maak de randen schoon met een stukje keukenpapier.
Roer de lauwwarme hazelnootpasta even goed door en verdeel net zoveel als nodig is voor de vorm over de mousse. Doe dit voorzichtig en gelijkmatig en strijk de hazelnootpasta zo glad mogelijk uit met een mes. Doe dit snel, ga er niet te lang mee door omdat de hazelnootpasta snel stevig wordt.
Verdeel de rest van de gehakte chocolade over de bovenkant. Als het niet zo netjes is, kun je dit makkelijk verhullen met de stukken chocolade. Voeg eventueel nog extra decoratie toe en zet de trifle met chocolade en hazelnoten koud weg tot gebruik.
Tafel lekker !!